bloggheader Hanne 2

Äppelkladdkaka med brynt smör

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.11.2018

Kategorier:
Taggar:

Läste ni torsdagens VBL? I så fall kanske ni såg mitt recept bland de övriga kladdkakorna som Foodly presenterade i tidningen. 

Hoppas ni gillar!

kladdkaka2

Kladdkaka i alla dess former är alltid ett säkert kort när det kommer till fika. För detta recept utgick jag från det som hittades hemma, vilket resulterade i en underbart god ljus kladdkaka med lite nötig smak av äppel. Låt er inte avskräckas av "brynt smör", det är inte alls svårt. Här kan du kolla en video om du ändå känner dig osäker. 


kladdkaka3

Äppelkladdkaka med brynt smör

 

  • 150 gram smör
  • 50 gram vitchoklad
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 äppel 

    + eventuellt kardemumma
Lägg ugnen på 180 grader.
 
Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning, tills smöret blir gyllene och får en karamellig/nötig doft.
 
Ta sedan kastrullen från värmen och tillsätt vitchoklad som får smälta. Häll även ner socker, vaniljsocker, ägg, mandelmjöl och mjöl. Rör ihop allt med en slickepott.
 
Skala och grovriv två äppel och gäll ner i smeten. Rör om ordentlig och häll ner smeten i en springform/pajform. Jag använde en pajform xx cm. (Strö över lite kardemumma om du vill.)
 
Grädda mitt i ugnen i dryga 30 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.

 

Appelkladdkaka 

 


Snabba praliner med banan och jordnötssmör

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 17.03.2018

Vill ni göra ert eget lördagsgodis med ytterst lite ansträngning?

Dessa godingar slänges du ihop på en kvart, och kan ätas direkt eller sparas i frysen till ett senare tillfälle. 

 

P1000424

 

Jag använde en silikonform för att göra dessa, men många har inte det hemma, så testa göra lite större versioner i  de minsta muffinsformar ni hittar hemma. Då blir det helt enkelt bara lite större och färre godbitar till lördagsmyset.

För ca 15 stycken praliner

  • 8 msk kokosolja
  • 6-7 msk kakao (enligt smak)
  • Valfri sötning, ex. honung

Börja med att smälta kokosoljan och rör ihop det med kakao och lite sötning till en len chokladsås. Jag testade använda karamell-smaksatta steviadroppar som sötning, helt ok. Skeda över chokladen i formarna så att ca 1/3 blir fylld. Ställ i frysen så länge du gör fyllningen. 

  • ½ banan
  • 2 msk jordnötssmör
  • 5 st. färska dadlar
  • en nypa salt

1. Använd en stavmixer eller en mixerskål för att röra ihop banan, jordnötssmör, dadlar och salt till en krämig smet. 

2. Då chokladen stelnat i formen, tar du ut den ur frysen och klickar i fyllningen över chokladen, ca ½ tsk, så att det fortfarande ryms mera chokladsås ovanpå. (Jag hade lite för mycket av fyllningen i mina, som ni ser på bilden, men det löste sig i alla fall. Blev bara lite klottigare då chokladen skulle på ännu... hehe.)

All fyllning kommer knappast att användas - resten kan ni t.ex. använda som topping på frukostgröten eller som bas till en smoothie!

 P1000414

3. Häll över resterande mängd  chokladsås och ställ ännu en gång i frysen. Efter 5-10 minuter är de redan redo för att avnjutas.


Biskvier med nougatsmörkräm

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 12.03.2018

Jag är en sucker för allt som innehåller mandelmassa och marsipan, vilket ju är perfekt då påsken är på intågande. Som första recept här på bloggen bjuder jag därför på ett biskvi recept där jag använt en nougatsmörkräm som fyllning. Både arbetskamrater, sambo och svärföräldrar har gett tummen upp för dessa, och jag tycker verkligen ni ska testa om ni aldrig tidigare gjort biskvier. Det är inte alls svårt - jag lovar. Följ mina steg-för-steg instruktioner så går det smidigt!

P1000147

Biskvibottnar
  • 150 gram mandelmassa
  • 1 äggvita
  • 0,5 dl strösocker

» Först: Ställ ugnen på 200 grader.

  1. Riv mandelmassa fint och lägg i en beredningsskål tillsammans med äggvitan och sockret.
  2. Rör ihop till en smet med hjälp av en slickepott.
    (Försök röra ihop allt ordentligt, men eventuella småklumpar kvar gör inte så mycket tycker jag.)
  3. Använd ett glas för att enkelt kunna fylla en spritspåse med smeten. (Mina är köpta på Claes Olsson.)
  4. Lyft upp påsen och vrid runt ordentligt tills all smet tryckts till änden av påsen.

biskvier bildruta

5. Klipp av änden på påsen och spritsa ut små cirklar (ca 3 cm i diameter) på en bakplåtspappersklädd plåt.
(Tänk på att de flyter ut lite i ugnen, men inte mycket, som ni kan se på bilderna.) Grädda i 200 grader, 8-10 minuter. 

6. Tillred nougat-fyllningen medan bottnarna svalnar.*

7. Börja med att fördela en klick av smörkrämen på samtliga bottnar, för att lättare fördela all fyllning jämnt.

8. Använd sedan ett bra redskap (en lilleman eller en mindre spatel vore optimalt, jag använde en alldeles för stor degskrapa... men det gick bra ändå!) Använd ditt redskap för att från mitten stryka ner smörkrämen mot sidorna, för att skapa en liten kulle. Ställ i frysen och tillred chokladtäcket som de ska doppas i!

biskvier bildruta2

*Fyllning: nougat smörkräm

jag använde mig av nougat från Odense, men om ni inte hittar den kan ni ta dubbelnougaten från Marabou.

  • 5 msk vatten
  • 5 msk socker
  • 2 st. äggulor
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 70 gram nougat
  • 30 gram mörk choklad
  1. Hetta upp vatten och socker i en liten kastrull på spisen, och låt sjuda tills sockerlagen tjocknar lite.
  2. Låt svalna, och rör sedan ner äggulorna ett i taget. Låt svalna ytterligare.
  3. Smält choklad och nougat över vattenbad.
  4. Använd en elvisp för att vispa ner både det mjuka smöret och choklad-nougat röran i ägg-socker blandningen, tills du har en len och krämig smörkräm. Låt stelna i kylen 20-30 minuter innan du breder på bottnarna.

P1000142

Till sist ska du doppa härligheterna i choklad. Jag valde att blanda i lite kokosolja, men det är inte nödvändigt.
All choklad kommer inte att användas, men det är enklare att doppa bottnarna om man har en inte allt för vid skål, och mycket choklad till godo - tips!

Chokladtäcke
  • 200 gram mörk choklad
  • 1 msk kokosolja

Alltså...

1. Smält choklad och kokosolja i vattenbad tills du har en slät chokladkräm.
2. Doppa sedan de frusna biskvierna en och en och ställ på en tallrik för att stelna.
3. Om du vill; dekorera med mandelflarn, nonpareller eller andra godsaker du har liggandes i skafferiet. (Gör det dock direkt efter du har doppat varje biskvi i chokladen.)

Förvara i kylen tills avnjutning!

P1000151

Lycka till! ♥ Låt mig veta hur det gick för er!