bloggheader Hanne 2

Fastlagsbullen

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 04.03.2019 | 0 Kommentarer

Imorgon är det fastlagstisdag och såklart sänkte jag bjuda på en variant av den omtyckta bullen även i min blogg. 

Egentligen är inte min bulle så speciell, men enligt mig helt perfekt om du som jag vill ha mycket mandelmassa i varje tugga. Det är helt enkelt fastlagsbulle i kanelbulle-format. Bra va?

 

P1040836

Bulldeg:

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
14-15 dl vetemjöl

  1. Smula jästen i en skål.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan även i mjölken. Då blandningen är 37 grader kan den hällas över jästen. Rör tills jästen lösts upp ordentligt.
  3. Tillsätt socker, vaniljsocker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. 
  4. Arbeta degen väl, i maskin ca 10 minuter och lite längre för hand. (Degen ska hellre vara lite för lös - så tillsätt lite mjöl i taget på slutet.)
  5. Låt sedan degen jäsa i ca 1 timme. 

 

Fyllning:


100 g rumsvarmt smör
200 gram mandelmassa
2 nävar pistagenötter
(valfritt: kardemumma)
ca 1 dl grädde (ej vispad)

 6. Riv/mosa mandelmassan och rör ihop den med grädden, som du tillsätter lite i taget, tills du får en slät mandelkräm. 

7. Hacka pistagenötterna och rör ner i smeten tillsammans med kardemumma. 

(Smörets gör du inget med ännu)

P1040827

 8. Då degen jäst, delar du den i hälften, och kavlar ut varje bit till en cirka 0,5 centimeter tjock rektangel.

 9. Bred ut det rumsvarma smöret över hela degplattan och smeta sedan mandelmassa-krämen ovanpå.

 10. Rulla ihop degen från långsidorna till två tjocka rullar. Placera skarven neråt.

 11. Skär ut 20-25 bullar och placera dem i formar på en plåt. 
(Jag gjorde mina bullar riktigt stora och använde amerikanska muffinsformar.)

12. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10-12 minuter.

 

      . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

För att sedan få den riktiga fastlagsbulle känslan åt vi dem såklart med en klick grädde ovanpå. Då kan man ju rulla upp bullen och doppa varje bit i lite grädde - mmmmmmmmm!

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar