bloggheader Hanne 2

Snabba praliner med banan och jordnötssmör

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 17.03.2018

Vill ni göra ert eget lördagsgodis med ytterst lite ansträngning?

Dessa godingar slänges du ihop på en kvart, och kan ätas direkt eller sparas i frysen till ett senare tillfälle. 

 

P1000424

 

Jag använde en silikonform för att göra dessa, men många har inte det hemma, så testa göra lite större versioner i  de minsta muffinsformar ni hittar hemma. Då blir det helt enkelt bara lite större och färre godbitar till lördagsmyset.

För ca 15 stycken praliner

  • 8 msk kokosolja
  • 6-7 msk kakao (enligt smak)
  • Valfri sötning, ex. honung

Börja med att smälta kokosoljan och rör ihop det med kakao och lite sötning till en len chokladsås. Jag testade använda karamell-smaksatta steviadroppar som sötning, helt ok. Skeda över chokladen i formarna så att ca 1/3 blir fylld. Ställ i frysen så länge du gör fyllningen. 

  • ½ banan
  • 2 msk jordnötssmör
  • 5 st. färska dadlar
  • en nypa salt

1. Använd en stavmixer eller en mixerskål för att röra ihop banan, jordnötssmör, dadlar och salt till en krämig smet. 

2. Då chokladen stelnat i formen, tar du ut den ur frysen och klickar i fyllningen över chokladen, ca ½ tsk, så att det fortfarande ryms mera chokladsås ovanpå. (Jag hade lite för mycket av fyllningen i mina, som ni ser på bilden, men det löste sig i alla fall. Blev bara lite klottigare då chokladen skulle på ännu... hehe.)

All fyllning kommer knappast att användas - resten kan ni t.ex. använda som topping på frukostgröten eller som bas till en smoothie!

 P1000414

3. Häll över resterande mängd  chokladsås och ställ ännu en gång i frysen. Efter 5-10 minuter är de redan redo för att avnjutas.