bloggheader Hanne 2

Nattjästa rödbetssemlor

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.04.2018

Igår kväll började jag tömma kylen på sånt som var/började bli gammalt, och hittade ett nästan fullt paket grekisk yoghurt och fem sunkiga rödbetor som behövde min kärlek. Min första tanke var att göra ett snabbröd med bakpulver och soda av yoghurten och ett god rödbets-fetaost spread av betorna. Efter en stund hittade jag ett jästpaket som också blivit gammalt.

Resultatet: nattjästa rödbetssemlor.

P1010150

Ingredienser:

5 dl yoghurt (naturell)
2 dl vatten
5 kokta rödbetor +  1 dl rödbetsspad från kokvattnet
50 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung

Smula ner jästen i yoghurten, vattnet och rödbetsspadet. Rör om tills jästen löst sig. Riv de kokta rödbetorna grovt, och häll ner i degskålen tillsammans med salt och honung. Rör om ordentligt och börja sedan tillsätta de torra ingredienserna:

5 dl rågmjöl
2 dl havrekli
9 dl vetemjöl

Knåda 5-10 minuter beroende på om du gör det för hand eller med hjälp av en maskin. Degen lät jag vara ganska kletigt, men skulle säkert klara av ännu någon dl mjöl om ni så vill. Testa er fram.

Ställ degen i kylen med en ren kökshandduk under natten. (Om ni vill baka direkt: använd varmt vatten, så att jästen tar fart direkt och jäsningsprocessen kan börja!)

P1010152

Nästa morgon ställer ni ugnen på högsta värmen medan ni börjar baka ut semlorna:

Mjöla ett bakbord, och dela degen först i hälften, och sedan varje del i 10 bitar. Sammanlagt gjorde jag alltså 20 stycken semlor av degen. Rulla degbitarna i din hand så de blir runda, och ställ på en bakplåtpappersklädd plåt för att jäsa ca 15 minuter. Grädda i varmluftsugn 200 grader ca 15 minuter. 

P1010169

Mums!