bloggheader Hanne 2

Äppelkladdkaka med brynt smör

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.11.2018

Kategorier:
Taggar:

Läste ni torsdagens VBL? I så fall kanske ni såg mitt recept bland de övriga kladdkakorna som Foodly presenterade i tidningen. 

Hoppas ni gillar!

kladdkaka2

Kladdkaka i alla dess former är alltid ett säkert kort när det kommer till fika. För detta recept utgick jag från det som hittades hemma, vilket resulterade i en underbart god ljus kladdkaka med lite nötig smak av äppel. Låt er inte avskräckas av "brynt smör", det är inte alls svårt. Här kan du kolla en video om du ändå känner dig osäker. 


kladdkaka3

Äppelkladdkaka med brynt smör

 

  • 150 gram smör
  • 50 gram vitchoklad
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 äppel 

    + eventuellt kardemumma
Lägg ugnen på 180 grader.
 
Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning, tills smöret blir gyllene och får en karamellig/nötig doft.
 
Ta sedan kastrullen från värmen och tillsätt vitchoklad som får smälta. Häll även ner socker, vaniljsocker, ägg, mandelmjöl och mjöl. Rör ihop allt med en slickepott.
 
Skala och grovriv två äppel och gäll ner i smeten. Rör om ordentlig och häll ner smeten i en springform/pajform. Jag använde en pajform xx cm. (Strö över lite kardemumma om du vill.)
 
Grädda mitt i ugnen i dryga 30 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.

 

Appelkladdkaka 

 


Blueberry Coconut Bars

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 01.08.2018

Jag är äntligen på hemmaplan igen efter ett förlängt veckoslut på Åland för att fira på Rockoff. Vi simmade, solade, drack öl, dansade och hoppade till olika artister under tre dagar. Det var en otroligt rolig och svettig(!) helg som jag kommer se tillbaka på och minnas under hösten. Dock var det otroligt skönt att få komma hem igen till ett lite svalare hem än vårt hotellrum. Hoppas på mer regn och åska nu de inkommande dagarna så att denna tryckande värme försvinner.

P1030042

Jag vet inte hur det är med er, men trots att det funnis massvis med blåbär i skogarna har jag inte tagit mig tiden ännu att plocka så mycket - pga värmen! Två ynka askar ligger i frysen...

Några deciliter ville jag ändå hitta på något gott att baka med, och jag skapade dessa Blueberry Coconut bars utifrån ett recept jag hittade i ett gammalt urklipp.

Blueberry Coconut bars

1 mindre plåt, 25-30 bitar

 

P1030085

Kakbotten

  • 2 dl smält kokosolja
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl

 

 

 

 

 

Smuldeg

  • 1 dl smält koksolja
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn

Fyllning

  • 2 dl mandelmjöl
  • 3 dl blåbär
  • 2 msk maizenamjöl
  1. Rör ihop alla ingredienser till kakbotten i en skål och ställ 30 minuter i kylen för att stelna till sig lite. 
  2. Värm ugnen till 200 grader och placera ett bakplåtspapper i en form, ca 25x30 cm stor. Bred ut kakbotten-smeten i formen.
  3. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och fördela över bottnen.
  4. Rör ihop smuldegen till en smulig massa och strö över fyllningen.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills kakan blivit gyllenbrun. Låt svalna och skär sedan i rutor för servering. 

 

Tips: jag förvarar mina bars i kylen, men tar fram den en stund innan servering så att inte bottnen känns så hård. 


Rabarbergrottor

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 13.07.2018

Kategorier:

På söndag ska jag fira min examen än en gång, tillsammans med familj och släkt. Jag åker till Vörå redan idag, eftersom kalaset hålls hemma hos mina föräldrar och ska hjälpa till med städning. Har dock redan förberett lite smått hemma hos mig för att underlätta resten av helgens stök. Till kaffet tänker jag bjuda på en nöt-maräng tårta med jordgubb och rabarber, och dessutom två olika sorters småkakor: kanelbullesnittar (länk) och dessa rabarbergrottor. 

Rabarbergrottor

ca 40 strabarbergrottor

Det är egentligen inga konstigheter med detta recept, förutom att jag bytt ut en del vetemjöl mot rågmjöl och hallonsylten mot min hemkokta raberbersylt. Väldigt goda blev de!

300 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

+ rabarbersylt 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör/vispa smör och socker poröst.
  3. Blanda mjölsorterna med bakpulver och vaniljsocker, och rör ihop det med smörblandningen till en fast deg.
  4. Använd en tesked för att portionera passliga degklickar, som du sedan rullar till valnötsstora kulor. Placera dem i små formar och lägg på en ugnsplåt.
  5. Tryck en grop i varje kaka och fyll dem med lite raberbersylt.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 min.

rabarbergrottor2


Examensfest

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.07.2018

Kategorier:
Taggar:

 

Så kommer några bilder från förra fredag, då jag firade min examen med massa fina vänner. Vi satt ute vid långbord och åt lite grillmat, lekte mat-alias och njöt av vädret som verkligen var perfekt med tanke på hur det sett ut tidigare under dagen. 

examen1

Jag hade bakat en glutenfri tårta med mandel-potatismjöls botten, en fyllning med grädd-mascarpone och blåbärssylt blandat med hallon, och dekorerat med färska björnbär och mynta. Riktigt fräsch och god, även om kakan var katastrof innan allt satt på plats, haha!

examen2P1020303

En mysig kväll blev det. Nu är det ännu en fest kvar för släkt och familj jag måste förbereda.
Måste bara hitta ett passligt datum först, hehe. 


Nattjästa rödbetssemlor

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.04.2018

Igår kväll började jag tömma kylen på sånt som var/började bli gammalt, och hittade ett nästan fullt paket grekisk yoghurt och fem sunkiga rödbetor som behövde min kärlek. Min första tanke var att göra ett snabbröd med bakpulver och soda av yoghurten och ett god rödbets-fetaost spread av betorna. Efter en stund hittade jag ett jästpaket som också blivit gammalt.

Resultatet: nattjästa rödbetssemlor.

P1010150

Ingredienser:

5 dl yoghurt (naturell)
2 dl vatten
5 kokta rödbetor +  1 dl rödbetsspad från kokvattnet
50 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung

Smula ner jästen i yoghurten, vattnet och rödbetsspadet. Rör om tills jästen löst sig. Riv de kokta rödbetorna grovt, och häll ner i degskålen tillsammans med salt och honung. Rör om ordentligt och börja sedan tillsätta de torra ingredienserna:

5 dl rågmjöl
2 dl havrekli
9 dl vetemjöl

Knåda 5-10 minuter beroende på om du gör det för hand eller med hjälp av en maskin. Degen lät jag vara ganska kletigt, men skulle säkert klara av ännu någon dl mjöl om ni så vill. Testa er fram.

Ställ degen i kylen med en ren kökshandduk under natten. (Om ni vill baka direkt: använd varmt vatten, så att jästen tar fart direkt och jäsningsprocessen kan börja!)

P1010152

Nästa morgon ställer ni ugnen på högsta värmen medan ni börjar baka ut semlorna:

Mjöla ett bakbord, och dela degen först i hälften, och sedan varje del i 10 bitar. Sammanlagt gjorde jag alltså 20 stycken semlor av degen. Rulla degbitarna i din hand så de blir runda, och ställ på en bakplåtpappersklädd plåt för att jäsa ca 15 minuter. Grädda i varmluftsugn 200 grader ca 15 minuter. 

P1010169

Mums!


Biskvier med nougatsmörkräm

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 12.03.2018

Jag är en sucker för allt som innehåller mandelmassa och marsipan, vilket ju är perfekt då påsken är på intågande. Som första recept här på bloggen bjuder jag därför på ett biskvi recept där jag använt en nougatsmörkräm som fyllning. Både arbetskamrater, sambo och svärföräldrar har gett tummen upp för dessa, och jag tycker verkligen ni ska testa om ni aldrig tidigare gjort biskvier. Det är inte alls svårt - jag lovar. Följ mina steg-för-steg instruktioner så går det smidigt!

P1000147

Biskvibottnar
  • 150 gram mandelmassa
  • 1 äggvita
  • 0,5 dl strösocker

» Först: Ställ ugnen på 200 grader.

  1. Riv mandelmassa fint och lägg i en beredningsskål tillsammans med äggvitan och sockret.
  2. Rör ihop till en smet med hjälp av en slickepott.
    (Försök röra ihop allt ordentligt, men eventuella småklumpar kvar gör inte så mycket tycker jag.)
  3. Använd ett glas för att enkelt kunna fylla en spritspåse med smeten. (Mina är köpta på Claes Olsson.)
  4. Lyft upp påsen och vrid runt ordentligt tills all smet tryckts till änden av påsen.

biskvier bildruta

5. Klipp av änden på påsen och spritsa ut små cirklar (ca 3 cm i diameter) på en bakplåtspappersklädd plåt.
(Tänk på att de flyter ut lite i ugnen, men inte mycket, som ni kan se på bilderna.) Grädda i 200 grader, 8-10 minuter. 

6. Tillred nougat-fyllningen medan bottnarna svalnar.*

7. Börja med att fördela en klick av smörkrämen på samtliga bottnar, för att lättare fördela all fyllning jämnt.

8. Använd sedan ett bra redskap (en lilleman eller en mindre spatel vore optimalt, jag använde en alldeles för stor degskrapa... men det gick bra ändå!) Använd ditt redskap för att från mitten stryka ner smörkrämen mot sidorna, för att skapa en liten kulle. Ställ i frysen och tillred chokladtäcket som de ska doppas i!

biskvier bildruta2

*Fyllning: nougat smörkräm

jag använde mig av nougat från Odense, men om ni inte hittar den kan ni ta dubbelnougaten från Marabou.

  • 5 msk vatten
  • 5 msk socker
  • 2 st. äggulor
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 70 gram nougat
  • 30 gram mörk choklad
  1. Hetta upp vatten och socker i en liten kastrull på spisen, och låt sjuda tills sockerlagen tjocknar lite.
  2. Låt svalna, och rör sedan ner äggulorna ett i taget. Låt svalna ytterligare.
  3. Smält choklad och nougat över vattenbad.
  4. Använd en elvisp för att vispa ner både det mjuka smöret och choklad-nougat röran i ägg-socker blandningen, tills du har en len och krämig smörkräm. Låt stelna i kylen 20-30 minuter innan du breder på bottnarna.

P1000142

Till sist ska du doppa härligheterna i choklad. Jag valde att blanda i lite kokosolja, men det är inte nödvändigt.
All choklad kommer inte att användas, men det är enklare att doppa bottnarna om man har en inte allt för vid skål, och mycket choklad till godo - tips!

Chokladtäcke
  • 200 gram mörk choklad
  • 1 msk kokosolja

Alltså...

1. Smält choklad och kokosolja i vattenbad tills du har en slät chokladkräm.
2. Doppa sedan de frusna biskvierna en och en och ställ på en tallrik för att stelna.
3. Om du vill; dekorera med mandelflarn, nonpareller eller andra godsaker du har liggandes i skafferiet. (Gör det dock direkt efter du har doppat varje biskvi i chokladen.)

Förvara i kylen tills avnjutning!

P1000151

Lycka till! ♥ Låt mig veta hur det gick för er!