bloggheader Hanne 2

Grillad, fylld kyckling

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.05.2018

 P1010237

Hej! Efter en månads (ooops!) uppehåll i bloggen är jag tillbaka lagom inför sommaren. Min lediga tid har istället för bloggen gått åt till det sista av universitetsstudierna och massa roliga kvällar med familj och kompisar. Mat har jag ändå gjort den senaste månaden, så ett och annat recept har jag ändå klurat på och vill dela med mig av så fort jag hinner. 


P1010246

Kolgrillen har redan gått varm många gånger i maj, och det recept jag tänkte bjuda på här nu är en upp-piffad version av vanliga kycklingfiléer på grillen.

Fyllda kycklingfiléer (4 st.)

  • en näve Basilika
  • 2 st Pressad vitlök
  • skal + saft från 1 citron
  • 1/2 dl Olivolja
  • 2 nypor Flingsalt
  • 1/2 dl Parmesanost

Hacka basilikan och riv parmesanosten. Rör ihop det med de övriga ingredienserna till en röra. Gör ett snitt på långsidan av varje kycklingfilé (inte helt igenom, utan håll ena sidan intakt så det bildas en ficka) och klicka ut fyllningen i var och en av kycklingfickorna. Försök placera det i mitten så inget rinner ut.

Grilla som vanligt över hög värme på båda sidorna, och stek sedan färdigt mer mot kanten av grillen där det inte är lika varmt. 

 

P1010235

Vi åt kycklingen tillsammans med ett foliepaket av potatis, morot och vårlök. Snabbrecept: koka potatis och morot som vanligt. Placera sedan dessa i ett folie ark tillsammans med vårlök, örtsalt, peppar och smörklickar. Kläm ihop folien till ett paket och lägg på grillen samtidigt som kycklingen blir klar. 

P1010240

 


Kikärtsgryta med kokosmjölk och jordnötssmör

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.04.2018

Kategorier:
Taggar:

Här kommer en färgsprakande, god vegetarisk (vegansk till och med) gryta ni kan testa till helgmyset!P1010167

Kikärtsgryta med kokosmjölk och jordnötssmör

1 stor röd lök
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk curry
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja

» Finhacka löken och vitlöken och fräs i olja tillsammans med kryddorna.


400 gram krossade tomater
200 ml kokosmjölk (en halv konservburk)
6-7 dl kokta kikärtor
0,5 dl jordnötssmör
3-4 tsk soja
salt
en sträng honung

»  Tillsätt krossad tomat, kokosmjölk, kikärtor och jordnötssmör och låt puttra i 5-10 minuter till önskad konsistens. Smaka av med soja, salt och honung.

Ät tillsammans med ris!

P1010161P1010159

Vi drack detta vin till maten. Rekommenderas. 


Nattjästa rödbetssemlor

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.04.2018

Igår kväll började jag tömma kylen på sånt som var/började bli gammalt, och hittade ett nästan fullt paket grekisk yoghurt och fem sunkiga rödbetor som behövde min kärlek. Min första tanke var att göra ett snabbröd med bakpulver och soda av yoghurten och ett god rödbets-fetaost spread av betorna. Efter en stund hittade jag ett jästpaket som också blivit gammalt.

Resultatet: nattjästa rödbetssemlor.

P1010150

Ingredienser:

5 dl yoghurt (naturell)
2 dl vatten
5 kokta rödbetor +  1 dl rödbetsspad från kokvattnet
50 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung

Smula ner jästen i yoghurten, vattnet och rödbetsspadet. Rör om tills jästen löst sig. Riv de kokta rödbetorna grovt, och häll ner i degskålen tillsammans med salt och honung. Rör om ordentligt och börja sedan tillsätta de torra ingredienserna:

5 dl rågmjöl
2 dl havrekli
9 dl vetemjöl

Knåda 5-10 minuter beroende på om du gör det för hand eller med hjälp av en maskin. Degen lät jag vara ganska kletigt, men skulle säkert klara av ännu någon dl mjöl om ni så vill. Testa er fram.

Ställ degen i kylen med en ren kökshandduk under natten. (Om ni vill baka direkt: använd varmt vatten, så att jästen tar fart direkt och jäsningsprocessen kan börja!)

P1010152

Nästa morgon ställer ni ugnen på högsta värmen medan ni börjar baka ut semlorna:

Mjöla ett bakbord, och dela degen först i hälften, och sedan varje del i 10 bitar. Sammanlagt gjorde jag alltså 20 stycken semlor av degen. Rulla degbitarna i din hand så de blir runda, och ställ på en bakplåtpappersklädd plåt för att jäsa ca 15 minuter. Grädda i varmluftsugn 200 grader ca 15 minuter. 

P1010169

Mums!


Bildbomb - påsken

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 19.04.2018

Taggar:

Bildbomb från påskmiddagen och -helgen ute i Sundom skärgård får pigga upp bloggen lite. 

På buffén under långfredag hade jag lagt fram kallmarinerad lammstek, balsamico-marinerade rödbetor med lagrad ost och pistage, ägghalvor med kalles kaviar, grönsallad med ruccola, sockerärtor och mango, ostar, hembakt knäckebröd, röktlax röra, ugnsbakade jordärtskockor med creme fraiche och lakrom, rostad nypotatis, helgrillad kyckling och en gräddig rödvinssås. 

P1000609P1000610P1000630

Desserten var en maffig påsktårta med citronsmakande kakbottnar med en fyllning av lemoncurd och hallonsmörkräm. Toppat med chokladganache och påskgodis. (Tårtan ser ur att luta på bilden av någon konstig anledning, men den var nog faktiskt rak, haha!)

P1000651

På villan hade vi det bättre än bäst - soligt väder, möjlighet att skida, skogsarbete, bastubad, hundmys och ännu mer god mat.

P1000740P1000911Kolgrillade lammkotletter med potatisgratäng, en matig sallad och rödvinssås. Mums!
P1000747P1000750P1000808 


Jag lever!

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 16.04.2018

Hej!

Ville bara snabbt uppdatera er om att jag nog lever trots tyst blogg i ett par veckor. Påskledigheten följdes av en stressig vecka som bland annat avslutades med mitt första lärarjobb och en resa till Norge med mina biämnes klass. Har alltså spenderat senaste veckan i Norge, men nu är jag tillbaka, och efter att ha plöjt igenom min To-do lista, ska jag försöka leverera något trevligt inlägg åt er. Ha det så bra tills dess!

Hanne

Sista minuten muffins

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 28.03.2018

Hej allihopa! Idag ska jag bara till ÅA en sväng för att diskutera min ämnespraktik i gymnastik som börjar om ett par veckor. Efter det blir det att förbereda morgondagen, eftersom mina föräldrar och min ena syster + pojkvän kommer hit på påsklunch. Mamma har brutit handleden, så i år erbjöd mig jag att ställa till med påskfest. 

Jag har som ni märkt inte själv bjudit på alltför mycket recept inför påsk, har inte hunnit med, men om ni fortfarande vill göra något gott tycker jag ni ska testa min vän Sofias mousse tårta med kinder-topping som ser dööödligt god ut!

Ett enkelt recept och tips jag kan dela med mig av är ändå dessa saftiga, inte för söta, lite kompakta

citron-kvarg muffins

Med en extra god frosting och ett par kaninöron av sockermassa blir det ett vinnande koncept under fikastunderna i helg!

  • 100 gram kvarg
  • 75 gram smör
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, skal + saft

» Vispa ljust och fluffigt med elvisp.

 

  • 2 dl grädde
  • 3 ägg

» Vispa ner ett ägg i taget i kvarg-smör blandningen.
Även grädden åker i.

 

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

» Rör ihop och sikta även ner detta i smeten.
Blanda ihop med en slickepott.

P1000603

» Klicka ner i muffinsformar (gärna amerikanska muffinsformar som är lite styvare och ger fin form) och grädda 20-25 minuter beroende på ugn, i 175 grader. En sticka ska komma ut precis torr då de är klara.

Använd ditt bästa frosting recept och forma öron av rosa och vit sockermassa. Klart!

 


Kallmarinerad lax på smördegsbotten

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 26.03.2018

Här kommer ett recept jag tycker ni ska testa till påskbuffén.
Det går snabbt och smidigt, och allt kan förberedas dagen innan om ni vill.

Receptet räcker till 6 stycken personer, men det är lätt att dubbla receptet enligt antal personer som kommer på besök. 

lax smordeg

Kallmarinerad lax

Kan förberedas dagen innan!

  • 300 gram lax/regnbågslax (utan ben)

1. Placera fisken med skinnet neråt i en ugnsfast form som du ringlat lite olja i botten på.

2. Tillred mitt i ugn såsom den är, 100 grader mellan 35 (∼1,5 cm tjock) och 50 minuter (2-3 cm tjock).


» Under tiden förbereder du marinaden genom att röra ihop nedanstående ingredienser i en skål.

  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vatten
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • Färsk timjan enligt behag
  • 1 citron, skalet och 1 tsk saft
  • Sartpeppar, några riv

» Då fisken är klar, dra bort skinnet och lägg den i ett mindre kärl anpassat enligt dess storlek. Häll sedan marinaden över den varma fisken. Låt svalna och täck över med plastfolie. Ställ i kylen i några timmar. 

 


 

 Smördegsbottnar med Camenbert och potatis

Lika gott både kalla och direkt från ugnen -  ni väljer!

  • 6 stycken potatisar
  • 100 gram fänkål (till garnering)

1. Skala och koka potatisen mjuk. » Låt svalna och skär sedan i lagom tunna skivor

2. Skär fänkålen i riktigt tunna strimlor. Ställ i iskallt vatten i en skål och placera i kyl under tiden.

  • 2 smördegsplattor
  • 50 gram Camenbert
  • 75 gram färskost
  • Svartpeppar
  • Flingsalt
  • 1 st uppvispat ägg

3. Ta fram smördegsplattorna och placera på en plåt tills de tinat tillräckligt för att kunna kavlas ut.
 » Kavla ut i alla riktningar och dela sedan varje platta i tre delar, så att du till sist alltså har 6 stycken smördegsplattor.

4. Mosa ihop färskost och Camenbert med en gaffel.

5. Montering: bred ut oströran på varje smördegsplatta (lämna en liten kant runt om), och placera några skivor potatis ovanpå. Dra till sist över några varv med svart peppar kvarnen och strössla på flingsalt.  Klicka här för bild!

6. Vispa upp ett ägg och pensla kanterna på smördegsbottnarna

7. Grädda i ugnen på 300 grader, 10-12 minuter tills kanterna blivit gyllene och fina.

 

» Toppa smördegsplattan med den tunna, krispiga fänkålen och den marinerade laxen. Toppa med ytterligare flingsalt och färsk timjan om du tycker. 

Lördagkväll

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 25.03.2018

Igår var jobbdag för min del, men då jag slutade klockan fyra mötte jag upp min syster, vi gick och handlade och åkte sedan hem till oss i Sundom. Sambon och hunden är borta, och det var riktigt skönt att ha lite kvalitetstid med min syster. 

P1000568

Butter chicken, blomkåls"ris", rajta och köpt, uppiffat naanbröd stod på menyn. Så himla gott verkligen. Till maten drack vi detta vin, som fick godkänt av oss båda.

P1000586

En bättre lördag kväll helt klart!


Internationella våffeldagen 25.3

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 24.03.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Idag är det den internationella våffeldagen, och jag måste säga att mina två varianter på våfflor jag tänker bjuda på här, är något ni verkligen måste testa! Bilderna är kanske inte de snyggaste, men smaken... OMG! Grundreceptet jag använder mig av kommer från kokboken Bonniers kokbok och det receptet återkommer jag alltid till. Våfflorna blir riktigt frasiga och goda. 

Våffelsmet (10-12 stycken)

  • 150 gram smör
  • 3 dl kallt vatten
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl mjölk
  • smör till laggen
  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Vispa samman vatten och vetemjöl blandat med bakpulvret till en slät smet. Vispa ner mjölken och det avsvalnade smöret.
  3. Hetta upp våffeljärnet och smörj med lite smör till första laggen. (mer om det behövs till resten).

 

Nu till min twist. Om ni vill göra som jag - dela då upp smeten i två skålar.

 

Ost-bacon våfflor
  • 0,5-1 pkt bacon (ni väljer själva!), strimlad
  • 2 små vårlökar, finhackade
  • 1 dl riven cheddarost

P1000187

  1. Stek snabbt bacon och lök i en stekpanna, och rör sedan ner det tillsammans med osten i våffelsmeten.
  2. Grädda som vanligt i våffeljärnet! (Obs, inget extra fett behövs, jag lovar!)

Omdöme: Riktigt goda, flottiga och knapriga. Äts helst med fingrarna, men det kunde ha varit gott med t.ex. lite uppvispad creme fraiche att klicka på för att fräscha upp det lite. 

 


 

Våffel-tacoskal med stekt banan, kolasås och grädde

Grädda våffelsmeten som vanligt i våffeljärnet, helst inte alltför knapriga. Då våfflorna är klara viker du dem försiktigt på mitten (risk för att spricka lite) och placerar dem mellan exempelvis två muggar, eller som jag, på en upp-och-ner vänt muffinsplåt. På detta vis skapar du ett våffel-skal att fylla med stekt banan, kolasås och vispad grädde.

 

P1000171

Stekt banan (kan förberedas och låtas svalna)

  • 2 st bananer, halverade
  • 1 msk farinsocker
  • 1 klick smör
  • saften från en halv apelsin
  1. Smält först farinsockret och smöret i pannan.
  2. Tillsätt sedan apelsinsaften och sänk till medelvärme. Rör om i pannan.
  3. Lägg ner bananhalvorna i stekpannan och vänd efter 2-3 minuter. Försök sleva över apelsin-karamell smeten som bildas, på bananerna.
  4. Då all vätska kokat bort och du har några härligt siraps-kletiga bananer i pannan, så ständer du av plattan och ställer till sidan tillsvidare.

 

Kolasås (kan förberedas och låtas svalna)

  • 3 msk socker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 tsk kakao
  • 0,5 tsk vanliljsocker
  • en nypa salt
  • 2 msk smör
  1. Lägg alla ingredienser förutom smöret i en kastrull, och koka ihop på spisen tills du har en lagom simmig sås (kring 110 grader om du använder en termometer).
  2. Rör sedan ner smöret i såsen. Ställ till sidan.
    Ifall du i efterhand märker att såsen blivit för tjock, kan du bara tillsätta en liten skvätt mjölk/grädde så är det problemet löst. Funkade fint för mej!

P1000193

Tips: lyxa till det ännu mer genom att servera ett gott, vitt dessertvin till våfflorna. 

 

Vi använder att våffeljärn från Wilfa som vi fick i julklapp av Toffes syster och hennes sambo. Kan rekommendera!


Matlådans dag

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.03.2018

Kategorier:
Taggar:

Lasagne är något jag älskar, men som jag ändå inte tar mig tid att göra så ofta. Dock tar det inte kanske riktigt så länge att göra lasagne som Lotta Lundgren får det att låta i sina roliga Coop reklamer. Men ja, det är väl inte något man slänger ihop om man har alltför bråttom. Den lasagne jag brukar göra, tar dock inte så länge att göra, eftersom jag ofta gör snabba såser av sånt jag hittar i kylskåpet. Jag försöker även alltid pressa in så mycket grönsaker som möjligt i lasagnen, för att på det sättet inte vara tvungen att laga en sallad som tillbehör. Jag är nämligen väldigt trött på all kall, tråkig sallad för tillfället...

P1000113

Eftersom det idag råkar vara matlådans dag, är mitt tips för att underlätta er vardag att skaffa ett par nya matlådor i glas. Glas, inte plast, eftersom de kan gräddas direkt i ugnen, förvaras i kylen med lock på, och sedan enkelt tas med och på ett säkert sätt värmas på nytt i mikron/ugn till lunch eller middag. (Dessutom innehåller inte glas några gifter.) Mina köpte jag på Granit, men på IKEA, Citymarket och Claes Olsson finns andra varianter.

Uppskattningsvis räcker receptet till en riktigt stor form,
alternativt 6-8 stycken glasformar beroende på storlek.

Ugnsvärme: 175 grader. 

Köttfärslasagne med linser, morot och zuccini

Fyllning

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 gram nötfärs
  • 4 morötter
  • 1 zuccini
  • 2 dl gröna linser
  • 3 msk soja
  • 2 dl rödvin
  • 3 msk grönsaksbuljong

1.      Hacka löken och vitlöksklyftan fint.

2.      Skala och riv morötterna grovt.

3.      Tvätta och skär zuccinin i ca 1 cm stora tärningar.

4.      Bryn lök och köttfärs i oljan i en stekpanna.

5.      Tillsätt sedan morot, zuccini, linser, soja, rödvin och buljong.
Låt småputtra på spisen 10-15 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Tillred under tiden såsen:

 

Sås

  • 800 gram krossade tomater
  • 4 dl creme fraice
  • 2 msk soja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
    + Salt & peppar 

Lägg alla ingredienser i en mindre kastrull och värm på spisen. Smaka av med salt och peppar!

 P1000128

Montering

  • 1 pkt Lasagneplattor
  • 150 gram Fetaost (valfritt)
  • 2–3 dl smakrik riven ost

Olja in formen/formarna med lite olja. Börja med att placera ett lager med lasagneplattor i bottnen. Lägg på fyllning, sedan såsen och smula över fetaost.  Fortsätt på samma sätt (plattor-fyllning-sås-fetaost) 1-2 lager till. huvudsaken är att du avslutar lasagnen med plattor och sedan såsen högst upp. Toppa allt med riven ost.

Grädda lasagnen mitt i ugnen, 175 grader, 35-40 minuter. 


Mat på 5: smörstekt fisk med rova och kapris

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 21.03.2018

Ännu ett recept på fem ingredienser, varsågoda.

Smörstekt abborre med rova och kapris

P1000555

Receptet räcker för ca 4 personer. 

Den här gången behöver ni:

  • Valfri vit fisk (ex. abborre, sik, gös), 400 gram
  • En liten burk kapris (35 gram, 3-4 msk)
  • Citron, 3 msk saft
  • Ett knippe dill
  • Rovor, 4-5 st. stora

Övrigt: 75 gram smör, salt och peppar


P1000560

  1. Skala och klyfta rovorna, och koka dem mjuka i lättsaltat vatten 10-15 minuter. 
  2. Under tiden lägger du smöret i en stekpanna (ja, det ska vara mycket smör) och steker fisken på båda sidorna med lite salt och peppar. Lägg över fisken på en tallrik, men spara stekfettet i pannan.
  3. Då rovorna kokat klart, häller du av vattnet och lägger ner dem i stekpannan med smöret tillsammans med kaprisen. Steg på medelhög värme tills du får en lätt gyllene yta på rovorna. (ca 10 minuter.)
  4. Hacka en ordentligt bunt dill och rör ner i stekpannan tillsammans med citronsaften då rovorna börjar bli klara. 
  5. Placera då också fisken över rovorna och låt fisken bli varm igen av värmen underifrån.
Servera direkt!

 
P1000562

 


Groddnings update

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 21.03.2018

Dag 3 och de röda linserna har fått små svansar.

P1000563

Det jag gjort sedan videoklippet, är att varje morgon och kväll skölja linserna ordentligt. Ett par gånger fyller jag alltså burken med vatten och häller ut det igen genom silduken. Viktigt är tydligen att man försöker få bort precis allt vatten, så att det inte börjar mögla på grund av att det är för fuktigt. Jag har inte helt lyckats med det, men jag tycker det ser lovande ut i alla fall. Spännande.

Tips på vad jag kan göra med mina groddar sedan mottages gärna!
Jag älskar själv att lägga alfa-alfa groddar på min morgonmacka, men ungefär där slutar min fantasi vad gäller groddar.


Hur man groddar

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 19.03.2018

Jag har alltid velat, men aldrig kommit mig för att göra egna groddar, så here we go.
Nu får ni följa med på min lilla groddningsresa. Hur ska det månne sluta?!

Dessutom måste jag ju bara testa min nya kameras filmkvalitet och att göra ett litet videoklipp av det hela.

Jag testar att grodda röda linser i detta klipp. Använde ca 1 dl.

 
Kika in här under veckans lopp för att se hur det framskrider!