bloggheader Hanne 2

Fastlagsbullen

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 04.03.2019

Imorgon är det fastlagstisdag och såklart sänkte jag bjuda på en variant av den omtyckta bullen även i min blogg. 

Egentligen är inte min bulle så speciell, men enligt mig helt perfekt om du som jag vill ha mycket mandelmassa i varje tugga. Det är helt enkelt fastlagsbulle i kanelbulle-format. Bra va?

 

P1040836

Bulldeg:

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
14-15 dl vetemjöl

  1. Smula jästen i en skål.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan även i mjölken. Då blandningen är 37 grader kan den hällas över jästen. Rör tills jästen lösts upp ordentligt.
  3. Tillsätt socker, vaniljsocker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. 
  4. Arbeta degen väl, i maskin ca 10 minuter och lite längre för hand. (Degen ska hellre vara lite för lös - så tillsätt lite mjöl i taget på slutet.)
  5. Låt sedan degen jäsa i ca 1 timme. 

 

Fyllning:


100 g rumsvarmt smör
200 gram mandelmassa
2 nävar pistagenötter
(valfritt: kardemumma)
ca 1 dl grädde (ej vispad)

 6. Riv/mosa mandelmassan och rör ihop den med grädden, som du tillsätter lite i taget, tills du får en slät mandelkräm. 

7. Hacka pistagenötterna och rör ner i smeten tillsammans med kardemumma. 

(Smörets gör du inget med ännu)

P1040827

 8. Då degen jäst, delar du den i hälften, och kavlar ut varje bit till en cirka 0,5 centimeter tjock rektangel.

 9. Bred ut det rumsvarma smöret över hela degplattan och smeta sedan mandelmassa-krämen ovanpå.

 10. Rulla ihop degen från långsidorna till två tjocka rullar. Placera skarven neråt.

 11. Skär ut 20-25 bullar och placera dem i formar på en plåt. 
(Jag gjorde mina bullar riktigt stora och använde amerikanska muffinsformar.)

12. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 200 grader i 10-12 minuter.

 

      . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

För att sedan få den riktiga fastlagsbulle känslan åt vi dem såklart med en klick grädde ovanpå. Då kan man ju rulla upp bullen och doppa varje bit i lite grädde - mmmmmmmmm!

 

 


Mitt första sportlov

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 21.02.2019

Kategorier:
Taggar:

Jag har äntligen tänkt komma igång med bloggen igen. Jag har tyvärr placerat den långt nere på prioritetslistan den senaste tiden. Jobb, träning, hund, familj och vänner har fått gå före - sen har det liksom inte blivit något över på dygnets 24 timmar.

Imorgon får jag dock ett efterlängtat sportlov, och är därmed ledig mer än en vecka - hallelujah! Imorgon åker jag med största delen av kollegiet och eleverna till Parra för en friluftsdag i backen. De har lovat lika bra väder som idag så det ser lovande ut!

P1040640

Planen inför sportlovet var först att jag och Toffe eventuellt skulle ta en sista minuten resa någonstans. Dock beslöt vi oss istället för att vi stannar hemma; eller egentligen flyr ut i skärgården. Så på onsdag nästa vecka, efter en sista familjemiddag vid Kaffehuset August, drar vi till villan några dagar. Man behöver ju faktiskt inte alltid åka så långt för att hitta ro i kroppen.

 

Senaste söndag var det riktigt fint väder, och jag, Toffe och Viggo promenerade ut till skärgården för att ta upp nät och grilla en korv. Riktigt mysigt! Gjorde en liten video från då vi tog upp näten.

 


Sevendays födelsedag

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 18.02.2019

Vegansk sushi buffet en lördags morgon får man verkligen inte ofta!

I lördags möttes jag och ett flertal andra tjejer vid Vegoshi för att umgås och bli bjudna på deras veganska sushi - för att fira Sevendays 4-års födelsedag!

Personalen plockade fram tallrik efter tallrik framför oss. Herregud var läckert allt såg ut - och besviken blev vi inte då vi fick hugga in!

Vegoshi1

Precis som restaurangens namn berättar, är alltså all mat vegansk. Vi fick pröva på ett flertal sushi alternativ från deras meny. Jag tyckte precis allt var gott, men kan tips extra mycket om deras tofu + kimchi dumplings.

Vegoshi2

Som pricken över i:t fick vi även testa på deras dessert utbud. Jag valde denna med svart ris, färska frukter, kokosgrädder och rostad kokosnöt. Gott och fräscht! På Julias blogg kan du se övriga dessert alternativ. Även Sara har delas med sig av fina bilder från lördagen. 

 

Kan verklige rekommendera ett besök till denna fina restaurang ni hittar på Storalånggatan 44 i Vasa.


Söndagstankar

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 04.11.2018

Kategorier:
Taggar:

 

Godmorgon! Sitter som bäst och äter frukost och ska strax ta itu med dagen. Ska börja söndagen med att arbeta: planera lektioner, sätta ihop scheman och lägga upp nya kurser som startar efter jul. Vill vara väl förberedd så att jag kan vara ledig när jullovet knackar på. 

Frukost

Kan inte fatta att hösten gått såhär snabbt. Har redan betat av 1/4 av första året som lärare. Oktober månad var busy och vardagen har mest gått på repeat. Sprang ju dock mitt första marathon i Amsterdam, och kom i mål med en tid jag är riktigt stolt över: 3:32:18.

En riktigt bra upplevelse var det, och blev nästan lite sugen på ett till lopp någon gång i framtiden...


Äppelkladdkaka med brynt smör

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.11.2018

Kategorier:
Taggar:

Läste ni torsdagens VBL? I så fall kanske ni såg mitt recept bland de övriga kladdkakorna som Foodly presenterade i tidningen. 

Hoppas ni gillar!

kladdkaka2

Kladdkaka i alla dess former är alltid ett säkert kort när det kommer till fika. För detta recept utgick jag från det som hittades hemma, vilket resulterade i en underbart god ljus kladdkaka med lite nötig smak av äppel. Låt er inte avskräckas av "brynt smör", det är inte alls svårt. Här kan du kolla en video om du ändå känner dig osäker. 


kladdkaka3

Äppelkladdkaka med brynt smör

 

  • 150 gram smör
  • 50 gram vitchoklad
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 äppel 

    + eventuellt kardemumma
Lägg ugnen på 180 grader.
 
Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning, tills smöret blir gyllene och får en karamellig/nötig doft.
 
Ta sedan kastrullen från värmen och tillsätt vitchoklad som får smälta. Häll även ner socker, vaniljsocker, ägg, mandelmjöl och mjöl. Rör ihop allt med en slickepott.
 
Skala och grovriv två äppel och gäll ner i smeten. Rör om ordentlig och häll ner smeten i en springform/pajform. Jag använde en pajform xx cm. (Strö över lite kardemumma om du vill.)
 
Grädda mitt i ugnen i dryga 30 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.

 

Appelkladdkaka 

 


Jag har aldrig...

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.11.2018

Kategorier:

...använt mig av filodeg tidigare. 

Jag har många gånger bläddrat i tidningar och sett olika varianter på filodegs rullar som sett ljuuuuvliga ut, men aldrig kommit mig för att göra dem eftersom jag alltid tänkt att det är för tidskrävande och... jobbigt. Så här kommer mitt första "jag har aldrig" recept. Och det var ju verkligen löjligt lätt att göra dessa, bara jag kom mig för att köpa hem den där filodegen. 

Filorullar med färs

 

filorullar2

Imorgon är det fredag och perfekt att byta ut tacosen till filodegsrullar. Så nu är det din tur att testa något nytt. Jag har dessutom i detta inlägg gjort steg-för-steg bilder att titta på, så att du absolut inte kan göra några fel. Lycka till!
 

Filorullarprepp

Börja med att förbereda lite: ta fram en ugnsform/plåt och smörj den med olja i bottnen. Ta fram ett skärbräde, olja, pensel och filodegen. 

Börja sedan med fyllningen:

  • 400 gram köttfärs
  • 400 gram morötter (4 medelstora)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk kalvfond
  • 3 msk sojasås
  • svartpeppar
  • 1 msk socker
Riv morötterna fint och finhacka vitlök och gul lök. Fräs köttfärs i olja tillsammans med den rivna moroten och lökhacket. Tillsätt fond, soja, svartpeppar och socker. Låt puttra ihop en stund och smaka av. 
 
Du behöver även nästan ett helt paket filodeg (450 gram). 
OBS! Ta fram i tid, 1-2 timmar på förhand, så att det hinner tina ordentligt. (Det gjorde inte jag... suck.)
 

Filorullarstegforsteg

Jobba med två lager filodeg i taget. Skär ca 10 cm tjocka remsor av filodegen och pensla lätt med olja, mest mot kanterna. 
 
Fördela 2 matskedar av fyllningen i ena kanten av filodegen. Vik degen ett varv över fyllningen och vik sedan in kanterna från sidan. Håll ihop paketet och rulla ihop till ett knyte. 

Pensla rullarna med olja och lägg i en ugnsfast form.
Grädda tills de fått fin färg, i cirka 20 minuter. (Jag hade mina i ugnen 20 minuter och ett par minuter på grillvärme för sista färg).

Filorullar
Servera med sweet chilisås och creme fraiche


En summering av september

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 06.10.2018

Kategorier:
Hej på er.

Nu är det någon vecka sedan jag sist uppdaterade.  Det har till och med hunnit bli oktober, och jag tänker att jag då kan ge er en summering av månaden som gått. (Inspirerades av Julia och snodde hennes koncept rakt av + lade till några)

Ida

Vad var extra bra denna månad?

Jag hängde ett veckoslut med finaste Ida riktigt i början av månaden. Vi pratade, skrattade, grät, shoppade, åt, tränade och hängde i soffan. Är tacksam över en vän som henne. ♥

 

Hände det något tråkigt?

Nja, inte för mig själv men i min närhet. Dock så har det varit några rätt jobbiga dagar på arbetet att handskas med. 

 

Vad gjorde dig glad?

Att varva ner genom svampplockning och skogspromenader med personer (och hundar) jag tycker om. 

 skogensvamp

Vad gjorde dig ledsen?

Har varit trött och grinig många veckor på grund av för lite sömn (eget fel!) och en del stress från jobbet, vilket har gjort mig lite lagom höst-deppig, men inget har gjort mig direkt ledsen. 

 

Vad är du extra stolt över att ha gjort denna månad?

Jag är stolt över att jag vågat stå upp för mig själv mera. Jobbar på det hela tiden och det är svårt. Dessutom gjorde jag en god gärning: donerade blod för fjärde gången. 

 

Något du borde gjort men struntade i:

Jag borde ha gjort något av alla påsar av äppel vi fått, som står ute på verandan. Mos, saft, sylt, pajer... Där står de fortfarande och väntar på mig. 

 

Upptäckt:

Frukosten vid Sokos Hotel Vaakuna. Åt där förra helgen med syrran och vi blev positivt överraskade. Frukosten var mer som en brunch, och till ett riktigt bra pris dessutom. Där fanns allt och lite till!

frukostVaakuna

 

Festligheter:

Cyklade över till Toffes syster och hennes sambo för inflyttningskaffe. De har ett riktigt fräscht och nybyggt hem. Blir nog många fina kvällar på deras terass under de kommande åren. 

granwest

 

Hur har du tränat denna månad?

På jobbet får jag väldigt mycket vardagsmotion vilket är härligt.  Fick även dra ett par spinningpass för gymnasieeleverna vilket jag njöt fruktansvärt mycket av. Förutom det har jag uteslutande löptränat 3-4 gånger i veckan. (Sprang även Öjberget Trailrun för två veckor sedan).

Jag kommer att springa Amsterdam Marathon om 15 dagar tillsammans med min vän Emma, och jag är på slutrakan av träningen nu. De långa passen under september månad kunde ha varit fler, men överlag nöjd. 

 

Något klädesplagg du använt extra mycket?

Hanne2

Måste nog säga min höstkappa jag köpte i Åbo. Den är senapsgul, har perfekt längd och är alldeles underbar. Blir glad varenda gång jag använder den.


Granola med blåbär och kokos

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 20.09.2018

En knaprig granola är något jag alltid uppskattar till frukost. Såklart serverad tillsammans med naturell yoghurt. (Alternativt Alpro's kokos yoghurt - så god!)

För någon vecka sedan hade vi brunch hemma hos oss och jag ställde mig i köket och gjorde denna variant på granola som blev väldigt lyckad. Eftersom flera i gänget inte tål gluten eller nötter, blev det en variant helt utan detta.

granola1

Granola med blåbär och kokos

 

  • 6 dl boveteflingor
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl torkade blåbär
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl solrosfrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • en nypa salt
  • 0,5 dl kokosolja 
  • 4 stora msk honung 
  • 3-4 dl hett vatten

Ställ ugnen på 150 grader. Bred ut ett bakplåtspapper på en plåt.

Rör ihop alla torra ingredienser i en skål. Mät sedan upp kokosolja och honung i en mindre skål och rör ihop med hett vatten, så att eventuella klimpar försvinner (om ni som jag använder fast honung). Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och rör ihop allt med slickepott/handen. Tillsätt mer vatten om det verkar torrt. 

Sprid ut smeten på bakplåtspappret och försök trycka ut stora klimpar av gryn som bildats. Grädda sedan granolan i 1 h + 1 h. Då den första timmen gått sänker du temperaturen till 125 grader. Rör om på plåten ett par gånger i timmen så det inte bränns.

granola2

Jag förvarar min granola i en tättslutande glasburk. Jag brukar ofta hälla ner granolan i små fina papperspåsar och ta med som gåva då jag och Toffe besöker vänner och bekanta. Uppskattas alltid!

 

granola3


AW mitt i veckan

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 13.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

After work mitt i veckan är väl något man borde köra på oftare eller?

Igår mötte jag upp Sofie vid Venn i Vasa för en AW. För er som inte vet så har jag och Sofie studerat tillsammans vid Åbo Akademi. Vi träffas inte allt för ofta, men då vi väl gör det så finns det alltid mycket att tala om, framför allt om saker som kretsar kring mat - såklart. 

Venn1

Venn var väldigt mysigt och vi fick riktigt bra betjäning. Vi delade på deras ostbricka och var mer än nöjda med både den och vinerna. Jag och Sofie hade massvis av idéer kring våra bloggar, och förhoppningsvis kan vi inom ett par veckor dela med oss av några roliga inlägg vi tänkt samarbeta med. För det är ju så mycket roligare att göra mat och äta den tillsammans, eller vad säger ni?

Hanne


Tiramisu till tv-myset

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 08.09.2018 | 1 kommentar(er)

Någon som söker inspiration till lördagsdessert? Tiramisu är svaret. Snabbt, gott och lätt att se lyxigt ut. Tiramisu5

Förra helgen besökte jag min bästa vän Ida i Åbo. Vi gjorde egna gnocchi med riktigt goda tillbehör och sedan tiramisu till dessert. Tiramisu kräver inte mycket ansträngning, och är därför perfekt att slänga ihop om man inte orkar stå en evighet i köket. 

Recepten till tiramisu finns det många varianter på; med/utan grädde, sjuda äggula/socker, olika sorters sprit osv. Jag gjorde min enkel; utan grädde och med bittermandel-arom istället för likör/konjak.

Tiramisu

4 portioner

2 äggulor
1 burk mascarpone (à 250 g)
1-2 tsk bittermandel arom (enligt tycke och smak)
2 äggvitor
0,5 dl socker
15-20 savoyardikex
1 dl kallt, starkt bryggkaffe
kakao att pudra över

  1. Vispa först ihop äggulor med mascarpone och bittermandelarom.
  2. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sedan sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är styv.
  3. Vänd ner äggvitorna i mascarpone smeten med hjälp av en slickepott.

tiramisu3

4. Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i kaffet. Lägg några kex i botten av fyra skålar eller en större form. 

5. Häll äggsmeten över kexen och gör om kex-äggsmet proceduren en gång till. (Avsluta alltså med äggsmet)

Tiramisu2

6. ställ i kylen i minst 3 timmar.

 

Savoyardikex eller ladyfingers som de också kallas (?) finns nuförtiden i de flesta välsorterade affärer. (Jag smakade på kexen bara för sig och de smakade urk, så nästa gång vill jag testa med någon annan sorts kex och se om man får ett lika bra resultat. Dock måste kexen vara rätt porösa för att hinna mjukas upp av vätskan.)

 

Tiramisu6

Avnjut er tiramisu förslagsvis i tvsoffan med en bästa vän, tända ljus och en bra film.