bloggheader Hanne 2

Söndagstankar

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 04.11.2018

Kategorier:
Taggar:

 

Godmorgon! Sitter som bäst och äter frukost och ska strax ta itu med dagen. Ska börja söndagen med att arbeta: planera lektioner, sätta ihop scheman och lägga upp nya kurser som startar efter jul. Vill vara väl förberedd så att jag kan vara ledig när jullovet knackar på. 

Frukost

Kan inte fatta att hösten gått såhär snabbt. Har redan betat av 1/4 av första året som lärare. Oktober månad var busy och vardagen har mest gått på repeat. Sprang ju dock mitt första marathon i Amsterdam, och kom i mål med en tid jag är riktigt stolt över: 3:32:18.

En riktigt bra upplevelse var det, och blev nästan lite sugen på ett till lopp någon gång i framtiden...


Äppelkladdkaka med brynt smör

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.11.2018

Kategorier:
Taggar:

Läste ni torsdagens VBL? I så fall kanske ni såg mitt recept bland de övriga kladdkakorna som Foodly presenterade i tidningen. 

Hoppas ni gillar!

kladdkaka2

Kladdkaka i alla dess former är alltid ett säkert kort när det kommer till fika. För detta recept utgick jag från det som hittades hemma, vilket resulterade i en underbart god ljus kladdkaka med lite nötig smak av äppel. Låt er inte avskräckas av "brynt smör", det är inte alls svårt. Här kan du kolla en video om du ändå känner dig osäker. 


kladdkaka3

Äppelkladdkaka med brynt smör

 

  • 150 gram smör
  • 50 gram vitchoklad
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 äppel 

    + eventuellt kardemumma
Lägg ugnen på 180 grader.
 
Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning, tills smöret blir gyllene och får en karamellig/nötig doft.
 
Ta sedan kastrullen från värmen och tillsätt vitchoklad som får smälta. Häll även ner socker, vaniljsocker, ägg, mandelmjöl och mjöl. Rör ihop allt med en slickepott.
 
Skala och grovriv två äppel och gäll ner i smeten. Rör om ordentlig och häll ner smeten i en springform/pajform. Jag använde en pajform xx cm. (Strö över lite kardemumma om du vill.)
 
Grädda mitt i ugnen i dryga 30 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.

 

Appelkladdkaka 

 


Jag har aldrig...

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.11.2018

Kategorier:

...använt mig av filodeg tidigare. 

Jag har många gånger bläddrat i tidningar och sett olika varianter på filodegs rullar som sett ljuuuuvliga ut, men aldrig kommit mig för att göra dem eftersom jag alltid tänkt att det är för tidskrävande och... jobbigt. Så här kommer mitt första "jag har aldrig" recept. Och det var ju verkligen löjligt lätt att göra dessa, bara jag kom mig för att köpa hem den där filodegen. 

Filorullar med färs

 

filorullar2

Imorgon är det fredag och perfekt att byta ut tacosen till filodegsrullar. Så nu är det din tur att testa något nytt. Jag har dessutom i detta inlägg gjort steg-för-steg bilder att titta på, så att du absolut inte kan göra några fel. Lycka till!
 

Filorullarprepp

Börja med att förbereda lite: ta fram en ugnsform/plåt och smörj den med olja i bottnen. Ta fram ett skärbräde, olja, pensel och filodegen. 

Börja sedan med fyllningen:

  • 400 gram köttfärs
  • 400 gram morötter (4 medelstora)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk kalvfond
  • 3 msk sojasås
  • svartpeppar
  • 1 msk socker
Riv morötterna fint och finhacka vitlök och gul lök. Fräs köttfärs i olja tillsammans med den rivna moroten och lökhacket. Tillsätt fond, soja, svartpeppar och socker. Låt puttra ihop en stund och smaka av. 
 
Du behöver även nästan ett helt paket filodeg (450 gram). 
OBS! Ta fram i tid, 1-2 timmar på förhand, så att det hinner tina ordentligt. (Det gjorde inte jag... suck.)
 

Filorullarstegforsteg

Jobba med två lager filodeg i taget. Skär ca 10 cm tjocka remsor av filodegen och pensla lätt med olja, mest mot kanterna. 
 
Fördela 2 matskedar av fyllningen i ena kanten av filodegen. Vik degen ett varv över fyllningen och vik sedan in kanterna från sidan. Håll ihop paketet och rulla ihop till ett knyte. 

Pensla rullarna med olja och lägg i en ugnsfast form.
Grädda tills de fått fin färg, i cirka 20 minuter. (Jag hade mina i ugnen 20 minuter och ett par minuter på grillvärme för sista färg).

Filorullar
Servera med sweet chilisås och creme fraiche


En summering av september

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 06.10.2018

Kategorier:
Hej på er.

Nu är det någon vecka sedan jag sist uppdaterade.  Det har till och med hunnit bli oktober, och jag tänker att jag då kan ge er en summering av månaden som gått. (Inspirerades av Julia och snodde hennes koncept rakt av + lade till några)

Ida

Vad var extra bra denna månad?

Jag hängde ett veckoslut med finaste Ida riktigt i början av månaden. Vi pratade, skrattade, grät, shoppade, åt, tränade och hängde i soffan. Är tacksam över en vän som henne. ♥

 

Hände det något tråkigt?

Nja, inte för mig själv men i min närhet. Dock så har det varit några rätt jobbiga dagar på arbetet att handskas med. 

 

Vad gjorde dig glad?

Att varva ner genom svampplockning och skogspromenader med personer (och hundar) jag tycker om. 

 skogensvamp

Vad gjorde dig ledsen?

Har varit trött och grinig många veckor på grund av för lite sömn (eget fel!) och en del stress från jobbet, vilket har gjort mig lite lagom höst-deppig, men inget har gjort mig direkt ledsen. 

 

Vad är du extra stolt över att ha gjort denna månad?

Jag är stolt över att jag vågat stå upp för mig själv mera. Jobbar på det hela tiden och det är svårt. Dessutom gjorde jag en god gärning: donerade blod för fjärde gången. 

 

Något du borde gjort men struntade i:

Jag borde ha gjort något av alla påsar av äppel vi fått, som står ute på verandan. Mos, saft, sylt, pajer... Där står de fortfarande och väntar på mig. 

 

Upptäckt:

Frukosten vid Sokos Hotel Vaakuna. Åt där förra helgen med syrran och vi blev positivt överraskade. Frukosten var mer som en brunch, och till ett riktigt bra pris dessutom. Där fanns allt och lite till!

frukostVaakuna

 

Festligheter:

Cyklade över till Toffes syster och hennes sambo för inflyttningskaffe. De har ett riktigt fräscht och nybyggt hem. Blir nog många fina kvällar på deras terass under de kommande åren. 

granwest

 

Hur har du tränat denna månad?

På jobbet får jag väldigt mycket vardagsmotion vilket är härligt.  Fick även dra ett par spinningpass för gymnasieeleverna vilket jag njöt fruktansvärt mycket av. Förutom det har jag uteslutande löptränat 3-4 gånger i veckan. (Sprang även Öjberget Trailrun för två veckor sedan).

Jag kommer att springa Amsterdam Marathon om 15 dagar tillsammans med min vän Emma, och jag är på slutrakan av träningen nu. De långa passen under september månad kunde ha varit fler, men överlag nöjd. 

 

Något klädesplagg du använt extra mycket?

Hanne2

Måste nog säga min höstkappa jag köpte i Åbo. Den är senapsgul, har perfekt längd och är alldeles underbar. Blir glad varenda gång jag använder den.


Granola med blåbär och kokos

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 20.09.2018

En knaprig granola är något jag alltid uppskattar till frukost. Såklart serverad tillsammans med naturell yoghurt. (Alternativt Alpro's kokos yoghurt - så god!)

För någon vecka sedan hade vi brunch hemma hos oss och jag ställde mig i köket och gjorde denna variant på granola som blev väldigt lyckad. Eftersom flera i gänget inte tål gluten eller nötter, blev det en variant helt utan detta.

granola1

Granola med blåbär och kokos

 

  • 6 dl boveteflingor
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl torkade blåbär
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl solrosfrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • en nypa salt
  • 0,5 dl kokosolja 
  • 4 stora msk honung 
  • 3-4 dl hett vatten

Ställ ugnen på 150 grader. Bred ut ett bakplåtspapper på en plåt.

Rör ihop alla torra ingredienser i en skål. Mät sedan upp kokosolja och honung i en mindre skål och rör ihop med hett vatten, så att eventuella klimpar försvinner (om ni som jag använder fast honung). Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och rör ihop allt med slickepott/handen. Tillsätt mer vatten om det verkar torrt. 

Sprid ut smeten på bakplåtspappret och försök trycka ut stora klimpar av gryn som bildats. Grädda sedan granolan i 1 h + 1 h. Då den första timmen gått sänker du temperaturen till 125 grader. Rör om på plåten ett par gånger i timmen så det inte bränns.

granola2

Jag förvarar min granola i en tättslutande glasburk. Jag brukar ofta hälla ner granolan i små fina papperspåsar och ta med som gåva då jag och Toffe besöker vänner och bekanta. Uppskattas alltid!

 

granola3


AW mitt i veckan

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 13.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

After work mitt i veckan är väl något man borde köra på oftare eller?

Igår mötte jag upp Sofie vid Venn i Vasa för en AW. För er som inte vet så har jag och Sofie studerat tillsammans vid Åbo Akademi. Vi träffas inte allt för ofta, men då vi väl gör det så finns det alltid mycket att tala om, framför allt om saker som kretsar kring mat - såklart. 

Venn1

Venn var väldigt mysigt och vi fick riktigt bra betjäning. Vi delade på deras ostbricka och var mer än nöjda med både den och vinerna. Jag och Sofie hade massvis av idéer kring våra bloggar, och förhoppningsvis kan vi inom ett par veckor dela med oss av några roliga inlägg vi tänkt samarbeta med. För det är ju så mycket roligare att göra mat och äta den tillsammans, eller vad säger ni?

Hanne


Tiramisu till tv-myset

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 08.09.2018

Någon som söker inspiration till lördagsdessert? Tiramisu är svaret. Snabbt, gott och lätt att se lyxigt ut. Tiramisu5

Förra helgen besökte jag min bästa vän Ida i Åbo. Vi gjorde egna gnocchi med riktigt goda tillbehör och sedan tiramisu till dessert. Tiramisu kräver inte mycket ansträngning, och är därför perfekt att slänga ihop om man inte orkar stå en evighet i köket. 

Recepten till tiramisu finns det många varianter på; med/utan grädde, sjuda äggula/socker, olika sorters sprit osv. Jag gjorde min enkel; utan grädde och med bittermandel-arom istället för likör/konjak.

Tiramisu

4 portioner

2 äggulor
1 burk mascarpone (à 250 g)
1-2 tsk bittermandel arom (enligt tycke och smak)
2 äggvitor
0,5 dl socker
15-20 savoyardikex
1 dl kallt, starkt bryggkaffe
kakao att pudra över

  1. Vispa först ihop äggulor med mascarpone och bittermandelarom.
  2. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sedan sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är styv.
  3. Vänd ner äggvitorna i mascarpone smeten med hjälp av en slickepott.

tiramisu3

4. Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i kaffet. Lägg några kex i botten av fyra skålar eller en större form. 

5. Häll äggsmeten över kexen och gör om kex-äggsmet proceduren en gång till. (Avsluta alltså med äggsmet)

Tiramisu2

6. ställ i kylen i minst 3 timmar.

 

Savoyardikex eller ladyfingers som de också kallas (?) finns nuförtiden i de flesta välsorterade affärer. (Jag smakade på kexen bara för sig och de smakade urk, så nästa gång vill jag testa med någon annan sorts kex och se om man får ett lika bra resultat. Dock måste kexen vara rätt porösa för att hinna mjukas upp av vätskan.)

 

Tiramisu6

Avnjut er tiramisu förslagsvis i tvsoffan med en bästa vän, tända ljus och en bra film. 


Veckolistvärlden runt

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 04.09.2018

Världen runt handlar veckans lista om, och det är faktiskt den första veckolistan jag tar mig tid att fylla i. Applåder tack!

Eftersom jag faktisk rest väldigt mycket som barn då jag tillbringade varje sommar i en husbil tillsammans med föräldrar och syskon, så trodde jag listan skulle vara rätt så lätt att fylla i. Men när det kommer till mat finns det så mycket jag gillar, och jag ser mig själv som en allätare. Dock kan jag se ett tydligt mönster när det kommer till kritan.

1. Favoriträtt från en annan kontinent
Jag har blivit en riktig sucker för pasta i alla dess sorter, så mitt svar får rätt och slätt bli PASTA. 

2. Favoritdryck på stranden
Om jag ska vara tråkig och realistisk säger jag smaksatt vichyvatten.
Om jag är på semester eller hänger med kompisar på stranden en solig dag njuter jag ändå gärna av en kall(!) öl - i glasflaska.

hemgjord ol

3. Matstaden jag vill besöka
Denna är svår och därför vill jag säga två. Jag har alltid velat åka till Sicilien, och matkulturen i Palermo lär vara en blandning av olika matkulturer med arabiska och afrikanska influenser, vilket jag  spontant känner skulle vara en fullpott för mina smaklökar. Jag är dock också väldigt förtjust i det franska köket och dess rika smaker, och har hört att Lyon är värt ett besök för just detta. Så: Palermo och Lyon.


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda
Jag vill lära mig göra en kick ass pasta vongole eller Spaghetti alle vongole. Tror inte det är en alltför stor utmaning, men har helt enkelt inte tagit mig tid att testa rätten ännu. 


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen
Jag vill inte riktigt säga ett land, men en världsdel: Nordafrika. Jag älskar matkultur som innebär att du äter med händerna eller använder bröd som "bestick". Mustiga grytor, kalla röror, grönsaksstuvningar, couscous, lamm...mmmm... Marocko och Tunisien ligger kanske främst i tankarna om jag ska välja bland läderna. Vad jag förstått är matkulturen i Nordafrika en enda krock av olika europeiska och arabiska länder. Inte konstigt att jag vill ha den här maten, jag kan ju aldrig bestämma mig för en sak, måste ha allt!


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Italien
Pasta - igen.


7. Min ultimata femrätters världsmeny 

Förrätt: Len tomatsoppa med vispad creme fraiche + levain bröd

Mellanrätt: Kantarellrisotto med örtolja och ruccola

Huvudrätt: Stekt lax, lättstekta primörer och vittvinssås

Mellanrätt: Ett urval av franska ostar

Dessert: Creme brulé

Drööööömin

frankrike

8. Mitt favorit resemål
Jag gillar Frankrike, Tyskland, Danmark då jag reser. Jag har varit flest gånger i dessa tre länder, och det känns tryggt och "hemma" att besöka dem varje gång.

 

9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till...
Frankrike - utan tvekan. Älskar kulturen, värmen, språket och miljön.

 

10. Min version av Eat-Pray-Love 
Eat. Jag skulle nog först vilja stanna till i Italien några månader för att äta kolhydrater och smutta Chianti. Och kanske lyssna på lite opera.


Pray. För att hitta lugn och ro skulle jag nog resa upp till Norge och bo i en fjällstuga tillsammans med Toffe och Viggo. Vandra, tälta och njuta av frisk luft och vackra vyer. 

 

Norge2


Love. Frankrike skulle få mitt hjärta. Svart kaffe och croissanter i Paris, långa promenader längs Promenade des Anglais, skaldjur vid L'Escale i Arcachon, vinprovningar, kindpussar och allt sånt där drömmigt jag tänker och upplever att Frankrike är. 

 

Lescale


Revbensspjäll à la Granskog

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 07.08.2018

Om ni är intresserade av hur vi (läs: sambon) tillagat våra revbensspjäll den senaste tiden, så bör ni läsa vidare!

P1030238

Det ni behöver är: 

 

  • revbensspjäll
  • salt och peppar
  • valfri glaze
  • en kolgrill 
  • briketter
  • folieform
  • en ställning för revbensspjällen

  • + lite tålamod

P1030229

Vi köpte två rader revbenspjäll (ca 2,5 kg), vilket räckte bra till fyra hungriga personer. Först torkade vi av köttet med hushållspapper. Sedan skar vi bitarna i hälften, så att vi hade sammanlagt 4 mindre rader av kött. Salta och peppra, och gnid sedan in köttet med en god marinad. Vi använde oss av en köpt variant: Santa Marias american BBQ sauce - kentucky whiskey. (en halv flaska gick åt.) 

 

Sedan måste ni preparera grillen.

Placera först ut briketter i en "snake" på grillen. Ni gör alltså två lager, där det är två briketter i undre raden och en brikett i den övre, i en halvcirkel. (se bilden under) 

 

P1030218

Placera även en folieform med lite vatten i botten av grillen. Detta för att bibehålla fukten i grillen. 

P1030222P1030223

Sedan kan ni tända på i ena änden av "snake"formationen av briketterna. Tänd på ca 4 stycken. Dessa kommer sedan ta fart och sakta sprida värmen vidare under de följande timmarna.  Placera köttet i ställningen och lägg locket på.

P1030236

Ställningen vi använde är Webers eget tillbehör "rib rack". Vi beställde in den till K-rauta här i Vasa, men det är säkert möjligt att hitta den i någon annan välutrustad butik. 

P1030232

Tillagning:

När köttet väl är på grillen, bör ni ställa in draget så att temperaturen inne i grillen håller sig kring stadiga 80 grader. Locket ska vara på under hela tillagningen, vilket bör ta ca 6 timmar. 

Efter 5 timmar penslade vi på lite extra marinad, och lät sedan köttet gå en timme till. 

 

P1030240

Slutresultatet var gött gött gött! Vi åt ribsen tillsammans med kokad potatis, sallad och vitlöks aioli. 

Berätta mer än gärna hur det går för er när ni testar detta!


Och om ni har frågor kring något är sambon mer än villig att förklara tydligare här i bloggen hur allt gick till. 

 


I det enkla bor det goda

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 05.08.2018

Kategorier:

Den gångna veckan spenderade jag delvis ute i Sundom skärgård. Jag och sambon fick vara ensamma där ute, och hade ett par ganska lata, varma (!) och sköna dagar. Vi tillagade mat ute på muurikkan; en pytt i panna till middag och plättar med rårörda blåbär till kvällsmål.

P1030091P1030172

Jag roade mig med att måla av stugan. Mindfulness delux.

P1030208

Viggo njöt också av skärgårdsluften.

Imorgon planerar jag lägga upp ett recept på sambons goda revbensspjäll som han tillagar på kolgrill.
Titta in hit då ifall ni är intresserade av hur vi gör!