bloggheader Hanne 2

Granola med blåbär och kokos

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 20.09.2018

En knaprig granola är något jag alltid uppskattar till frukost. Såklart serverad tillsammans med naturell yoghurt. (Alternativt Alpro's kokos yoghurt - så god!)

För någon vecka sedan hade vi brunch hemma hos oss och jag ställde mig i köket och gjorde denna variant på granola som blev väldigt lyckad. Eftersom flera i gänget inte tål gluten eller nötter, blev det en variant helt utan detta.

granola1

Granola med blåbär och kokos

 

  • 6 dl boveteflingor
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl torkade blåbär
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl solrosfrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • en nypa salt
  • 0,5 dl kokosolja 
  • 4 stora msk honung 
  • 3-4 dl hett vatten

Ställ ugnen på 150 grader. Bred ut ett bakplåtspapper på en plåt.

Rör ihop alla torra ingredienser i en skål. Mät sedan upp kokosolja och honung i en mindre skål och rör ihop med hett vatten, så att eventuella klimpar försvinner (om ni som jag använder fast honung). Häll ner vätskan bland de torra ingredienserna och rör ihop allt med slickepott/handen. Tillsätt mer vatten om det verkar torrt. 

Sprid ut smeten på bakplåtspappret och försök trycka ut stora klimpar av gryn som bildats. Grädda sedan granolan i 1 h + 1 h. Då den första timmen gått sänker du temperaturen till 125 grader. Rör om på plåten ett par gånger i timmen så det inte bränns.

granola2

Jag förvarar min granola i en tättslutande glasburk. Jag brukar ofta hälla ner granolan i små fina papperspåsar och ta med som gåva då jag och Toffe besöker vänner och bekanta. Uppskattas alltid!

 

granola3


AW mitt i veckan

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 13.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

After work mitt i veckan är väl något man borde köra på oftare eller?

Igår mötte jag upp Sofie vid Venn i Vasa för en AW. För er som inte vet så har jag och Sofie studerat tillsammans vid Åbo Akademi. Vi träffas inte allt för ofta, men då vi väl gör det så finns det alltid mycket att tala om, framför allt om saker som kretsar kring mat - såklart. 

Venn1

Venn var väldigt mysigt och vi fick riktigt bra betjäning. Vi delade på deras ostbricka och var mer än nöjda med både den och vinerna. Jag och Sofie hade massvis av idéer kring våra bloggar, och förhoppningsvis kan vi inom ett par veckor dela med oss av några roliga inlägg vi tänkt samarbeta med. För det är ju så mycket roligare att göra mat och äta den tillsammans, eller vad säger ni?

Hanne


Tiramisu till tv-myset

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 08.09.2018

Någon som söker inspiration till lördagsdessert? Tiramisu är svaret. Snabbt, gott och lätt att se lyxigt ut. Tiramisu5

Förra helgen besökte jag min bästa vän Ida i Åbo. Vi gjorde egna gnocchi med riktigt goda tillbehör och sedan tiramisu till dessert. Tiramisu kräver inte mycket ansträngning, och är därför perfekt att slänga ihop om man inte orkar stå en evighet i köket. 

Recepten till tiramisu finns det många varianter på; med/utan grädde, sjuda äggula/socker, olika sorters sprit osv. Jag gjorde min enkel; utan grädde och med bittermandel-arom istället för likör/konjak.

Tiramisu

4 portioner

2 äggulor
1 burk mascarpone (à 250 g)
1-2 tsk bittermandel arom (enligt tycke och smak)
2 äggvitor
0,5 dl socker
15-20 savoyardikex
1 dl kallt, starkt bryggkaffe
kakao att pudra över

  1. Vispa först ihop äggulor med mascarpone och bittermandelarom.
  2. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sedan sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är styv.
  3. Vänd ner äggvitorna i mascarpone smeten med hjälp av en slickepott.

tiramisu3

4. Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i kaffet. Lägg några kex i botten av fyra skålar eller en större form. 

5. Häll äggsmeten över kexen och gör om kex-äggsmet proceduren en gång till. (Avsluta alltså med äggsmet)

Tiramisu2

6. ställ i kylen i minst 3 timmar.

 

Savoyardikex eller ladyfingers som de också kallas (?) finns nuförtiden i de flesta välsorterade affärer. (Jag smakade på kexen bara för sig och de smakade urk, så nästa gång vill jag testa med någon annan sorts kex och se om man får ett lika bra resultat. Dock måste kexen vara rätt porösa för att hinna mjukas upp av vätskan.)

 

Tiramisu6

Avnjut er tiramisu förslagsvis i tvsoffan med en bästa vän, tända ljus och en bra film. 


Veckolistvärlden runt

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 04.09.2018

Världen runt handlar veckans lista om, och det är faktiskt den första veckolistan jag tar mig tid att fylla i. Applåder tack!

Eftersom jag faktisk rest väldigt mycket som barn då jag tillbringade varje sommar i en husbil tillsammans med föräldrar och syskon, så trodde jag listan skulle vara rätt så lätt att fylla i. Men när det kommer till mat finns det så mycket jag gillar, och jag ser mig själv som en allätare. Dock kan jag se ett tydligt mönster när det kommer till kritan.

1. Favoriträtt från en annan kontinent
Jag har blivit en riktig sucker för pasta i alla dess sorter, så mitt svar får rätt och slätt bli PASTA. 

2. Favoritdryck på stranden
Om jag ska vara tråkig och realistisk säger jag smaksatt vichyvatten.
Om jag är på semester eller hänger med kompisar på stranden en solig dag njuter jag ändå gärna av en kall(!) öl - i glasflaska.

hemgjord ol

3. Matstaden jag vill besöka
Denna är svår och därför vill jag säga två. Jag har alltid velat åka till Sicilien, och matkulturen i Palermo lär vara en blandning av olika matkulturer med arabiska och afrikanska influenser, vilket jag  spontant känner skulle vara en fullpott för mina smaklökar. Jag är dock också väldigt förtjust i det franska köket och dess rika smaker, och har hört att Lyon är värt ett besök för just detta. Så: Palermo och Lyon.


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda
Jag vill lära mig göra en kick ass pasta vongole eller Spaghetti alle vongole. Tror inte det är en alltför stor utmaning, men har helt enkelt inte tagit mig tid att testa rätten ännu. 


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen
Jag vill inte riktigt säga ett land, men en världsdel: Nordafrika. Jag älskar matkultur som innebär att du äter med händerna eller använder bröd som "bestick". Mustiga grytor, kalla röror, grönsaksstuvningar, couscous, lamm...mmmm... Marocko och Tunisien ligger kanske främst i tankarna om jag ska välja bland läderna. Vad jag förstått är matkulturen i Nordafrika en enda krock av olika europeiska och arabiska länder. Inte konstigt att jag vill ha den här maten, jag kan ju aldrig bestämma mig för en sak, måste ha allt!


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Italien
Pasta - igen.


7. Min ultimata femrätters världsmeny 

Förrätt: Len tomatsoppa med vispad creme fraiche + levain bröd

Mellanrätt: Kantarellrisotto med örtolja och ruccola

Huvudrätt: Stekt lax, lättstekta primörer och vittvinssås

Mellanrätt: Ett urval av franska ostar

Dessert: Creme brulé

Drööööömin

frankrike

8. Mitt favorit resemål
Jag gillar Frankrike, Tyskland, Danmark då jag reser. Jag har varit flest gånger i dessa tre länder, och det känns tryggt och "hemma" att besöka dem varje gång.

 

9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till...
Frankrike - utan tvekan. Älskar kulturen, värmen, språket och miljön.

 

10. Min version av Eat-Pray-Love 
Eat. Jag skulle nog först vilja stanna till i Italien några månader för att äta kolhydrater och smutta Chianti. Och kanske lyssna på lite opera.


Pray. För att hitta lugn och ro skulle jag nog resa upp till Norge och bo i en fjällstuga tillsammans med Toffe och Viggo. Vandra, tälta och njuta av frisk luft och vackra vyer. 

 

Norge2


Love. Frankrike skulle få mitt hjärta. Svart kaffe och croissanter i Paris, långa promenader längs Promenade des Anglais, skaldjur vid L'Escale i Arcachon, vinprovningar, kindpussar och allt sånt där drömmigt jag tänker och upplever att Frankrike är. 

 

Lescale


Revbensspjäll à la Granskog

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 07.08.2018

Om ni är intresserade av hur vi (läs: sambon) tillagat våra revbensspjäll den senaste tiden, så bör ni läsa vidare!

P1030238

Det ni behöver är: 

 

  • revbensspjäll
  • salt och peppar
  • valfri glaze
  • en kolgrill 
  • briketter
  • folieform
  • en ställning för revbensspjällen

  • + lite tålamod

P1030229

Vi köpte två rader revbenspjäll (ca 2,5 kg), vilket räckte bra till fyra hungriga personer. Först torkade vi av köttet med hushållspapper. Sedan skar vi bitarna i hälften, så att vi hade sammanlagt 4 mindre rader av kött. Salta och peppra, och gnid sedan in köttet med en god marinad. Vi använde oss av en köpt variant: Santa Marias american BBQ sauce - kentucky whiskey. (en halv flaska gick åt.) 

 

Sedan måste ni preparera grillen.

Placera först ut briketter i en "snake" på grillen. Ni gör alltså två lager, där det är två briketter i undre raden och en brikett i den övre, i en halvcirkel. (se bilden under) 

 

P1030218

Placera även en folieform med lite vatten i botten av grillen. Detta för att bibehålla fukten i grillen. 

P1030222P1030223

Sedan kan ni tända på i ena änden av "snake"formationen av briketterna. Tänd på ca 4 stycken. Dessa kommer sedan ta fart och sakta sprida värmen vidare under de följande timmarna.  Placera köttet i ställningen och lägg locket på.

P1030236

Ställningen vi använde är Webers eget tillbehör "rib rack". Vi beställde in den till K-rauta här i Vasa, men det är säkert möjligt att hitta den i någon annan välutrustad butik. 

P1030232

Tillagning:

När köttet väl är på grillen, bör ni ställa in draget så att temperaturen inne i grillen håller sig kring stadiga 80 grader. Locket ska vara på under hela tillagningen, vilket bör ta ca 6 timmar. 

Efter 5 timmar penslade vi på lite extra marinad, och lät sedan köttet gå en timme till. 

 

P1030240

Slutresultatet var gött gött gött! Vi åt ribsen tillsammans med kokad potatis, sallad och vitlöks aioli. 

Berätta mer än gärna hur det går för er när ni testar detta!


Och om ni har frågor kring något är sambon mer än villig att förklara tydligare här i bloggen hur allt gick till. 

 


I det enkla bor det goda

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 05.08.2018

Kategorier:

Den gångna veckan spenderade jag delvis ute i Sundom skärgård. Jag och sambon fick vara ensamma där ute, och hade ett par ganska lata, varma (!) och sköna dagar. Vi tillagade mat ute på muurikkan; en pytt i panna till middag och plättar med rårörda blåbär till kvällsmål.

P1030091P1030172

Jag roade mig med att måla av stugan. Mindfulness delux.

P1030208

Viggo njöt också av skärgårdsluften.

Imorgon planerar jag lägga upp ett recept på sambons goda revbensspjäll som han tillagar på kolgrill.
Titta in hit då ifall ni är intresserade av hur vi gör!


Blueberry Coconut Bars

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 01.08.2018

Jag är äntligen på hemmaplan igen efter ett förlängt veckoslut på Åland för att fira på Rockoff. Vi simmade, solade, drack öl, dansade och hoppade till olika artister under tre dagar. Det var en otroligt rolig och svettig(!) helg som jag kommer se tillbaka på och minnas under hösten. Dock var det otroligt skönt att få komma hem igen till ett lite svalare hem än vårt hotellrum. Hoppas på mer regn och åska nu de inkommande dagarna så att denna tryckande värme försvinner.

P1030042

Jag vet inte hur det är med er, men trots att det funnis massvis med blåbär i skogarna har jag inte tagit mig tiden ännu att plocka så mycket - pga värmen! Två ynka askar ligger i frysen...

Några deciliter ville jag ändå hitta på något gott att baka med, och jag skapade dessa Blueberry Coconut bars utifrån ett recept jag hittade i ett gammalt urklipp.

Blueberry Coconut bars

1 mindre plåt, 25-30 bitar

 

P1030085

Kakbotten

  • 2 dl smält kokosolja
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl

 

 

 

 

 

Smuldeg

  • 1 dl smält koksolja
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn

Fyllning

  • 2 dl mandelmjöl
  • 3 dl blåbär
  • 2 msk maizenamjöl
  1. Rör ihop alla ingredienser till kakbotten i en skål och ställ 30 minuter i kylen för att stelna till sig lite. 
  2. Värm ugnen till 200 grader och placera ett bakplåtspapper i en form, ca 25x30 cm stor. Bred ut kakbotten-smeten i formen.
  3. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och fördela över bottnen.
  4. Rör ihop smuldegen till en smulig massa och strö över fyllningen.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills kakan blivit gyllenbrun. Låt svalna och skär sedan i rutor för servering. 

 

Tips: jag förvarar mina bars i kylen, men tar fram den en stund innan servering så att inte bottnen känns så hård. 


Rabarbergrottor

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 13.07.2018

Kategorier:

På söndag ska jag fira min examen än en gång, tillsammans med familj och släkt. Jag åker till Vörå redan idag, eftersom kalaset hålls hemma hos mina föräldrar och ska hjälpa till med städning. Har dock redan förberett lite smått hemma hos mig för att underlätta resten av helgens stök. Till kaffet tänker jag bjuda på en nöt-maräng tårta med jordgubb och rabarber, och dessutom två olika sorters småkakor: kanelbullesnittar (länk) och dessa rabarbergrottor. 

Rabarbergrottor

ca 40 strabarbergrottor

Det är egentligen inga konstigheter med detta recept, förutom att jag bytt ut en del vetemjöl mot rågmjöl och hallonsylten mot min hemkokta raberbersylt. Väldigt goda blev de!

300 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

+ rabarbersylt 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör/vispa smör och socker poröst.
  3. Blanda mjölsorterna med bakpulver och vaniljsocker, och rör ihop det med smörblandningen till en fast deg.
  4. Använd en tesked för att portionera passliga degklickar, som du sedan rullar till valnötsstora kulor. Placera dem i små formar och lägg på en ugnsplåt.
  5. Tryck en grop i varje kaka och fyll dem med lite raberbersylt.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 min.

rabarbergrottor2


Examensfest

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 03.07.2018

Kategorier:
Taggar:

 

Så kommer några bilder från förra fredag, då jag firade min examen med massa fina vänner. Vi satt ute vid långbord och åt lite grillmat, lekte mat-alias och njöt av vädret som verkligen var perfekt med tanke på hur det sett ut tidigare under dagen. 

examen1

Jag hade bakat en glutenfri tårta med mandel-potatismjöls botten, en fyllning med grädd-mascarpone och blåbärssylt blandat med hallon, och dekorerat med färska björnbär och mynta. Riktigt fräsch och god, även om kakan var katastrof innan allt satt på plats, haha!

examen2P1020303

En mysig kväll blev det. Nu är det ännu en fest kvar för släkt och familj jag måste förbereda.
Måste bara hitta ett passligt datum först, hehe. 


The last few weeks

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 26.06.2018

Kategorier:

Juni har försvunnit i ett nafs. Jag har arbetat för ungmartha, träffat kompisar på villor, spenderat tid med familj, ordnat med fest, löptränat massor, lekt med Viggo och i övrigt försöka hinna med den vardag man orkar med efter en arbetsdag. Bloggen har lidit, men så får det vara. De få timmar jag haft en lucka kändes inte rätt att sätta här tyvärr. Dock ska jag försöka bättra mig, och lägga upp åtminstone ett inlägg i veckan, vare sig det är recept eller bara bilder och text. 

 

ed9db171 9fe3 49a7 9d9c 741de8543ec3

Igår hämtade jag äntligen ut min gradu och mitt betyg från ÅA (har inte hunnit efter arbetstid), och på fredag ställer jag till med examensfest för mina vänner. Familjen firar jag med i juli. Denna vecka  går alltså åt till att städa, fixa, ordna med extra bord på terassen, handla, göra mat, baka och fundera ut någon rolig lek. 

 

P1010939

En bild från någon vecka sedan, då Emma var här. Vi gjorde burgare och drack rosé. Bra kväll! 6e321213 b760 46c1 a0bc e18327351d88

Ha en fin vecka!

/Hanne

 

Bilder: Emma Storvall


Vattenmelon gaspacho

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 07.06.2018

Den här vattenmelon gaspachon fick gott betyg förra helgen då det firades många födelsedagar på samma gång hemma hos svärföräldrarna. Första dagen i juni var varm, och en sval soppa till förrätt var verkligen perfekt . 

P1010644

För 4-5 glas
0,5 kg vattenmelon
2 vårlökar
0,5 gurka
2 tomater
0,5 röd chili
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
+
Citronsaft
Salt
Svartpeppar
 
  1. 
Skala gurkan och skär melon, vårlök och tomat i lite mindre bitar. 
  2. Mixa ihop samtliga grönsaker med lök och olivolja, och smaka sedan av med citronsaft, salt och peppar. 
  3. Häll upp i serveringsglas och ställ i kylen tills servering.

Vi drack vår soppa direkt ur glasen, utan någon sked, och det gick jättesmidigt. En bit gott bröd till så är denna rätt komplett.

P1010649


Grillad, fylld kyckling

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.05.2018

 P1010237

Hej! Efter en månads (ooops!) uppehåll i bloggen är jag tillbaka lagom inför sommaren. Min lediga tid har istället för bloggen gått åt till det sista av universitetsstudierna och massa roliga kvällar med familj och kompisar. Mat har jag ändå gjort den senaste månaden, så ett och annat recept har jag ändå klurat på och vill dela med mig av så fort jag hinner. 


P1010246

Kolgrillen har redan gått varm många gånger i maj, och det recept jag tänkte bjuda på här nu är en upp-piffad version av vanliga kycklingfiléer på grillen.

Fyllda kycklingfiléer (4 st.)

  • en näve Basilika
  • 2 st Pressad vitlök
  • skal + saft från 1 citron
  • 1/2 dl Olivolja
  • 2 nypor Flingsalt
  • 1/2 dl Parmesanost

Hacka basilikan och riv parmesanosten. Rör ihop det med de övriga ingredienserna till en röra. Gör ett snitt på långsidan av varje kycklingfilé (inte helt igenom, utan håll ena sidan intakt så det bildas en ficka) och klicka ut fyllningen i var och en av kycklingfickorna. Försök placera det i mitten så inget rinner ut.

Grilla som vanligt över hög värme på båda sidorna, och stek sedan färdigt mer mot kanten av grillen där det inte är lika varmt. 

 

P1010235

Vi åt kycklingen tillsammans med ett foliepaket av potatis, morot och vårlök. Snabbrecept: koka potatis och morot som vanligt. Placera sedan dessa i ett folie ark tillsammans med vårlök, örtsalt, peppar och smörklickar. Kläm ihop folien till ett paket och lägg på grillen samtidigt som kycklingen blir klar. 

P1010240

 


Kikärtsgryta med kokosmjölk och jordnötssmör

Skrivet av Hanne Wilhelmsson 23.04.2018

Kategorier:
Taggar:

Här kommer en färgsprakande, god vegetarisk (vegansk till och med) gryta ni kan testa till helgmyset!P1010167

Kikärtsgryta med kokosmjölk och jordnötssmör

1 stor röd lök
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk curry
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja

» Finhacka löken och vitlöken och fräs i olja tillsammans med kryddorna.


400 gram krossade tomater
200 ml kokosmjölk (en halv konservburk)
6-7 dl kokta kikärtor
0,5 dl jordnötssmör
3-4 tsk soja
salt
en sträng honung

»  Tillsätt krossad tomat, kokosmjölk, kikärtor och jordnötssmör och låt puttra i 5-10 minuter till önskad konsistens. Smaka av med soja, salt och honung.

Ät tillsammans med ris!

P1010161P1010159

Vi drack detta vin till maten. Rekommenderas.