Bloggheader

Thaisoppa med grönsaker och nötter

Skrivet av Lina Engström 13.03.2018 | 0 Kommentarer

Idag ska jag bjuda på ett recept på en av mina nya favoriter, nämligen en god soppa med inspiration från det asiatiska köket! Soppan innehåller en massa fina grönsaker, kikärter, kokosmjölk och nötter (går ju såklart att utesluta om man är allergisk). Chili, ingefära och vitlök kombineras med lime och sötman från kokosmjölken vilket gör den här rätten värmande men inte alls tung eller för kraftig. Som de flesta andra soppor gör den sig nästan bättre dagen efter, när den fått stå och dra i sig alla goda smaker, så vill man äta flera dagar ökar man på receptet och letar fram en större kastrull ;)

 

Thaisoppa med kokosmjölk och lime (4 personer)

thaisoppa1

Ingredienser:

Två medelstora morötter

En röd paprika

Ett litet broccolihuvud 

En stor gul lök

Ca 2 cm ingefära

2-3 vitlöksklyftor

1-2 tsk Sambal Oelek (chilipasta)

En burk förkokta kikärtor

2 st lime

Ca 1 liter vatten

1 burk (400 g) kokosmjölk

2 dl cashewnötter

en kruka koriander

thaisoppa3

Gör såhär:

Skölj alla grönsaker noggrant. Hacka paprikan i medelstora bitar (ca 2x2cm), skär moroten i små stavar, finhacka den gula löken och riv/hacka vitlöksklyftorna. Skala och skär ingefäran i små bitar. Dela broccolin i små buketter och skär stammen i passliga bitar. 

Värm lite olja i en kastrull. Fräs löken, vitlöken och ingefäran på medelvärme några minuter tills löken mjuknar. Tillsätt Sambal Oelek och stek tillsammans med löken en liten stund. 

Tillsätt grönsakerna och fräs tills de får en glansig och fin yta och tills de blir mjuka. Detta tar ca 10 minuter. Rör om då och då så de inte bränns. 

Häll över vattnet så det just och just täcker grönsakerna och låt sjuda sakta tills grönsakerna nästan är genomkokta.

Under tiden rostar du nötterna i en het och torr stekpanna. Sväng på nötterna ofta eftersom de lätt bränns. De ska bara få en mörk och fin yta så är de färdiga. Ställ åt sidan tills servering.

Tvätta och dela lime i klyftor. Kläm saften ur fyra limeklyftor i soppan tillsammans med kokosmjölken och sköljda kikärter. Låt koka upp. 

Smaka av med salt och peppar, tillsätt mer lime om det behövs mer syra, eller mer chili om mer styrka önskas. 

Häll upp soppan, toppa med rostade nötter, några blad koriander och 1-2 limeklyftor.

Ät och njut! :)

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar