Bloggheader

Måndagspasta

Skrivet av Lina Engström 05.03.2018 | 0 Kommentarer

Hej på er! Hoppa ni haft en bra start på veckan och den nya månaden. Själv fyllde jag vuxen (30) i torsdags så helgen har bestått av firande och åldersnoja om vartannat :)

Idag tänkte jag dela med mig av en av mina favoriträtter som jag ofta tar till om fantasin och orken inte räcker så långt. Jag är ju en riktig pastanörd och kan lätt koka en kastrull med pasta och äta som den är tillsammans med vitlök och en god olivolja. Men eftersom det inte kanske räknas som en fullvärdig bloggmaträtt tänkte jag slänga med lite sås den här gången. Pasta Bolognese har sedan jag var liten alltid varit en favorit, och än i denna dag tycker jag att min mor gör den allra godaste tomatsåsen i nejden, så jag har stora skor att fylla när det gäller det. Men här följer ett veganska alternativ till den omtyckta köttfärssåsen.

Pasta Bolognese 

pasta2

Ingredienser:

En gul lök

2-3 klyftor vitlök

1 paket (400 g) krossade tomater

3 dl röda linser

1 dl rött vin

2 msk tomatpuré

en näve hackad färsk basilika (1,5 msk torkad basilika)

några kvistar färsk oregano, hackade (ca 2-3 tsk torkad oregano)

2 tsk paprikapulver

salt och peppar

Pasta av valfri sort

Gör såhär:

Hacka gula och vita löken fint, stek i lite olja tillsammans med paprikapulvret tills löken är glansig och mjuk.

Klicka i tomatpurén så den får steka ihop med löken några ögonblick.

Tillsätt de krossade tomaterna, kryddor och vin, låt koka ihop ca 5-10 minuter.

Skölj linserna i en sil och låt rinna av. Lägg dem i såsen och låt koka ytterligare 15-20 minuter tills linserna är mjuka och goa.

Koka pastan al dente enligt anvisningarna på paketet under tiden såsen blir klar. 

Smaka av såsen med salt och peppar, och lägg ev. till mer kryddor om så önskas.

Servera pastan rykande varm, toppad med bolognese och vegansk ost (Violifes pizzaost smälter bra, eller deras goda parmesan passar ypperligt till denna rätt), och ännu mer vitlök om du vill vara ifred resten av kvällen ;)

 

Vill man ändå ha den veganska bolognesen mer lik den "vanliga" köttversionen kan man använda sig av sojafärs som hittas i frysdisken. Då gör man på exakt samma sätt som ovan, men byter ut linserna mot färs och t.ex rivna morötter, så får man en god och fyllig sås. Sojafärsen behöver inte koka länge, egentligen bara värmas ordentligt, så den är tacksam att använda sig av i såser och vardagsgrytor då den inte behöver stå och puttra länge på spisen. 

Smaklig spis!

//Lina

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar