Bloggheader

Fastlagsbullar out of the ordinary

Skrivet av Lina Engström 12.02.2018 | 1 Kommentarer

Glad måndagskväll på er kära läsare! Något sliten efter fyra dagars yogalärarutbildning tog jag ändå fram den sista orken och svängde ihop några fastlagsbullar i eftermiddags. Jag har en slags hatkärlek till de här bakverken, eftersom jag inte egentligen tycker de är riktigt goda, men det "hör till" att de ska ätas. Lite som med memma och runebergstårtor. Man äter det bara för att det förväntas av en att göra det. Annars, finns det någon annan än jag därute som tycker att köpebullarna bara blir större och större med åren? Vissa jag har kollat på är ju så stora så jag skulle kunna ta både barn och katter och vi alla skulle kunna segla över Kvarken med den. Svåra att äta är de också när de blir sådär stora, och man har hela ansiktet och håret fullt med grädde innan det är färdigt. 

Nåväl. Jag gjorde några små fina bullar mest på skoj. Jag kan ju nämna att jag inte är bra på bakning när det gäller bullar, muffins och vissa bröd. Det går som bara inte. Muffins är värst. Jag har blivit så traumatiserad av tidigare muffinsbak i mitt liv att jag helt enkelt inte vill kännas vid sådant längre, utan det får någon annan ta han om. Men det här receptet var så lätt så även en mindre talangfull bagare som jag kunde klara av det utan större missöden. Alla hjärtans dag närmar ju sig också, och jag hyser samma känslor för det som för muffins, men jag tänkte ändå göra semlorna lite puttinuttiga så de fick rosa grädde i sig. När man en gång gör fastlagsbullar är det ju lika bra att göra det med besked, anser jag. Så här är de, mitt livs första veganska fastlagsbullar! 

 

Veganska fastlagsbullar (ca 12 st)

 

fastlags2

Vetedeg

75 g mjölkfritt smör

2,5 dl växtmjölk, t.ex havre- eller mandelmjölk

25 g jäst

0,75 dl strösocker

en nypa salt

2 tsk mald eller stött kardemumma

6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

ca 200 g mandelmassa

0,5 dl mandelmjölk

2,5 dl vegansk vispgrädde (jag använde Plantis vispgrädde som jag färgade med lite rödbetssaft)

2 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

florsocker att pudra över locken 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm tills vätskan är fingervarm. 

Smula ner jästen i en bunke, häll på vätskan och rör om tills jästen har löst upp sig

Blanda i socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl.

Knåda degen 10 minuter för hand eller 5 minuter i bakmaskin. Degen ska inte vara för klibbig, lägg då till mer mjöl.

Täck över bunken med handduk och låt jäsa i 40 minuter.

Dela degen i 12 delar och forma till bollar.

Lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter.

Grädda i 200 C i ca 10 minuter tills de är gyllenbruna, låt svalna.

Skär av toppen på bullarna och gröp ut lite av fyllningen i underdelen. 

Blanda ihop mandelmassan och mjölken och klicka ut den i varje urgröpning.

Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker.

Spritsa eller klicka ut grädden på varje bulle och lägg på locket. Pudra över florsocker.

Ät! :)

 

//Lina

 

 

 

Kommentarer

  • Carina Engström 13/02/2018 5:29pm (8 månader sen)

    Men vi har ju din lillasyster Hanna som är en hejare på muffins så du kan lära henne baka veganska muffins :-) Synd att jag inte kan provsmaka, dom ser goda ut :-)

Skriv en kommentar