Bloggheader

Lätt som en plätt

Skrivet av Lina Engström 01.05.2018

Något jag absolut älskar är plättar, pannkaka och våfflor. Det är lättlagat, gott, och man kan använda dem både som saltig lunch eller till efterrätter och frukost. Hur bra är inte det? Sedan jag gick över till vegansk kost så har jag dragit mig för att göra något av dessa rätter för jag har inte orkat engagera mig i hur man ersätter ägg osv, men det visade sig vara så mycket lättare än vad jag trott. Det finns många olika knep man kan använda sig av, men jag tänkte dela med mig av det absolut enklaste receptet på helt vanliga plättar utan extra krusiduller. Servera med sylt och grädde, eller varför inte göra en salt variant och servera med Ifrache, rödlök och tångrom. 

 

Helt vanliga plättar, ca 8 st

plattar2

Ingredienser

8 dl växtmjölk (använder själv oftast havremjölk)

1 tsk bakpulver

4 1/2 dl (ekologiskt) vetemjöl

3 msk smält mjölkfritt margarin 

1 msk strösocker

2 nypor salt

mjölfritt margarin att steka i, alt. kokosolja

Gör såhär:

Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke.

Vispa ner växtmjölken i mjölet.

Tillsätt socker, margarin och salt.

Blanda smeten ordentligt.

Värm en medelstor stekpanna till medelvärme, lägg i margarin/kokosolja och häll i 1 - 1,5 dl smet i pannan.

När ovansidan av plätten har stelnat och undersidan har fått fin färg är det dags att svänga den.

Stek klart alla plättar och servera med valfri topping.


Buddha bowl

Skrivet av Lina Engström 05.04.2018

Hej på er!

Det känns som jag inte gör annan mat än sådan som går snabbt och med minsta möjliga ansträngning nu för tiden. Därav de inte allt för täta inläggen för tillfället, men det är ju så i livet. Allt går i perioder, så även inspirationen när det gäller matlagning. Jag är oftast lite låg kring den här tiden på året, och då lockar det sällan att kombinera ihop storslagna trerätters middagar som man dessutom ska ta bild på och skriva recept. Men jag tänker det behövs lättare saker att ta till ibland också, när orken tryter men man vill ändå försöka äta bra och på så vis inte falla allt för djupt ner i vårsorgen. 

Jag gillar den nya (?) trenden med Buddha Bowls som syns över allt på internet i dessa dagar. Och jag gillar dem för de är roliga att göra och så otroligt gott blir det att kombinera ihop en massa goda grönsaker med ris och såser. Så idag blev det en skål med ris, vitkål, grönkål, och morötter, tillsammans med rostade nötter och kikärtor. Så lättlagat och så gott :)

 

Buddha Bowl med kål och morot (2 portioner)

buddhabowl2

Du behöver:

En liten bit vitkål, ca 200-300 gram

2 stora morötter

3-4 blad grönkål

en klyfta vitlök

2 cm färsk ingefära

ca 20 cm gurka

2 dl jordnötter eller cashewnötter

1 burk förkokta kikärter

1 avokado

basmatiris

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

2 tsk garam masala (kan uteslutas)

sojasås

teriyakisås

buddhabowl1

Gör såhär:

Koka ris enligt anvisningarna på paketet.

Strimla vitkålen och morötterna fint, t.ex med en osthyvel. Riv grönkålen av stjälkarna. Skala ingefära och vitlök, riv fint och lägg åt sidan.

Värm lite olja i en djup stekpanna, lägg i kålen och morötterna och stek på medelvärme under omrörning några minuter. Lägg i ingefära, lök och andra kryddor.

Under tiden kålen steks skär eller strimlar du gurkan i tunna skivor. Dela avokadon och skär i skivor. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Håll koll på dem och rör om ofta så de inte bränns. 

Skölj av kikärterna och rosta dem i torr stekpanna tillsammans med paprikapulver, chilipulver och salt. 

När kålblandningen börjar mjukna häller du över några matskedar soja och ca 2 msk teriyakisås och blandar om allt. Vrid av värmen på spisen och lägg lock på pannan så det hålls varmt tills riset kokat klart.

Lägg riset i botten på en djup skål. Lägg kålblandningen ovanpå och toppa med hoprullade gurkstrimlor, skivad avokado, nötter och kikärter. Häll över mer soja och sweet chili-sås om så önskas. 

 

 

 

 


Kryddig batatsoppa med kokosmjölk

Skrivet av Lina Engström 28.03.2018

Hej på er!

Här kommer ett snabbt recept på en snabb och billig soppa såhär mitt i allt påskstök om man sysselsätter sig med sådant. Stod och stirrade håglöst in i kylen medan hjärnan febrilt försökte komma på någon maträtt att slänga ihop av det som fanns tillgängligt, och med en trött sötpotatis (batat) i ena handen och en lök i den andra gjorde jag det bästa av situationen. Till min förvåning blev det en av de godaste soppor jag åstadkommit på så få ingredienser, och kommer helt klart bli min go to-maträtt när skåpen gapar tomma och ork att gå och handla ej går att finna. Så, här har ni, soppa på batat och kokosmjölk!

Batatsoppa med chili och kokosmjölk (4 portioner)

batatsoppa

Ingredienser:

En batat, ca 400-500 gram

En stor gul lök

1 burk kokosmjölk

5 dl vatten

1 msk ekologisk grönsaksbuljong/ 1 tärning

3 cm färsk ingefära

1 tsk chilipulver

2 tsk spiskummin

1 tsk gurkmeja

salt och peppar

Gör så här:

Skala och skär bataten i tärningar på ca 2 x 2 cm.

Skala och hacka löken fint.

Värm upp lite olja i en kastrull, stek lök och batat på medelvärme tillsammans med alla kryddor utom salt och peppar. Skala och riv ner ingefäran i batat-lök blandningen. 

När löken är glansig och fått lite färg häller du på vatten och grönsaksbuljong och låter koka några minuter innan du häller i kokosmjölken.

Koka soppan på medelvärme tills bataten är mjuk. Ta av från värmen och mixa soppan slät med stavmixer.

Värm soppan igen, smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd, gärna rostat eller ugnsvarmt med lite olivolja på.

 

 

 


Oumph!

Skrivet av Lina Engström 21.03.2018

Hej på er!

I dagens inlägg ska jag presentera ett köttsubstitut som är ett av mina favoriter, nämligen Oumph! Vad är då detta och vad används det till? Jo, Oumph! är namnet på en produkt gjord på växtprotein. Konsistensen kan liknas vid kyckling och det ser även ut som kyckling eller griskött. Det finns olika sorter, bl.a den naturella The Chunk, The Strip och The Filet, som alla kan användas som "vanligt" kött, med andra ord går det att steka, grilla, fritera och krydda precis hur man vill beroende på vad man vill göra. Det finns även färdigkryddade Oumphvarianter och de jag har använt (och även endast de jag hittat här omkring) är Pulled Oumph och Salt and Smoky. Dessa är perfekta att använda i t.ex hamburgare, fyllda paprikor eller i BBQ-sås tillsammans med fransk potatis. För en tid sedan lanserades även en vegansk Oumph-pizza som jag bara väntar på att få prova! 

Nu kan man ju fråga sig varför man väljer att vara vegan men ändå använder sig av råvaror som påminner om kött både till utseende och konsistens? Jag kan ju bara svara för mig själv på den frågan, och jag tror det handlar om att vi människor är vanedjur. Jag har ätit kött i hela mitt liv fram tills för ett år sedan, och även om jag faktiskt inte saknar kött det minsta så kan det vara trevligt med en "köttigare" sås eller en hamburgerfyllning som påminner om pulled pork, och det fina i kråksången är att genom att välja växtprotein istället för kött så bidrar man till mindre klimatpåverkan och inga djur har behövt sätta livet till! De här olika typen av köttsubstitut är inte alltid de billigaste, så därför är det inte så ofta jag använder mig av dem, förutom till speciella tillfällen och då i mat som ska vara något "extra" (eller om jag är otroligt lat och tycker jag kan offra fem spänn för att få till en okej vardagsmiddag med minsta möjliga ansträngning). 

Här nedan följer två olika och mycket enkla saker man kan göra med Oumph, men som sagt så är möjligheterna oändliga när det kommer till denna otroliga uppfinning. Det här är också bra att använda sig av när man ska övertyga inbitna köttätare att växtbaserad kost faktiskt är annat än tofu och grönsallad.

 

Paprika fylld med Pulled Oumph!

oumphpaprika

Ingredienser:

2-3 paprikor i valfri färg

1 pkt Pulled Oumph!

1 pkt växtgrädde (föredrar Plantis havregrädde)

Vegansk ost som smälter i ugn, t.ex Violifes pizzaost

Gör såhär:

Lägg ugnen på 200 C.

Värm en stekpanna på medelvärme och lägg i den frusna Oumphen. Stek försiktigt och rör om då och då så Oumphen tinar ordentligt.

Tvätta och dela paprikorna i halvor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. 

När Oumphen börjar vara genomstekt häller du över växtgrädden och låter koka ihop på svag värme. Eftersom Oumphen redan är kryddad behövs inga extra kryddor om inte mer hetta önskas. Då lägger man i lite chili eller en nypa cayennpeppar, smaka dig fram!

När såsen blivit tillräckligt såsig och fast fördelar du den i paprikahalvorna. Riv över ost och grädda i ugnen i ca 20 min, tills osten smält och paprikorna börjar se lite mjuka ut i kanterna.

Servera med en god sallad.

 

Salty & Smoky-sås med hemgjorda franskisar

oumphpulled

Ingredienser:

1 pkt Oumph, Salty & Smokey

2-3 dl växtgrädde

1 gul lök

2 klyftor vitlök

4 stora potatisar

Salt, peppar, paprikakrydda

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 C.

Tvätta potatisen och skär i stavar eller klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i en oljad form. Ringla över neutral matolja och krydda med salt, peppar, paprikapulver, ev. vitlökspulver och grillkrydda om så önskas.

Lägg potatisen i ugnen och rör om då och då så den steks jämt.

Skala och hacka löken och vitlöken fint. 

Stek tillsammans med paprikapulver tills löken får fin färg. Häll i Oumphen och stek på medelvärme.

Tillsätt såsen och rör om. 

(Glöm inte att kolla potatisen).

Smaka av och tillsätt mer kryddor om så önskas. Jag brukar hälla i lite grönsaksfond och lite extra hetta i form av Texas Petes chilisås.

Låt såsen sjuda sakta, späd med vatten eller mer grädde om den blir för tjock.

När potatisen fått en fin och krispig yta är det dags att servera. 

Servera med saltgurka, en sås gjord på vegansk craime fraische med random kryddor, varför inte en sallad med vitkål och morötter eller ät det bara som det är, det funkar ypperligt det också!

 

//Lina

 

 

 

 


Thaisoppa med grönsaker och nötter

Skrivet av Lina Engström 13.03.2018

Idag ska jag bjuda på ett recept på en av mina nya favoriter, nämligen en god soppa med inspiration från det asiatiska köket! Soppan innehåller en massa fina grönsaker, kikärter, kokosmjölk och nötter (går ju såklart att utesluta om man är allergisk). Chili, ingefära och vitlök kombineras med lime och sötman från kokosmjölken vilket gör den här rätten värmande men inte alls tung eller för kraftig. Som de flesta andra soppor gör den sig nästan bättre dagen efter, när den fått stå och dra i sig alla goda smaker, så vill man äta flera dagar ökar man på receptet och letar fram en större kastrull ;)

 

Thaisoppa med kokosmjölk och lime (4 personer)

thaisoppa1

Ingredienser:

Två medelstora morötter

En röd paprika

Ett litet broccolihuvud 

En stor gul lök

Ca 2 cm ingefära

2-3 vitlöksklyftor

1-2 tsk Sambal Oelek (chilipasta)

En burk förkokta kikärtor

2 st lime

Ca 1 liter vatten

1 burk (400 g) kokosmjölk

2 dl cashewnötter

en kruka koriander

thaisoppa3

Gör såhär:

Skölj alla grönsaker noggrant. Hacka paprikan i medelstora bitar (ca 2x2cm), skär moroten i små stavar, finhacka den gula löken och riv/hacka vitlöksklyftorna. Skala och skär ingefäran i små bitar. Dela broccolin i små buketter och skär stammen i passliga bitar. 

Värm lite olja i en kastrull. Fräs löken, vitlöken och ingefäran på medelvärme några minuter tills löken mjuknar. Tillsätt Sambal Oelek och stek tillsammans med löken en liten stund. 

Tillsätt grönsakerna och fräs tills de får en glansig och fin yta och tills de blir mjuka. Detta tar ca 10 minuter. Rör om då och då så de inte bränns. 

Häll över vattnet så det just och just täcker grönsakerna och låt sjuda sakta tills grönsakerna nästan är genomkokta.

Under tiden rostar du nötterna i en het och torr stekpanna. Sväng på nötterna ofta eftersom de lätt bränns. De ska bara få en mörk och fin yta så är de färdiga. Ställ åt sidan tills servering.

Tvätta och dela lime i klyftor. Kläm saften ur fyra limeklyftor i soppan tillsammans med kokosmjölken och sköljda kikärter. Låt koka upp. 

Smaka av med salt och peppar, tillsätt mer lime om det behövs mer syra, eller mer chili om mer styrka önskas. 

Häll upp soppan, toppa med rostade nötter, några blad koriander och 1-2 limeklyftor.

Ät och njut! :)

 

 


Måndagspasta

Skrivet av Lina Engström 05.03.2018

Hej på er! Hoppa ni haft en bra start på veckan och den nya månaden. Själv fyllde jag vuxen (30) i torsdags så helgen har bestått av firande och åldersnoja om vartannat :)

Idag tänkte jag dela med mig av en av mina favoriträtter som jag ofta tar till om fantasin och orken inte räcker så långt. Jag är ju en riktig pastanörd och kan lätt koka en kastrull med pasta och äta som den är tillsammans med vitlök och en god olivolja. Men eftersom det inte kanske räknas som en fullvärdig bloggmaträtt tänkte jag slänga med lite sås den här gången. Pasta Bolognese har sedan jag var liten alltid varit en favorit, och än i denna dag tycker jag att min mor gör den allra godaste tomatsåsen i nejden, så jag har stora skor att fylla när det gäller det. Men här följer ett veganska alternativ till den omtyckta köttfärssåsen.

Pasta Bolognese 

pasta2

Ingredienser:

En gul lök

2-3 klyftor vitlök

1 paket (400 g) krossade tomater

3 dl röda linser

1 dl rött vin

2 msk tomatpuré

en näve hackad färsk basilika (1,5 msk torkad basilika)

några kvistar färsk oregano, hackade (ca 2-3 tsk torkad oregano)

2 tsk paprikapulver

salt och peppar

Pasta av valfri sort

Gör såhär:

Hacka gula och vita löken fint, stek i lite olja tillsammans med paprikapulvret tills löken är glansig och mjuk.

Klicka i tomatpurén så den får steka ihop med löken några ögonblick.

Tillsätt de krossade tomaterna, kryddor och vin, låt koka ihop ca 5-10 minuter.

Skölj linserna i en sil och låt rinna av. Lägg dem i såsen och låt koka ytterligare 15-20 minuter tills linserna är mjuka och goa.

Koka pastan al dente enligt anvisningarna på paketet under tiden såsen blir klar. 

Smaka av såsen med salt och peppar, och lägg ev. till mer kryddor om så önskas.

Servera pastan rykande varm, toppad med bolognese och vegansk ost (Violifes pizzaost smälter bra, eller deras goda parmesan passar ypperligt till denna rätt), och ännu mer vitlök om du vill vara ifred resten av kvällen ;)

 

Vill man ändå ha den veganska bolognesen mer lik den "vanliga" köttversionen kan man använda sig av sojafärs som hittas i frysdisken. Då gör man på exakt samma sätt som ovan, men byter ut linserna mot färs och t.ex rivna morötter, så får man en god och fyllig sås. Sojafärsen behöver inte koka länge, egentligen bara värmas ordentligt, så den är tacksam att använda sig av i såser och vardagsgrytor då den inte behöver stå och puttra länge på spisen. 

Smaklig spis!

//Lina

 


Mackor till middag? Absolut!

Skrivet av Lina Engström 27.02.2018

Halloj! Jag vet inte hur det är med er, men är det inte som tiden skulle gå lite extra snabbt nu? Veckorna bara flyger iväg och rätt som det är är vi på väg in i mars, med allt härligt vad det innebär! Kan knappt vänta på att få höra snön börja droppa från taken och flyttfåglarnas sång när de kommer till Söderfjärden. Våren känns kanske inte så nära just nu om man tittar på utetermometern, men vi får väl försöka ha förtröstan, snart kommer väl värmen precis som alla andra år. 

Eftersom livet springer fort fort framåt tänkte jag idag bjuda på en riktig snabb och lätt måltid, för de där dagarna när man inte riktigt orkar eller hinner börja böka med kastruller och långa koktider. Jag tycker det är helt acceptabelt att äta smörgåsar med kaffe till middag om det känns så, och det gör jag ofta när min dotter är hos sin far. Jag äter ändå för det mesta en ordentlig lunch på jobbet så då är jag inte så väldigt hungrig när jag kommer hem. Nu råkade det sig så att jag hade ingredienser för att göra några rediga avokado-sandwichs med vegansk romröra, och det fick bli dagens middag, med en kopp kaffe svart som natten.

Avokadosmörgåsar med vegansk romröra (2-4st)

avokado2

Ingredienser:

Någon typ av ljust bröd 

1 st avokado

Salladsblad

Lime eller citron

En burk havrefraiche, jag använde Oatlys Ifraiche

2-3 tsk Caviart tångrom

En liten rödlök

Salt och peppar

Gör såhär:

Hacka rödlöken fint. Blanda ner den tillsammans med tångrommen i havrefraichen. Rör om och smaka av med salt, peppar och citron/limesaft.

Dela avokadon och skär i skivor.

Lägg några salladsblad på önskat antal skivor bröd, klicka på romröra och lägg avokadoskivor högst upp. Pressa lite citrussaft över smörgåsarna.

Jag ringlade även över lite balsamico-dressing för att få lite extra smak.

 

(Den fina anteckningsboken på bilden har min konstnärsvän Zacharias Holmberg gjort. Han tillverkar böckerna själv, så om någon är intresserad av att kolla närmare på böckerna och hans andra alster hittas han både på Facebook och Instagram :))

Hoppas ni får en fortsatt trevlig vecka!

//Lina

 

 


Szegediner gulasch

Skrivet av Lina Engström 22.02.2018

Hej på er! Hoppas ni haft en bra vecka! Riktigt vinterväder har vi ju så det förslår iallafall, så i matväg är det ju bäst med varma grytor och soppor att värma sig med. Så nu hörrni gott folk ska jag dela med mig av en riktig höjdare till maträtt! Kan ju genast säga att det här inlägget skulle aldrig ha blivit till om det inte vore för min mormor som tyckte det var en bra idé att skriva om vegansk gulasch med knödel. Vad är då detta för något, kanske någon frågar sig, för jag hade aldrig kommit i närheten av detta förrän mormor visade hur det skulle gå till. Alltså, österrikisk Szegediner gulasch med knödel är en soppa gjord på surkål, och en slags brödklimpar som kan liknas med våra klimpar i soppan vi äter kring fastlagstisdagen. Det är billigt, lättlagat, mättande och framför allt gott! 

 

surkal1

Ingredienser:

Gulasch:

2 burkar surkål (beroende på hur mycket soppa man vill ha)

Paprikapulver (så mycket att soppan blir orange) 

Salt och peppar

Knödel, ca 4 stora:

ca 10 skivor av det vitaste färdigskivade bröd du hittar

en kruka persilja

en liten lök (valfritt)

mjöl om knödlarna inte vill hålla ihop

vatten


knudel

Gör så här:

Skär kanterna av brödskivorna och smula ner dem i en bunke.

Hacka all persilja och lägg ner tillsammans med brödbitarna.

Lägg till lite vatten i taget och arbeta ihop brödet till en fast massa som det går att forma knytnävsstora bollar av.

Om det känns som de vill falla sönder går det bra att lägga till lite mjöl i knödelsmeten.

Koka upp vatten i en stor kastrull.

Lägg ner knödlarna och låt sjuda sakta tills de är genomvarma.

Häll surkålen i en kastrull, lägg till lite vatten om ni vill ha en mer soppig gulasch. Lägg till paprikapulvret i den mängd ni anser rimlig.

Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Häll upp surkålen i en djup tallrik, fiska upp en knödel med en hålslev och placera mitt i tallriken.

Ät, och njut!

gulasch

 

Jag måste annars berätta lite om min mormors inställning till vegansk kost. När jag sa jag blivit vegan himlade hon med ögonen så jag trodde de skulle fastna bak i skallen på henne, och hon proklamerade högt och tydligt att ja hon skulle då inte börja ställa sitt matlagande efter allt folks konstiga dieter (i min familj är det ju alltid någon som äter annorlunda i olika perioder, så förstår att det inte är lätt att hålla reda på allt). Och jag sa åt henne att hon behöver inte göra skild mat enkom åt mig, jag kan äta potatis och sallad, det går så bra så. Men ju mer tiden gick desto mer såg jag hur det började smyga in bönbiffar och veganost i hennes kylskåp. Så jag har inte alls behövt äta bara potatis och sallad när det vankas söndagsmiddag, det verkar som hon till och med tycker det är kul att göra lite annorlunda mat som inte innehåller sådant hon är van att kocka med. Även det faktum att hon vill lära sig om alternativ till animaliska produkter gör mig så himla glad. Hon ställer sig fortfarande skeptisk till havremjölk och sojafärs, men små små steg var det ju! Så ni ser, även de mest misstänksamma mormödrar kan komma på andra tankar bara man ger dem tid att undersöka och utvecklas när det gäller vegemat :)

// Lina


Älskade frukost!

Skrivet av Lina Engström 18.02.2018

Både de som känner mig och ni som följer mitt matkonto på Instagram har väl kanske märkt en viss besatthet av frukost i olika former. Och det är sant, skulle jag få välja att äta ett mål mat för vare dag resten av livet så vore det just frukost. Om jag inte äter ordentligt på morgonen blir hela dagen knasig och jag känner mig obalanserad och hungrig, och det är inte så konstigt om jag av någon anledning hoppar över det mål som ska lägga en stadig grund för den kommande dagen. 

När jag blev vegan var också frukosten den största utmaningen för mig. Att hitta saker att äta som inte innehåller komjölk, inte använda köttpålägg av olika slag, överge de kokade äggen och olika smältostar. Så det tog nog ett tag innan jag fick kläm på det, men nu har jag börjat äta en mer mångsidig och mättande frukost än vad jag tidigare gjort. 

Här kommer några tips på hur man kan komponera ihop en mättande, färgglad och framför allt cruelty free frukost!

 

frukost1

Att koka havregrynsgröt på havremjölk eller mandelmjölk går ypperligt, och det bästa är att det inte tar fast i kastrullen på samma sätt som när man kokar med komjölk. Jag brukar blanda i en matsked jordnötssmör och linfrön i gröten medan den kokar, och sen lägger jag på t.ex banan, hallon, blåbär och kokosflingor. Nötter och frön av olika slag är också gott att lägga på, och vill man ha lite sötare gröt kan man ringla över lite agavesirap eller kokossocker. 

Som pålägg på bröd använder jag ofta olika slags grönsaker, och istället för smör väljer jag hummus eller någon form av mjölkfri bredbar ost från t.ex Oatly eller Violofe. Har jag inget av det hemma ringlar jag lite olivolja över brödet bara så det inte ska vara så torrt. Och förstås en av mina favoriter som jag använder som smaksättning i många olika sammanhang är en balsamvinäger-dressing med fikonsmak som är helt otroligt god!

 

IMG 20180117 081808 462 1

Smoothies av olika slag är ju också en mättande och vitaminrik favorit. Oavsett om den äts från tallrik eller dricks ur glas är ju detta något man kan variera i alla oändlighet. Skär ner en banan, blanda i en näve blåbär, en näve hallon, kanske lite jordgubbar och ett eller annat tranbär. Mixa med växtmjölk, blanda i kokosflingor om du vill ha det, lite agave, kanske en avokado för slätare konsistens. Här har jag toppat med frysta hallon, färsk mango och kokosflingor. Jag brukar ofta göra smoothies på morgonen som jag sen tar med till jobbet som jag dricker på morgonkaffet, för skillnaden med en smoothie gjord på växtmjölk och en gjord på komjölk är att den växtbaserade smoothien inte skiktar sig efter att ha stått en stund, så det är ju bra när man kan spara den några timmar utan att konsistensen ändras desto mer.

 

frukost2

Visste ni att det finns vegansk rom? Rom gjord på tång är ett bra alternativ till fiskrom om man vill göra såser till potatis, avokadoröror eller varför inte som pålägg på bröd? Jag brukar göra en röra på Oatly Ifraiche (motsvarar Creme fraiche), finhackad rödlök, citron, dill, salt och peppar. Den lägger jag på brödet och sen toppar jag med någon färgglad tångrom som finns i de flesta butiker tillsammans med andra fiskprodukter, oftast under namnet Caviart. Den står sig också länge i kylen så man behöver inte använda upp allt på en gång.

 

frukost3

Det har börjat komma fler och fler alternativ till yoghurt gjord på komjölk. Och för en yoghurtälskare som mig är ju det goda nyheter. Här har jag använt Plantis vaniljyoghurt som är toppad med äppelbitar jag stekt med kanel och kokossocker, och ovanpå det hackade mandlar. På knäckebrödet har jag mosad avokado med salt, peppar och citron. 

Och så dricker jag alltid te till frukost. Utom på söndagar då det kan sitta bra med en kopp starkt kaffe :)

Så ni ser, det finns alternativ till alla korvar, pastejer och ostar. Och det kommer bara mer och mer veganska substitut för påläggsskinka och ostar, så det är inte alls krångligt att få till en god frukost. Smoothies, frukter och gröt kommer man ganska långt på också om man inte vill köpa köttsubstitut hela tiden.

Lycka till vid frukostbordet!

//Lina


Oh my Hummus!

Skrivet av Lina Engström 18.02.2018 | 1 kommentar(er)

Jag älskar hummus. Det är något med simpelheten men att det ändå är så gott som gör att jag nästan alltid har en batch med denna underbara röra i kylskåpet. Eftersom jag sällan använder mjölkfritt smör pga har väldigt svårt med både smak och konsistens på margarin, blir det ofta till att jag använder hummus som brödpålägg. Men man kan även ha det som dipsås både till chips av olika slag, eller om man är mer hälsosam och dippar grönsaksstavar. Det är även gott att ha på sidan av olika maträtter och varför inte tillsammans med ett gott bröd till någon av linssopporna jag delade i mitt första inlägg. Hur ska man då lyckas med att få till en riktigt bra hummus? Ett tips är att verkligen inte vara rädd för att mixa alla ingredienser ordentligt, först mixar man sesampastan (tahini) tills den blir ljus och fast, och efter att man lagt till kikärterna mixar man dem också en bra stund så det blir riktigt lent och krämigt. Du kan smaksätta hummusen med i princip vad som helst, men personligen föredrar jag basic smaksättning med vitlök och citron eller lime. Så, här är receptet på Himlans god Hummus!

 

Himlans god Hummus

hummus

Ingredienser

4 msk Tahini (sesampasta)

En burk kokta kikärtor (ca 400-500 g)

1 vitlöksklyfta

saft från en citron eller lime

1 tsk salt

ca 1 dl vatten (justeras enligt hur lös konsistens man föredrar)

Gör såhär:

Pressa vitlöken och blanda den med citronsaft, Tahini och salt i en mixer eller använd stavmixer.

Ta några minuter att mixa Tahiniblandningen så den blir ljus och fast, späd med lite vatten och mixa en stund till.

Häll av spadet från kikärtorna (spara det helst för det är perfekt att använda istället för ägg i bakning) och lägg ner dem i Tahinismeten.

Mixa ca 3 minuter och tillsätt vatten efter tycke och smak. 

Smaka av hummusen och lägg till ev. citron/lime, salt eller mer vitlök om så önskas.

Hummusen ska vara krämig och inte för fast. Servera direkt eller förvara i tätt kärl i kylen upp till 4 dagar. 

 


Lite begrepp och klargöranden

Skrivet av Lina Engström 15.02.2018

Kategorier:

Det här inlägget ska handla om lite olika begrepp och vad de egentligen betyder, eftersom det lätt uppstår förvirring när man ska leta sig fram i etikettsdjungeln när det gäller veganism och vegetarianism. Ofta får folk en viss uppfattning om man säger att man är vegan, medan en helt annan bild kan komma fram om man säger att man äter vegetariskt. Så, för att en gång för alla få ordning på saker och ting ska vi nu reda ut vad som är vad, egentligen.

En vegetarisk kost innehåller inga animaliska produkter över huvud taget. Så är det. Det som vi ofta refererar till som en vegansk diet alltså. Ofta kan de som är vegetarianer äta ägg och mjölkprodukter, men då heter det egentligen lakto-ovo vegetariskt, alltså inte en helt växtbaserad kost. Veganer äter inget som kommer från djurriket, och använder heller inga produkter som gjorts av djur, testats på djur och undviker produkter som bidrar till exploatering av djur på olika sätt. Att vara vegan handlar alltså även om att ta ett etiskt och moraliskt ställningstagande, inte enbart att utesluta animalier ur sin kost. 

Dock är man nästan tvungen till att fråga efter veganska alternativ om man inte vill ha mjölkprodukter eller ägg i sin vegetariska rätt, eftersom den allmänna uppfattningen är att vegetarianer även kan inkludera detta i sin kost. Ett relativt nytt begrepp som dykt upp är "flexitarian", alltså någon som gör ett aktivt val att dra ner på sitt köttintag men inte vill bli vegetarian på heltid. En benämning jag inte tänker kommentera desto mer annat än att den förekommer lite här och var i olika sammanhang. Sedan har vi även pescetarianism, vilket innebär att man äter skaldjur och fisk, men inte annat kött. Och det finns ju många olika anledningar till varför man väljer att äta på ett visst sätt; till exempel av etiska skäl, hälsomässiga skäl eller av religiösa orsaker.

Personligen blev jag lakto-ovo vegetarian av hälsomässiga skäl, trots att tankarna om etik och moral alltid funnits där. Så när jag valde att helt utesluta animalier ur min kost var det ett självklart steg att ta, eftersom jag med gott samvete inte längre kan äta kött i någon form, och inte heller ägg eller mjölkprodukter. Inom yogan (och även inom andra livsfilosofier och övertygelser) försöker man hålla sig till regeln om icke-våld, vilket innebär att man inte ska utföra våld mot någon annan eller mot sig själv, även det en anledning till att inte äta eller konsumera produkter som direkt eller indirekt skadar andra levande varelser. När man vet hur djur behandlas idag för att vi ska få våra kycklingbröst och oxfiléer är det iallafall inte ett svårt val för mig att välja att låta bli att äta kött, för vi klarar oss hur bra som helst utan det. Veganer dör inte av proteinbrist och vi får inte svaga ben av uteblivet kalcium som vi annars skulle få från komjölk. Vår kost består inte heller enbart av salladsblad och vatten, och vi är inte heller alltid jättehälsosamma. Vegetarianer är precis som alla andra, vi väljer bara att inte äta en viss sorts mat, svårare än så är det inte. 

Det finns ju en uppfattning om att det är hemskt krångligt och invecklat att äta endast växtbaserad kost, och det trodde även jag innan jag hade satt mig in i det. Och nu vet jag ju att så är det ju inte alls. Det är inte alls svårare än att äta kött och det finns så många alternativ att välja mellan, bara fantasin sätter gränser. Man håller sig mätt, det är inte dyrt, man får all näring man behöver (glöm inte b12, mer om det i ett annat inlägg), och man behöver inte äta tofu varje dag. Klart att det tar en tid att vänja sig, och att bryta gamla vanor som att ha skinka och ost på morgonmackan, att äta komjölksyogurth till mellanmål och att alltid ha ett paket köttfärs i frysen just in case. Vi människor är vanedjur, men vanor går att ändra så länge man känner att det är beslut som kommer inifrån en själv, och inte är påtvingade förändringar utifrån. Så är ni intresserade av att börja äta mer vegetariskt så är mitt tips att skynda långsamt. Börja med en eller två köttfria dagar i veckan, byt ut kött mot annat protein. Testa att äta andra pålägg än de vanliga på smörgåsen, ta havremjölk istället för komjölk i kaffet, börja läsa innehållsförteckningar på produkter och se vad saker egentligen innehåller. Sök recept, gå med i vegangrupper på fb (det om något har varit en enorm inspiration för mig), diskutera med vänner och bekanta, se dokumentärer om mat och hur köttet hamnar på våra tallrikar, var nyfiken och öppna upp för nya upplevelser. Det är kul att vara vegetarian. Och framför allt blir det billigt när man inte behöver gå ut på restaurang så ofta för utbudet kan vara lite skralt när det gäller maträtter utan animalier. Men misströsta ej! Det blir bättre och bättre hela tiden vartefter efterfrågan ökar. ;)

Ha en skön fredag, så får ni hålla upp ögonen efter ett kommande recept på himmelskt god hummus! 

//Lina

Ps. Ja hur är det nu, äter veganer honung? Jag gör det inte iallafall, men det finns de som gör det. Så både ja och nej är svaret på den frågan. Ds


Fastlagsbullar out of the ordinary

Skrivet av Lina Engström 12.02.2018 | 1 kommentar(er)

Glad måndagskväll på er kära läsare! Något sliten efter fyra dagars yogalärarutbildning tog jag ändå fram den sista orken och svängde ihop några fastlagsbullar i eftermiddags. Jag har en slags hatkärlek till de här bakverken, eftersom jag inte egentligen tycker de är riktigt goda, men det "hör till" att de ska ätas. Lite som med memma och runebergstårtor. Man äter det bara för att det förväntas av en att göra det. Annars, finns det någon annan än jag därute som tycker att köpebullarna bara blir större och större med åren? Vissa jag har kollat på är ju så stora så jag skulle kunna ta både barn och katter och vi alla skulle kunna segla över Kvarken med den. Svåra att äta är de också när de blir sådär stora, och man har hela ansiktet och håret fullt med grädde innan det är färdigt. 

Nåväl. Jag gjorde några små fina bullar mest på skoj. Jag kan ju nämna att jag inte är bra på bakning när det gäller bullar, muffins och vissa bröd. Det går som bara inte. Muffins är värst. Jag har blivit så traumatiserad av tidigare muffinsbak i mitt liv att jag helt enkelt inte vill kännas vid sådant längre, utan det får någon annan ta han om. Men det här receptet var så lätt så även en mindre talangfull bagare som jag kunde klara av det utan större missöden. Alla hjärtans dag närmar ju sig också, och jag hyser samma känslor för det som för muffins, men jag tänkte ändå göra semlorna lite puttinuttiga så de fick rosa grädde i sig. När man en gång gör fastlagsbullar är det ju lika bra att göra det med besked, anser jag. Så här är de, mitt livs första veganska fastlagsbullar! 

 

Veganska fastlagsbullar (ca 12 st)

 

fastlags2

Vetedeg

75 g mjölkfritt smör

2,5 dl växtmjölk, t.ex havre- eller mandelmjölk

25 g jäst

0,75 dl strösocker

en nypa salt

2 tsk mald eller stött kardemumma

6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

ca 200 g mandelmassa

0,5 dl mandelmjölk

2,5 dl vegansk vispgrädde (jag använde Plantis vispgrädde som jag färgade med lite rödbetssaft)

2 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

florsocker att pudra över locken 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm tills vätskan är fingervarm. 

Smula ner jästen i en bunke, häll på vätskan och rör om tills jästen har löst upp sig

Blanda i socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl.

Knåda degen 10 minuter för hand eller 5 minuter i bakmaskin. Degen ska inte vara för klibbig, lägg då till mer mjöl.

Täck över bunken med handduk och låt jäsa i 40 minuter.

Dela degen i 12 delar och forma till bollar.

Lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter.

Grädda i 200 C i ca 10 minuter tills de är gyllenbruna, låt svalna.

Skär av toppen på bullarna och gröp ut lite av fyllningen i underdelen. 

Blanda ihop mandelmassan och mjölken och klicka ut den i varje urgröpning.

Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker.

Spritsa eller klicka ut grädden på varje bulle och lägg på locket. Pudra över florsocker.

Ät! :)

 

//Lina

 

 

 


Premiärinlägg och linssoppa x 2

Skrivet av Lina Engström 09.02.2018 | 3 kommentar(er)

Hej på er! Det är med lite pirr i magen jag skriver detta första inlägg. Hur skriver man ens en matblogg? Jag har ju bloggat i många många år, men aldrig om mat. Så det här ska bli en rolig utmaning och jag hoppas ni ska ha glädje av det jag delar med mig av till er, både recept, inspiration och tips om hur man pallar en vegansk vardag, för det är inte alltid det lättaste när produktutbud är begränsat och fantasin inte alltid räcker till. 

Jag påbörjade min resa till att bli vegan redan för flera år sedan. Som för många andra började jag med att vara vegetarian till och från i olika perioder, men jag föll ofta i den djupa lathetsgropen där det var lätt att steka upp ett paket köttfärs tre dagar i veckan och på helgerna blev det en blodig biff. Men jag kände ju hela tiden att det inte riktigt är okej att äta så mycket kött som vi gör, dels för min egen hälsa och även ur ett miljöperspektiv, men det var ändå svårt att ta steget fullt ut och lämna köttätandet helt och hållet bakom mig. Vändningen kom i och med att jag började utöva yoga mer seriöst, och viljan att ta hand om min kropp på ett bättre sätt vann över latheten. Jag blev vegetarian och kände mig mer ren inombords än vad jag någonsin tidigare gjort. Jag märkte hur hela kroppen förändrades till det bättre och beslutet att övergå till en kost helt fri från animaliska produkter var inte svårt att fatta. I maj har jag varit vegan i ett år och jag tror det är något jag kommer att fortsätta med livet ut. 

Jag har alltid tyckt om att laga mat, men inspirationen försvann någonstans på vägen bland tacofredagar och bolognese-onsdagar. Fantasin till att hitta på nya rätter fanns inte och eftersom jag jobbar heltid blir det lätt att man hamnar i hamsterhjulet som kan vara svårt att ta sig ur. När jag blev vegan var jag tvungen att börja tänka om och hitta substitut till produkter man tidigare använt i allt. Hur ersätter man ägg i bakning? Vad använder man tofu till? Kan man verkligen göra mat utan smör och grädde? Viljan att bevisa för mig själv att jag klarar det övervann osäkerheten och när man en gång lagt sig in i det visade det sig att äta växtbaserat inte alls var så invecklat som man först föreställt sig. Det som tar mest tid är att läsa på alla förpackningar när man handlar, för de lyckas smyga in animalier i de mest konstiga saker ibland, men det är en vanesak och snabbt lär man sig vad som är okej och inte.

Det finns vissa råvaror jag håller lite närmre hjärtat än andra, och det är de som varit med mig sedan jag tog mina första vacklande steg in i den vegetariska världen. Och idag tänkte jag presentera en av dessa guldklimpar, nämligen linser! Jag vet inte hur många olika linssoppor och -grytor jag gjort i mina dagar, och det är något jag alltid har hemma i skafferiet just in case. Linser är en baljväxt som innehåller mycket protein, fibrer och aminosyror, och därför ses de som en viktig näringskälla i vegetarisk/vegansk kost. Det finns olika slags linser, men de jag använder mig av mest är vanliga röda och belugalinser som är svarta och påminner om rysk kaviar (därav namnet). Så nu ska ni få recept på två olika linssoppor. En lyxigare variant med saffran, och en budgetsoppa som är perfekt att göra när kylskåpet gapar tomt. (Ni kommer säkert märka att jag garnerar all mat med persilja. Men det är för att det är så himla gott och dessutom vätskedrivande, så det rensar ut en massa slaggprodukter ur kroppen. Det ni!) Linser kan ibland vara svårsmälta, så kom ihåg att koka dem tills de är ordentligt mjuka för att undvika gasbildning i magen!

Linssoppa med saffran (4-6 personer)

linssoppasaffran

Ingredienser:

2 dl belugalinser

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

4 cm kanelstång (eller 1-2 tsk mald kanel)

1 kuvert saffran (0,5 g)

20 kardemummakärnor

1 burk (400-500 g tomatkross)

2 dl vatten

1,5 tsk örtsalt

4 dl kokosmjölk

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 tomater el. 6-8 körsbärstomater

persilja eller annat grönt och gott till garnering

 

Gör såhär:

Koka linserna enligt anvisning på förpackningen, efter kokning ska de sköljas noga innan de läggs i soppan.

Skiva lök och vitlök, fräs i oljan tillsammans med kanel, kardemumma och saffran tills löken mjuknar (akta så det inte bränns).

Tillsätt vatten, krossade tomater och örtsalt i lök- och kryddblandningen och låt koka ihop några minuter.

Häll i kokosmjölk och linser och smaka av med salt och peppar.

Skär tomaterna i lagom stora klyftor/halvor och lägg ner i soppan innan den värms upp igen. 

Garnera med t.ex persilja vid servering.

(Ursprungsrecept kommer från boken Maten är min medicin av Janesh Vaidya)

 

Linssoppa med paprika och morot (4-6 personer)

 

linssoppa1

Ingredienser:

2-3 dl röda linser

2 st medelstora morötter

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

1 medelstor gul lök

ca 1 liter vatten

grönsaksbuljong (1 tärning eller 2 tsk buljongpulver)

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk spiskummin

salt & peppar

Persilja till garnering (of course)

 

Gör såhär:

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprikan i små tärningar och skiva morötterna i tunna, inte för långa "strimlor".

Värm upp matolja i en kastrull. Fräs lök, paprika och morot tillsammans med alla kryddor utom salt och peppar tills grönsakerna blir glansiga och lite mjuka.

Häll på vatten i passlig mängd, grönsakerna ska vara täckta och lite till. Lägg i buljong och låt koka på medelvärme några minuter. 

Lägg linserna i en sil och skölj dem noga innan de läggs i soppan. Koka ca 15 minuter tills linserna och grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Lägg i persilja och servera med ett gott bröd till. 

 

Så. Nu kan vi väl säga att denna resa är i full fart i och med detta första inlägg. Jag kommer att variera mina recept med allt från vardagsmat till lite mer invecklade grejer, och även om bilderna inte alltid är de bästa tänker jag att verkligheten är inte alltid så snygg heller, så jag gör så gott jag kan med de verktyg jag har. Hoppeligen kommer jag att inspirera någon till att våga undersöka det veganska köket lite mer ingående, för ni kommer inte att ångra er, tro mig. 

Ha en underbar fredag!

//Lina