Bloggheader

Oh my Hummus!

Skrivet av Lina Engström 18.02.2018

Jag älskar hummus. Det är något med simpelheten men att det ändå är så gott som gör att jag nästan alltid har en batch med denna underbara röra i kylskåpet. Eftersom jag sällan använder mjölkfritt smör pga har väldigt svårt med både smak och konsistens på margarin, blir det ofta till att jag använder hummus som brödpålägg. Men man kan även ha det som dipsås både till chips av olika slag, eller om man är mer hälsosam och dippar grönsaksstavar. Det är även gott att ha på sidan av olika maträtter och varför inte tillsammans med ett gott bröd till någon av linssopporna jag delade i mitt första inlägg. Hur ska man då lyckas med att få till en riktigt bra hummus? Ett tips är att verkligen inte vara rädd för att mixa alla ingredienser ordentligt, först mixar man sesampastan (tahini) tills den blir ljus och fast, och efter att man lagt till kikärterna mixar man dem också en bra stund så det blir riktigt lent och krämigt. Du kan smaksätta hummusen med i princip vad som helst, men personligen föredrar jag basic smaksättning med vitlök och citron eller lime. Så, här är receptet på Himlans god Hummus!

 

Himlans god Hummus

hummus

Ingredienser

4 msk Tahini (sesampasta)

En burk kokta kikärtor (ca 400-500 g)

1 vitlöksklyfta

saft från en citron eller lime

1 tsk salt

ca 1 dl vatten (justeras enligt hur lös konsistens man föredrar)

Gör såhär:

Pressa vitlöken och blanda den med citronsaft, Tahini och salt i en mixer eller använd stavmixer.

Ta några minuter att mixa Tahiniblandningen så den blir ljus och fast, späd med lite vatten och mixa en stund till.

Häll av spadet från kikärtorna (spara det helst för det är perfekt att använda istället för ägg i bakning) och lägg ner dem i Tahinismeten.

Mixa ca 3 minuter och tillsätt vatten efter tycke och smak. 

Smaka av hummusen och lägg till ev. citron/lime, salt eller mer vitlök om så önskas.

Hummusen ska vara krämig och inte för fast. Servera direkt eller förvara i tätt kärl i kylen upp till 4 dagar. 

 


Lite begrepp och klargöranden

Skrivet av Lina Engström 15.02.2018

Det här inlägget ska handla om lite olika begrepp och vad de egentligen betyder, eftersom det lätt uppstår förvirring när man ska leta sig fram i etikettsdjungeln när det gäller veganism och vegetarianism. Ofta får folk en viss uppfattning om man säger att man är vegan, medan en helt annan bild kan komma fram om man säger att man äter vegetariskt. Så, för att en gång för alla få ordning på saker och ting ska vi nu reda ut vad som är vad, egentligen.

En vegetarisk kost innehåller inga animaliska produkter över huvud taget. Så är det. Det som vi ofta refererar till som en vegansk diet alltså. Ofta kan de som är vegetarianer äta ägg och mjölkprodukter, men då heter det egentligen lakto-ovo vegetariskt, alltså inte en helt växtbaserad kost. Veganer äter inget som kommer från djurriket, och använder heller inga produkter som gjorts av djur, testats på djur och undviker produkter som bidrar till exploatering av djur på olika sätt. Att vara vegan handlar alltså även om att ta ett etiskt och moraliskt ställningstagande, inte enbart att utesluta animalier ur sin kost. 

Dock är man nästan tvungen till att fråga efter veganska alternativ om man inte vill ha mjölkprodukter eller ägg i sin vegetariska rätt, eftersom den allmänna uppfattningen är att vegetarianer även kan inkludera detta i sin kost. Ett relativt nytt begrepp som dykt upp är "flexitarian", alltså någon som gör ett aktivt val att dra ner på sitt köttintag men inte vill bli vegetarian på heltid. En benämning jag inte tänker kommentera desto mer annat än att den förekommer lite här och var i olika sammanhang. Sedan har vi även pescetarianism, vilket innebär att man äter skaldjur och fisk, men inte annat kött. Och det finns ju många olika anledningar till varför man väljer att äta på ett visst sätt; till exempel av etiska skäl, hälsomässiga skäl eller av religiösa orsaker.

Personligen blev jag lakto-ovo vegetarian av hälsomässiga skäl, trots att tankarna om etik och moral alltid funnits där. Så när jag valde att helt utesluta animalier ur min kost var det ett självklart steg att ta, eftersom jag med gott samvete inte längre kan äta kött i någon form, och inte heller ägg eller mjölkprodukter. Inom yogan (och även inom andra livsfilosofier och övertygelser) försöker man hålla sig till regeln om icke-våld, vilket innebär att man inte ska utföra våld mot någon annan eller mot sig själv, även det en anledning till att inte äta eller konsumera produkter som direkt eller indirekt skadar andra levande varelser. När man vet hur djur behandlas idag för att vi ska få våra kycklingbröst och oxfiléer är det iallafall inte ett svårt val för mig att välja att låta bli att äta kött, för vi klarar oss hur bra som helst utan det. Veganer dör inte av proteinbrist och vi får inte svaga ben av uteblivet kalcium som vi annars skulle få från komjölk. Vår kost består inte heller enbart av salladsblad och vatten, och vi är inte heller alltid jättehälsosamma. Vegetarianer är precis som alla andra, vi väljer bara att inte äta en viss sorts mat, svårare än så är det inte. 

Det finns ju en uppfattning om att det är hemskt krångligt och invecklat att äta endast växtbaserad kost, och det trodde även jag innan jag hade satt mig in i det. Och nu vet jag ju att så är det ju inte alls. Det är inte alls svårare än att äta kött och det finns så många alternativ att välja mellan, bara fantasin sätter gränser. Man håller sig mätt, det är inte dyrt, man får all näring man behöver (glöm inte b12, mer om det i ett annat inlägg), och man behöver inte äta tofu varje dag. Klart att det tar en tid att vänja sig, och att bryta gamla vanor som att ha skinka och ost på morgonmackan, att äta komjölksyogurth till mellanmål och att alltid ha ett paket köttfärs i frysen just in case. Vi människor är vanedjur, men vanor går att ändra så länge man känner att det är beslut som kommer inifrån en själv, och inte är påtvingade förändringar utifrån. Så är ni intresserade av att börja äta mer vegetariskt så är mitt tips att skynda långsamt. Börja med en eller två köttfria dagar i veckan, byt ut kött mot annat protein. Testa att äta andra pålägg än de vanliga på smörgåsen, ta havremjölk istället för komjölk i kaffet, börja läsa innehållsförteckningar på produkter och se vad saker egentligen innehåller. Sök recept, gå med i vegangrupper på fb (det om något har varit en enorm inspiration för mig), diskutera med vänner och bekanta, se dokumentärer om mat och hur köttet hamnar på våra tallrikar, var nyfiken och öppna upp för nya upplevelser. Det är kul att vara vegetarian. Och framför allt blir det billigt när man inte behöver gå ut på restaurang så ofta för utbudet kan vara lite skralt när det gäller maträtter utan animalier. Men misströsta ej! Det blir bättre och bättre hela tiden vartefter efterfrågan ökar. ;)

Ha en skön fredag, så får ni hålla upp ögonen efter ett kommande recept på himmelskt god hummus! 

//Lina

Ps. Ja hur är det nu, äter veganer honung? Jag gör det inte iallafall, men det finns de som gör det. Så både ja och nej är svaret på den frågan. Ds


Fastlagsbullar out of the ordinary

Skrivet av Lina Engström 12.02.2018 | 1 kommentar(er)

Glad måndagskväll på er kära läsare! Något sliten efter fyra dagars yogalärarutbildning tog jag ändå fram den sista orken och svängde ihop några fastlagsbullar i eftermiddags. Jag har en slags hatkärlek till de här bakverken, eftersom jag inte egentligen tycker de är riktigt goda, men det "hör till" att de ska ätas. Lite som med memma och runebergstårtor. Man äter det bara för att det förväntas av en att göra det. Annars, finns det någon annan än jag därute som tycker att köpebullarna bara blir större och större med åren? Vissa jag har kollat på är ju så stora så jag skulle kunna ta både barn och katter och vi alla skulle kunna segla över Kvarken med den. Svåra att äta är de också när de blir sådär stora, och man har hela ansiktet och håret fullt med grädde innan det är färdigt. 

Nåväl. Jag gjorde några små fina bullar mest på skoj. Jag kan ju nämna att jag inte är bra på bakning när det gäller bullar, muffins och vissa bröd. Det går som bara inte. Muffins är värst. Jag har blivit så traumatiserad av tidigare muffinsbak i mitt liv att jag helt enkelt inte vill kännas vid sådant längre, utan det får någon annan ta han om. Men det här receptet var så lätt så även en mindre talangfull bagare som jag kunde klara av det utan större missöden. Alla hjärtans dag närmar ju sig också, och jag hyser samma känslor för det som för muffins, men jag tänkte ändå göra semlorna lite puttinuttiga så de fick rosa grädde i sig. När man en gång gör fastlagsbullar är det ju lika bra att göra det med besked, anser jag. Så här är de, mitt livs första veganska fastlagsbullar! 

 

Veganska fastlagsbullar (ca 12 st)

 

fastlags2

Vetedeg

75 g mjölkfritt smör

2,5 dl växtmjölk, t.ex havre- eller mandelmjölk

25 g jäst

0,75 dl strösocker

en nypa salt

2 tsk mald eller stött kardemumma

6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

ca 200 g mandelmassa

0,5 dl mandelmjölk

2,5 dl vegansk vispgrädde (jag använde Plantis vispgrädde som jag färgade med lite rödbetssaft)

2 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

florsocker att pudra över locken 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm tills vätskan är fingervarm. 

Smula ner jästen i en bunke, häll på vätskan och rör om tills jästen har löst upp sig

Blanda i socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl.

Knåda degen 10 minuter för hand eller 5 minuter i bakmaskin. Degen ska inte vara för klibbig, lägg då till mer mjöl.

Täck över bunken med handduk och låt jäsa i 40 minuter.

Dela degen i 12 delar och forma till bollar.

Lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter.

Grädda i 200 C i ca 10 minuter tills de är gyllenbruna, låt svalna.

Skär av toppen på bullarna och gröp ut lite av fyllningen i underdelen. 

Blanda ihop mandelmassan och mjölken och klicka ut den i varje urgröpning.

Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker.

Spritsa eller klicka ut grädden på varje bulle och lägg på locket. Pudra över florsocker.

Ät! :)

 

//Lina

 

 

 


Premiärinlägg och linssoppa x 2

Skrivet av Lina Engström 09.02.2018 | 3 kommentar(er)

Hej på er! Det är med lite pirr i magen jag skriver detta första inlägg. Hur skriver man ens en matblogg? Jag har ju bloggat i många många år, men aldrig om mat. Så det här ska bli en rolig utmaning och jag hoppas ni ska ha glädje av det jag delar med mig av till er, både recept, inspiration och tips om hur man pallar en vegansk vardag, för det är inte alltid det lättaste när produktutbud är begränsat och fantasin inte alltid räcker till. 

Jag påbörjade min resa till att bli vegan redan för flera år sedan. Som för många andra började jag med att vara vegetarian till och från i olika perioder, men jag föll ofta i den djupa lathetsgropen där det var lätt att steka upp ett paket köttfärs tre dagar i veckan och på helgerna blev det en blodig biff. Men jag kände ju hela tiden att det inte riktigt är okej att äta så mycket kött som vi gör, dels för min egen hälsa och även ur ett miljöperspektiv, men det var ändå svårt att ta steget fullt ut och lämna köttätandet helt och hållet bakom mig. Vändningen kom i och med att jag började utöva yoga mer seriöst, och viljan att ta hand om min kropp på ett bättre sätt vann över latheten. Jag blev vegetarian och kände mig mer ren inombords än vad jag någonsin tidigare gjort. Jag märkte hur hela kroppen förändrades till det bättre och beslutet att övergå till en kost helt fri från animaliska produkter var inte svårt att fatta. I maj har jag varit vegan i ett år och jag tror det är något jag kommer att fortsätta med livet ut. 

Jag har alltid tyckt om att laga mat, men inspirationen försvann någonstans på vägen bland tacofredagar och bolognese-onsdagar. Fantasin till att hitta på nya rätter fanns inte och eftersom jag jobbar heltid blir det lätt att man hamnar i hamsterhjulet som kan vara svårt att ta sig ur. När jag blev vegan var jag tvungen att börja tänka om och hitta substitut till produkter man tidigare använt i allt. Hur ersätter man ägg i bakning? Vad använder man tofu till? Kan man verkligen göra mat utan smör och grädde? Viljan att bevisa för mig själv att jag klarar det övervann osäkerheten och när man en gång lagt sig in i det visade det sig att äta växtbaserat inte alls var så invecklat som man först föreställt sig. Det som tar mest tid är att läsa på alla förpackningar när man handlar, för de lyckas smyga in animalier i de mest konstiga saker ibland, men det är en vanesak och snabbt lär man sig vad som är okej och inte.

Det finns vissa råvaror jag håller lite närmre hjärtat än andra, och det är de som varit med mig sedan jag tog mina första vacklande steg in i den vegetariska världen. Och idag tänkte jag presentera en av dessa guldklimpar, nämligen linser! Jag vet inte hur många olika linssoppor och -grytor jag gjort i mina dagar, och det är något jag alltid har hemma i skafferiet just in case. Linser är en baljväxt som innehåller mycket protein, fibrer och aminosyror, och därför ses de som en viktig näringskälla i vegetarisk/vegansk kost. Det finns olika slags linser, men de jag använder mig av mest är vanliga röda och belugalinser som är svarta och påminner om rysk kaviar (därav namnet). Så nu ska ni få recept på två olika linssoppor. En lyxigare variant med saffran, och en budgetsoppa som är perfekt att göra när kylskåpet gapar tomt. (Ni kommer säkert märka att jag garnerar all mat med persilja. Men det är för att det är så himla gott och dessutom vätskedrivande, så det rensar ut en massa slaggprodukter ur kroppen. Det ni!) Linser kan ibland vara svårsmälta, så kom ihåg att koka dem tills de är ordentligt mjuka för att undvika gasbildning i magen!

Linssoppa med saffran (4-6 personer)

linssoppasaffran

Ingredienser:

2 dl belugalinser

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

4 cm kanelstång (eller 1-2 tsk mald kanel)

1 kuvert saffran (0,5 g)

20 kardemummakärnor

1 burk (400-500 g tomatkross)

2 dl vatten

1,5 tsk örtsalt

4 dl kokosmjölk

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 tomater el. 6-8 körsbärstomater

persilja eller annat grönt och gott till garnering

 

Gör såhär:

Koka linserna enligt anvisning på förpackningen, efter kokning ska de sköljas noga innan de läggs i soppan.

Skiva lök och vitlök, fräs i oljan tillsammans med kanel, kardemumma och saffran tills löken mjuknar (akta så det inte bränns).

Tillsätt vatten, krossade tomater och örtsalt i lök- och kryddblandningen och låt koka ihop några minuter.

Häll i kokosmjölk och linser och smaka av med salt och peppar.

Skär tomaterna i lagom stora klyftor/halvor och lägg ner i soppan innan den värms upp igen. 

Garnera med t.ex persilja vid servering.

(Ursprungsrecept kommer från boken Maten är min medicin av Janesh Vaidya)

 

Linssoppa med paprika och morot (4-6 personer)

 

linssoppa1

Ingredienser:

2-3 dl röda linser

2 st medelstora morötter

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

1 medelstor gul lök

ca 1 liter vatten

grönsaksbuljong (1 tärning eller 2 tsk buljongpulver)

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk spiskummin

salt & peppar

Persilja till garnering (of course)

 

Gör såhär:

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprikan i små tärningar och skiva morötterna i tunna, inte för långa "strimlor".

Värm upp matolja i en kastrull. Fräs lök, paprika och morot tillsammans med alla kryddor utom salt och peppar tills grönsakerna blir glansiga och lite mjuka.

Häll på vatten i passlig mängd, grönsakerna ska vara täckta och lite till. Lägg i buljong och låt koka på medelvärme några minuter. 

Lägg linserna i en sil och skölj dem noga innan de läggs i soppan. Koka ca 15 minuter tills linserna och grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Lägg i persilja och servera med ett gott bröd till. 

 

Så. Nu kan vi väl säga att denna resa är i full fart i och med detta första inlägg. Jag kommer att variera mina recept med allt från vardagsmat till lite mer invecklade grejer, och även om bilderna inte alltid är de bästa tänker jag att verkligheten är inte alltid så snygg heller, så jag gör så gott jag kan med de verktyg jag har. Hoppeligen kommer jag att inspirera någon till att våga undersöka det veganska köket lite mer ingående, för ni kommer inte att ångra er, tro mig. 

Ha en underbar fredag!

//Lina