madeleines recept header3

Majssoppa med ostfyllda quesadillas

Skrivet av Madeleine Granberg 19.11.2018

Hej!

Som ni kanske har märkt så gillar jag recept som är snabba och enkla.. Så denna vecka tänkte jag bjuda på några recept som tar cirka 15-20 minuter att göra. Perfekt till vardagsmiddagarna!

Vi börjar veckan med vegetariskt. Majssoppa med ostfyllda quesadillas.

Receptet på soppan kommer från någon av Leila Lindholms första böcker.

IMG 0773 

Majssoppa

En burk majs (ca 340gram)

2 msk olivolja

Flingsalt och svartpeppar

5 dl vatten

1 hönsbuljong

1 dl crème fraiche

2 tsk tacokrydda

Gör så här:

Häll av vätskan från majsen och torka av den lite med hushållspapper. Blanda majsen med olivolja, flingsalt och svartpeppar. Värm en stekpanna och stek majsen tills den fått lite färg och börjar ”poppa”. Häll över majsen i en kastrull, häll på resterande ingredienser. Låt soppan koka upp och mixa sedan soppan slät.

Till soppan gjorde jag ostfyllda quesadillas. Stek tortillabröd fyllda med smakrik riven ost i panna tills osten smällt. Skär i bitar.


Gul linssoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 19.09.2018

Hej!

Veckans soppa är gul linssoppa. Receptet kommer från boken ”Mera vego”. IMG 9546

Det fina porslinet har jag fyndat på Emmaus ♥

Gul linssoppa

1 gul lök

1-2 morötter

Olja att steka i

2-3 tsk curry

1 tsk gurkmeja

400 gram kokosmjölk

2 dl gula eller röda linser

7-8 dl vatten

Salt och peppar

Ex på topping: krutonger, finhackad paprika, koriander, rostade kikärtor, chiliflakes

IMG 9510 1

Gör så här:

Hacka löken och riv moroten. Stek lök och morot i olja tillsammans med curry och gurkmeja.

Häll på kokosmjölk, vatten och linser. Låt puttra 15-20 minuter, tills linserna är mjuka. Mixa soppan slät eller behåll den som den är, häll på mera vatten tills önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Välj valfri topping till soppan och bröd såklart!


Tomatsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 07.08.2018 | 1 kommentar(er)

Hej, var ett tag sen jag kikade in här. Nu är semestern slut och vi är tillbaka i vardagen igen.. 

Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en tomatsoppa där tomaterna rostas i ugnen tillsammans med zucchini, lök, vitlök och basilika innan den kokas ihop med en skvätt grädde. Såå gott!!

IMG 7026 Du behöver:

Tomater

Zucchini

Gul lök

Vitlök

Basilika

Salt, peppar, olivolja

Ca 5 dl vatten

1 buljongtärning

1 dl grädde

 

Till servering: 

fetaost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna i bitar, grovhacka basilikan och lägg allt i en ugnsform.

IMG 8467

Rosta grönsakerna ca 45 minuter.

Häll över allt i en kastrull, fyll på med vatten, grädde och buljong. Koka ihop och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

IMG 7036

Servera med smulad fetaost och ett gott bröd.


Fetaost på grillen

Skrivet av Madeleine Granberg 24.07.2018

 Här kommer tips på något gott att lägga på grillen!

IMG 8025

Du behöver:

Fetaostbit

Olivolja

Färska örter, ex basilika, oregano

Körsbärstomater

Gör så här:

Lägg fetaostbiten på ett folieark som är dubbelvikt.

Ringla olivolja, grovhacka örterna, dela tomaterna och fördela på fetaosten. Forma till ett paket och lägg på grillen. Grilla tills fetaosten är mjuk.

IMG 8029 1

Lika gott som ett tillbehör till middagen eller som en lättare lunch.

 


Vegetarisk lasagne

Skrivet av Madeleine Granberg 26.02.2018

 

 Hej måndag!

Hoppas ni haft en fin helg! Har ni ätit något gott?

Denna vegetariska lasagne med massa ost lagade jag härom veckan och den blev supergod! Alla gillade den. Jag använde mig av färska lasagneplattor men man kan även använda hårda, då behöver lasagnen vara inne lite längre i ugnen.

 vegetarisk lasange

Vegetarisk lasagne

Tomatsås

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

0,5 tsk torkad basilika

1 krm torkad oregano

1 krm torkad timjan

2 burkar krossade tomater

salt och svartpeppar

Ostfyllning

250 gram spenat, färsk eller fryst

smör att steka i

salt och vitpeppar

200 gram champinjoner

1 röd lök

250 gram kesella eller kvarg

250 gram ricotta

200 gram lasagneplattor, färska

Riven ost

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök och fräs lökhacket mjukt i olivolja. Tillsätt örter och slå på tomater. Koka såsen på svag värme i 20 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Värm ugnen till 200 grader. Skölj spenaten och lägg den i en panna med lite smör. Salta och peppra. Värm försiktigt under omrörning 1 minut tills spenaten blir mjuk.

Skiva champinjonerna och stek dem på hög värme i smör ett par minuter. Hacka löken och tillsätt den. Fräs tills allt blir brynt. Salta och peppra. Rör ihop svamp/lök med spenat, kesella och ricotta. Smaka av fyllningen med salt och nymald svartpeppar.

Varva tomatsås, ostfyllning och lasagneplattor i en smord form. Avsluta med riven ost.

Baka i ugnen ca 20–25 minuter.