madeleines recept header3

Gul linssoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 19.09.2018

Hej!

Veckans soppa är gul linssoppa. Receptet kommer från boken ”Mera vego”. IMG 9546

Det fina porslinet har jag fyndat på Emmaus ♥

Gul linssoppa

1 gul lök

1-2 morötter

Olja att steka i

2-3 tsk curry

1 tsk gurkmeja

400 gram kokosmjölk

2 dl gula eller röda linser

7-8 dl vatten

Salt och peppar

Ex på topping: krutonger, finhackad paprika, koriander, rostade kikärtor, chiliflakes

IMG 9510 1

Gör så här:

Hacka löken och riv moroten. Stek lök och morot i olja tillsammans med curry och gurkmeja.

Häll på kokosmjölk, vatten och linser. Låt puttra 15-20 minuter, tills linserna är mjuka. Mixa soppan slät eller behåll den som den är, häll på mera vatten tills önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Välj valfri topping till soppan och bröd såklart!


Korvsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 04.09.2018

Kategorier:

Hej!

Nu när hösten är här passar det bra med soppa! Min tanke nu i höst är att vi skall äta soppa minst en dag i veckan. Oftast när jag lagar soppa blir det så mycket så det räcker i minst två dagar. Vilket är perfekt i vardagen med en massa aktiviteter på kvällarna. Såklart skall jag dela med mig av recepten på sopporna här på bloggen!

Vi börjar med en klassiker: korvsoppa! För att få en god korvsoppa skall man använda korv med hög kötthalt och inte snåla med buljongen.

 IMG 9065

Korvsoppa

Potatis

Morot

Kålrot

Gul lök och/eller purjolök

Korv med hög kötthalt

Grönsaksbuljong –snåla inte

Vatten

Persilja

Gör så här:

Skala och skör rotfrukter och lök i mindre bitar.

IMG 9047Lägg allt i en stor kastrull och fyll på med vatten och buljong. Låt småputtra tills rotsakerna är mjuka.

Under tiden rotsakerna blir mjuka, skär korven i bitar och stek på i lite smör i en stekpanna. Lägg ner korven i kastrullen då rotsakerna är klara. Avsluta med finhackad persilja.

Servera med ett gott bröd. 

 IMG 5111

Andra eller tredje dagen med korvsoppa kan det vara gott med ugnspannkaka till efterrätt! 


Tomatsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 07.08.2018

Hej, var ett tag sen jag kikade in här. Nu är semestern slut och vi är tillbaka i vardagen igen.. 

Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en tomatsoppa där tomaterna rostas i ugnen tillsammans med zucchini, lök, vitlök och basilika innan den kokas ihop med en skvätt grädde. Såå gott!!

IMG 7026 Du behöver:

Tomater

Zucchini

Gul lök

Vitlök

Basilika

Salt, peppar, olivolja

Ca 5 dl vatten

1 buljongtärning

1 dl grädde

 

Till servering: 

fetaost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna i bitar, grovhacka basilikan och lägg allt i en ugnsform.

IMG 8467

Rosta grönsakerna ca 45 minuter.

Häll över allt i en kastrull, fyll på med vatten, grädde och buljong. Koka ihop och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

IMG 7036

Servera med smulad fetaost och ett gott bröd.


Köttsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 28.02.2018

Hej på er! 

Nu är det verkligen soppväder, vi hade -20 grader i morse! 

Här kommer ett recept på en värmande och god köttsoppa. När man gör köttsoppa kan man med fördel göra en stor kastrull så det finns att äta i åtminstone två dagar och om det blir över kan man frysa in. 

Det går bra att använda nötkött eller viltkött, men gärna med ben för det ger mera smak. Variera fritt med rotfrukterna, ta dina favoriter.

IMG 4312 Gott att ha en knäckemacka till och kanske pannkaka till efterrätt.

 Du behöver:

1 kg soppkött (nöt eller vilt), gärna med ben

Ca 10 potatisar

ca 4 morötter

1 palsternacka

en bit kålrot

1 purjolök

1 tsk salt

5-6 pepparkorn

Köttbuljong

Persilja

Gör så här: 

Lägg köttet i en stor kastrull, fyll på med vatten så det täcker plus lite till, salta och lägg i pepparkornen. Låt koka upp och skumma väl, låt koka ca 2 timmar tills köttet är mört. Sila bort eventuella skumrester. Detta kan med fördel göras kvällen före soppan skall ätas.

Ta upp köttet och skär i mindre bitar, skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar, skär purjon i fina strimlor, ha i alltsammans i soppan. Fyll på med vatten och krydda med buljong. Låt soppan puttra tills rotfrukterna är mjuka. Avsluta med finhackad persilja.