madeleines recept header3

Majssoppa med ostfyllda quesadillas

Skrivet av Madeleine Granberg 19.11.2018

Hej!

Som ni kanske har märkt så gillar jag recept som är snabba och enkla.. Så denna vecka tänkte jag bjuda på några recept som tar cirka 15-20 minuter att göra. Perfekt till vardagsmiddagarna!

Vi börjar veckan med vegetariskt. Majssoppa med ostfyllda quesadillas.

Receptet på soppan kommer från någon av Leila Lindholms första böcker.

IMG 0773 

Majssoppa

En burk majs (ca 340gram)

2 msk olivolja

Flingsalt och svartpeppar

5 dl vatten

1 hönsbuljong

1 dl crème fraiche

2 tsk tacokrydda

Gör så här:

Häll av vätskan från majsen och torka av den lite med hushållspapper. Blanda majsen med olivolja, flingsalt och svartpeppar. Värm en stekpanna och stek majsen tills den fått lite färg och börjar ”poppa”. Häll över majsen i en kastrull, häll på resterande ingredienser. Låt soppan koka upp och mixa sedan soppan slät.

Till soppan gjorde jag ostfyllda quesadillas. Stek tortillabröd fyllda med smakrik riven ost i panna tills osten smällt. Skär i bitar.


Fiskgryta

Skrivet av Madeleine Granberg 11.10.2018

Hej på er!

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en värmande fiskgryta med rotfrukter, vitt vin och grädde. Vi åt den till "vardags" men toppa grytan med skalade räkor och servera med ett gott bröd och ett glas vitt vin så är helgmiddagen räddad!

IMG 0040 

Fiskgryta

2 morötter

2 palsternackor

1 gul lök

smör eller olika att steka i

3 dl vitt vin

4 dl vatten

3 dl grädde

2 msk hummerfond

500 gram laxfile

salt och vitpeppar

(räkor)

Gör så här:

Skala och riv rotfrukterna grovt. Hacka löken och fräs tillsammans med rotfrukterna i en gryta några minuter. Häll på vinet och låt koka några minuter. Häll på vatten och fond, låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka. Slå på grädden och låt koka upp. Lägg ner laxen och låt koka tills laxen är klar. Smaka av med salt och vitpeppar.

IMG 0046

Toppa soppan med aioli.

 


Gul linssoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 19.09.2018

Hej!

Veckans soppa är gul linssoppa. Receptet kommer från boken ”Mera vego”. IMG 9546

Det fina porslinet har jag fyndat på Emmaus ♥

Gul linssoppa

1 gul lök

1-2 morötter

Olja att steka i

2-3 tsk curry

1 tsk gurkmeja

400 gram kokosmjölk

2 dl gula eller röda linser

7-8 dl vatten

Salt och peppar

Ex på topping: krutonger, finhackad paprika, koriander, rostade kikärtor, chiliflakes

IMG 9510 1

Gör så här:

Hacka löken och riv moroten. Stek lök och morot i olja tillsammans med curry och gurkmeja.

Häll på kokosmjölk, vatten och linser. Låt puttra 15-20 minuter, tills linserna är mjuka. Mixa soppan slät eller behåll den som den är, häll på mera vatten tills önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Välj valfri topping till soppan och bröd såklart!


Korvsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 04.09.2018

Kategorier:

Hej!

Nu när hösten är här passar det bra med soppa! Min tanke nu i höst är att vi skall äta soppa minst en dag i veckan. Oftast när jag lagar soppa blir det så mycket så det räcker i minst två dagar. Vilket är perfekt i vardagen med en massa aktiviteter på kvällarna. Såklart skall jag dela med mig av recepten på sopporna här på bloggen!

Vi börjar med en klassiker: korvsoppa! För att få en god korvsoppa skall man använda korv med hög kötthalt och inte snåla med buljongen.

 IMG 9065

Korvsoppa

Potatis

Morot

Kålrot

Gul lök och/eller purjolök

Korv med hög kötthalt

Grönsaksbuljong –snåla inte

Vatten

Persilja

Gör så här:

Skala och skör rotfrukter och lök i mindre bitar.

IMG 9047Lägg allt i en stor kastrull och fyll på med vatten och buljong. Låt småputtra tills rotsakerna är mjuka.

Under tiden rotsakerna blir mjuka, skär korven i bitar och stek på i lite smör i en stekpanna. Lägg ner korven i kastrullen då rotsakerna är klara. Avsluta med finhackad persilja.

Servera med ett gott bröd. 

 IMG 5111

Andra eller tredje dagen med korvsoppa kan det vara gott med ugnspannkaka till efterrätt! 


Tomatsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 07.08.2018 | 1 kommentar(er)

Hej, var ett tag sen jag kikade in här. Nu är semestern slut och vi är tillbaka i vardagen igen.. 

Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en tomatsoppa där tomaterna rostas i ugnen tillsammans med zucchini, lök, vitlök och basilika innan den kokas ihop med en skvätt grädde. Såå gott!!

IMG 7026 Du behöver:

Tomater

Zucchini

Gul lök

Vitlök

Basilika

Salt, peppar, olivolja

Ca 5 dl vatten

1 buljongtärning

1 dl grädde

 

Till servering: 

fetaost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna i bitar, grovhacka basilikan och lägg allt i en ugnsform.

IMG 8467

Rosta grönsakerna ca 45 minuter.

Häll över allt i en kastrull, fyll på med vatten, grädde och buljong. Koka ihop och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

IMG 7036

Servera med smulad fetaost och ett gott bröd.


Köttsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 28.02.2018

Hej på er! 

Nu är det verkligen soppväder, vi hade -20 grader i morse! 

Här kommer ett recept på en värmande och god köttsoppa. När man gör köttsoppa kan man med fördel göra en stor kastrull så det finns att äta i åtminstone två dagar och om det blir över kan man frysa in. 

Det går bra att använda nötkött eller viltkött, men gärna med ben för det ger mera smak. Variera fritt med rotfrukterna, ta dina favoriter.

IMG 4312 Gott att ha en knäckemacka till och kanske pannkaka till efterrätt.

 Du behöver:

1 kg soppkött (nöt eller vilt), gärna med ben

Ca 10 potatisar

ca 4 morötter

1 palsternacka

en bit kålrot

1 purjolök

1 tsk salt

5-6 pepparkorn

Köttbuljong

Persilja

Gör så här: 

Lägg köttet i en stor kastrull, fyll på med vatten så det täcker plus lite till, salta och lägg i pepparkornen. Låt koka upp och skumma väl, låt koka ca 2 timmar tills köttet är mört. Sila bort eventuella skumrester. Detta kan med fördel göras kvällen före soppan skall ätas.

Ta upp köttet och skär i mindre bitar, skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar, skär purjon i fina strimlor, ha i alltsammans i soppan. Fyll på med vatten och krydda med buljong. Låt soppan puttra tills rotfrukterna är mjuka. Avsluta med finhackad persilja.