madeleines recept header3

Krämig pasta med lax och grönkål

Skrivet av Madeleine Granberg 04.02.2019

Hej på er!

Hoppas ni har fått en bra start på veckan! Själv sitter jag hemma med förkylda barn, "vabruari" börjar bra..

Men det var så soligt och fint här på eftermiddagen så jag smet ut och skottade lite snö. Det har kommit massor av snö på Åland! Så roligt men det börjar nästan räcka nu.. Har ni fått mycket snö där Du bor?

Nu till receptet jag tänkte bjuda på! Pasta äter vi åtminstone en gång i veckan och denna krämiga pasta med lax och grönkål var så god!

IMG 0403

Krämig pasta med lax och grönkål

pasta för 4 personer

100 gram grönkål

400 gram laxfile

1 dl créme fraiche

2 dl grädde

1 halv fiskbuljong/ 2 tsk fiskfond

saft och skal av en halv citron

smör att steka i

salt och peppar

Gör så här:

Koka upp pastan efter anvisningarna på förpackningen.

Under tiden, smält smöret i en stekpanna och fräs grönkålen i några minuter. Tillsätt crème fraiche och grädde, fiskbuljong/fiskfond, citronskal- och saft. Värm under försiktig omrörning.

IMG 0396

Tillsätt laxen och låt puttra tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar. Rör gärna ihop såsen med lite av pastavattnet och pastan.

Klart att servera!


Grekisk pyttipanna

Skrivet av Madeleine Granberg 24.01.2019

Kategorier:

Hej,

Plåtmat är himla tacksamt att göra till middag, lite förberedelse och sen sköter det sig självt i ugnen. Ett tips är att göra dubbel sats så det räcker i två dagar.

Marinera gärna kycklingen kvällen före så den får ordentligt med smak!

 IMG 0351

Grekisk pyttipanna

Ca 5-10 potatisar (beroende på storleken)

500 gram kyckling

1 röd paprika

1 gul lök

1 fetaostblock

oliver 

Marinad

1,5 dl olja

3 msk soja

2-3 pressade vitlöksklyftor

En liten bit färsk ingefära, finriven

1 tsk sambal oelek 

Vitlökssås

2 dl creme fraiche

1 vitlöksklyfta

Krydda med örtkrydda, salt och peppar 

Gör så här:

Blanda ihop marinaden, skär kycklingen i mindre bitar och blanda med marinaden. Lägg i kylen och marinera några timmar men gärna över natten.

Blanda ihop vitlökssåsen och ställ kallt.

Skala potatisen och skär i klyftor, skär paprikan och löken i bitar. Lägg allt på en plåt och lägg kycklingbitarna ovanpå.

In i ugnen 225 grader i ca 45 minuter (kolla att potatisen är mjuk och kycklingen klar). Ta ut formen och smula över fetaosten. Lägg även i några oliver.

Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.

IMG 0354

Klart att servera!


Hel kyckling i ugn

Skrivet av Madeleine Granberg 12.03.2018

Kategorier:

Hej,

Mat som sköter sig självt i ugnen tycker jag är himla tacksamt. Under tiden maten blir klar kan man pyssla med annat. Här bjuder jag på en helstekt kyckling som får gotta till sig i ugnen med citron, smör, timjan och vitlök. Potatis och morot tillagas samtidigt och får smak av alla goda kryddor.
75534AED 482B 4BC5 8198 7B12CE791962 1

Serveras med en härlig chevrésås, gillar man inte getost kan man istället ta fetaost.

Du behöver:

en hel kyckling

en halv kruka färsk timjan

1 citron

3 vitlöksklyftor

ca 75 gram rumsvarmt smör

salt, peppar

potatis

morot 

olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smöret, finhackad timjan, citronzest, pressad vitlök, salt och peppar. Smörj in kycklingen med smöret, både på skinnet och innanför. Skär citronen i bitar och lägg in i kycklingen tillsammans med 1 vitlöksklyfta. Lägg i en ugnsfast form.

Skala potatisen och moroten, skär i klyftor och lägg i formen tillsammans med kycklingen. Krydda potatisen med olja, någon timjankvist, salt och peppar.

Tillaga i ugn ca 1 timme, innertemperatur vid benet på kycklingen ska vara 70 grader när kycklingen är klar.

Chevrékräm

Rör ihop 2 dl crème fraîche med smulad chevré och smaka av med honung, salt och peppar.