madeleines recept header3

Nachos på plåt

Skrivet av Madeleine Granberg 16.01.2019

Hej,

Tacos behöver ju inte bara ätas på fredagar, det passar även mycket bra till mitt i veckan middag!
IMG 0045

Nachos på plåt

Stek köttfärs och krydda med tacokrydda.

IMG 0038

Lägg ut nachos på en plåt, fördela köttfärsen ovanpå nachosen, lägg på salsasås och sen en massa riven smakrik ost (jag hade cheddar och ÅSCs niskablandning).

Gratinera i ugn ca 10 minuter i 220 grader, tills osten smält men akta så det inte bränns!

IMG 0052

Servera med sallad, picklad rödlök och guacamole! 

IMG 0049

 Gör för guds skull egen guacamole!! Den köpta innehåller typ 2 % avokado och resten är en massa konstiga tillsatser. Men att köpa mjuk avokado kan vara ett lotteri då har jag ett tips! Köp ett nät med avokadon, låt de vara framme på bänken tills de är mjuka, då läggs de in i kylen och där håller de sig mjuka ganska många dagar! Kräver lite framförhållning men är så värt det!

Guacamole

Rör ihop 2 avokadon, en stor klick crème fraîche, en vitlöksklyfta, lite limesaft och salta och peppra. Låt dra i kylen en stund innan servering.

 


Coeur de filet provencale

Skrivet av Madeleine Granberg 30.12.2018

Hej på er!

Nyår närmar sig och denna rätt passar mycket bra som årets sista middag! 

När jag gjorde denna använde jag mig av rådjurfilé, men det går även bra att använda ex. oxfilé eller älgfilé. 

 IMG 1910

Coeur de filet provencale

700 gram valfri filé
ca 1 kg potatis
rapsolja och smör till stekning
salt och peppar

Vitlökssmör
75 gram smör
3 st vitlöksklyftor, pressad eller riven
2 msk persilja

Till servering: Haricot verts

Gör så här:
Putsa filén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl. Skala och skiva potatisen tunt. Skölj potatisen i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen. Lägg den stekta potatisen i en smord ugnsfast form. Värm ugnen till 150 grader.
Sätt en stektermometer i mitten på filén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 56 grader för mediumstekt kött).
Blanda ingredienserna till vitlökssmöret.

Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas.

Koka haricot verts al dente i lättsaltat vatten, låt rinna av.

Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka tillsammans med haricot verts ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt. 
 IMG 1904Ett glas rött passar mycket bra till.

Gott nytt år!!
 


Älggryta

Skrivet av Madeleine Granberg 29.10.2018

Hej!

Helgen som var spenderades ute i Ålands skärgård hos mina föräldrar. Vi gick med i älgjaktsdrevet, firade dottern som fyllde 5 år och hade det mysigt tillsammans.

På lördagskvällen åt vi en super god älggryta som smakade så gott efter en dag i skogen!

IMG 0665

Älggryta

Älgkött

Gul lök

Morot

Vatten

Köttbuljong eller fond

Salt och peppar

Vispgrädde

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar och bryn köttet i smör på hög värme. Salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta.

Hacka lök och morötter, bryn i smör och lägg över i grytan tillsammans med köttet. Häll på vatten så det täcker över köttet, lägg i köttbuljong eller fond och låt puttra tills köttet är mört. Vår gryta puttrade nästan två timmar.

Häll på grädde när köttet blivit mört och låt puttra tills grädden koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

IMG 0668

Servera med kokt potatis och morötter, sallad och lingonsylt.


Tacopaj

Skrivet av Madeleine Granberg 21.09.2018

Hej,

Äntligen helg! Vad händer i helgen? Här på Åland är det skördefest, så vi skall åka runt på Åland och besöka gårdar, handla härliga lokalproducerade produkter och äta en massa gott! Återkommer efter helgen med rapport.

Nu till ett middagstips tills ikväll! Tacopaj, hela familjens favoritpaj.

IMG 9355

Paj
125 gram smör
3 dl mjöl
2 msk iskallt vatten

Häll mjölet i en matberedare och skär smöret i mindre bitar och kör tills det blivit smuligt. Häll på vattnet och kör lite till så degen blir fast.

IMG 9342Fördela degen i en pajform, nagga degen och förvara i kylen ca 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter 225 grader.

Fyllning
400 gram Köttfärs
1 lök
1 förpackning tacokrydda
1 dl vatten
Majs

Gör så här:

Hacka löken. Stek köttfärs och lök, krydda med tacokryddan och häll på vatten. Låt koka ihop. Blanda i lite majs och fördela köttfärsen i pajskalet.

Topping
2,5 dl crème fraîche
2 dl riven ost
1 vitlöksklyfta

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser och fördela på pajen. Grädda pajen i 250 grader i ca 15 minuter.

IMG 9352

Toppa gärna pajen med nachochips.

IMG 9365

Ät pajen tillsammans med sallad!!
 


Chimichurri

Skrivet av Madeleine Granberg 22.08.2018

Hej!

Måste tipsa om chimichurri innan grillsäsongen är över. Chimichurri är en kryddig sås/marinad med sitt ursprung i Sydamerika, som är supergott till grillat kött. Min chimichurri gör jag med persilja, lök, vitlök och chili. Gott att ha till är aioli, köp färdig eller gör egen.  

IMG 8724

Chimichurri

2 dl finhackad persilja

1 dl olivolja

0,5 dl färskpressad citron

en halv finhackad lök

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk chiliflakes

salt

Gör så här:

Rör ihop allt i en skål. Smaka av med salt.

IMG 8729Vi käkade chimichurrin tillsammans med grillad hjort- och älgfilé, aioli, grillade grönsaker och en massa annat gott.


Zucchinigratäng

Skrivet av Madeleine Granberg 06.07.2018

Hej hej,

Känner att det blir mycket zucchini (squash) på bloggen just nu, men det är ju så gott!! Och man måste ju passa på när det finns massvis av zucchini i mammas växthus :)

 IMG 7069 1

Zucchinigratäng

2-3 zucchini

500 gram köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Två burkar krossade tomater

En skvätt oxbuljong

1 dl grädde

Krydda med färsk/torkad basilika, salt och peppar

1 fetaostblock

riven ost

Gör så här:

Skiva zucchinin i skivor, salta skivorna och låt dra en stund.  Stek hackad lök, vitlök och köttfärs i en panna. Häll på krossade tomater, grädde och krydda med färsk basilika, salt och peppar. Låt puttra en stund. Torka av vätskan från zucchiniskivorna. 

IMG 7057

Varva zucchini, köttfärssås och fetaost i en form, toppa med riven ost. In i ugnen 200 grader ca 30-40 minuter. Servera med sallad.

 

Vad är ditt favorit zucchinirecept? Tipsa gärna.

 
 


Ajvarbiffar

Skrivet av Madeleine Granberg 16.05.2018

Köttfärsbiffar med spännande smaker av ajvar, spiskummin och kanel, jättegott blev det! Jag serverade biffarna tillsammans med rostade rotsaker (potatis, morot och palsternacka) som jag kryddade med timjan och en crème fraîchesås smaksatt med ajvar och salt.

IMG 5628

Ajvarbiffar

600 gram köttfärs

1 dl ajvar

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 ägg

0,5 tsk kanel

smör och olja att steka i

Gör så här:

Blanda färsen med alla ingredienser. Forma 8 biffar och stek dem i olja och smör tills de är genomstekta. Servera med rostade rotsaker och ajvarsås.

 


Köttsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 28.02.2018

Hej på er! 

Nu är det verkligen soppväder, vi hade -20 grader i morse! 

Här kommer ett recept på en värmande och god köttsoppa. När man gör köttsoppa kan man med fördel göra en stor kastrull så det finns att äta i åtminstone två dagar och om det blir över kan man frysa in. 

Det går bra att använda nötkött eller viltkött, men gärna med ben för det ger mera smak. Variera fritt med rotfrukterna, ta dina favoriter.

IMG 4312 Gott att ha en knäckemacka till och kanske pannkaka till efterrätt.

 Du behöver:

1 kg soppkött (nöt eller vilt), gärna med ben

Ca 10 potatisar

ca 4 morötter

1 palsternacka

en bit kålrot

1 purjolök

1 tsk salt

5-6 pepparkorn

Köttbuljong

Persilja

Gör så här: 

Lägg köttet i en stor kastrull, fyll på med vatten så det täcker plus lite till, salta och lägg i pepparkornen. Låt koka upp och skumma väl, låt koka ca 2 timmar tills köttet är mört. Sila bort eventuella skumrester. Detta kan med fördel göras kvällen före soppan skall ätas.

Ta upp köttet och skär i mindre bitar, skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar, skär purjon i fina strimlor, ha i alltsammans i soppan. Fyll på med vatten och krydda med buljong. Låt soppan puttra tills rotfrukterna är mjuka. Avsluta med finhackad persilja.


Chili con carne

Skrivet av Madeleine Granberg 12.02.2018

Kategorier:

Hej på er!

Här kommer mitt första recept! Chili con carne. Passar bra nu när det är lite kallare och som man enkelt kan göra en stor sats av och sedan frysa in det som blir över. Perfekt att ta fram de dagar man inte orkar eller hinner laga mat. Jag gjorde min chili con carne i min Crock-pot men man kan naturligtvis även göra den i en vanlig kastrull på spisen, då kanske man behöver tillsätta lite vatten.

IMG 4110

Du behöver:

1 kg köttfärs
2-3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk svarta bönor
2 burkar krossade tomater
salt, peppar
chilipulver
paprikakrydda

Gör så här:

Stek köttfärsen, om ni har en Crock-pot som har stekfunktion så använd den. Lägg färsen åt sidan. Hacka löken och stek den.
Lägg färsen i grytan tillsammans med löken, pressad vitlök, krossade tomaterna och krydda sedan med chilipulver, paprika, salt och peppar. 
Rör ihop det och sätt på crock-poten på 4 timmar på låg värme eller 2 timmar på hög värme. Efter 3 timmar (alt. 1,5 timme vid hög) så lägg i vita bönor i tomatsås och de avrunna svarta bönorna. Låt koka ihop.
Smaka av med salt och peppar.

Chili con carne kan ätas tillsammans med ris, bröd, nachochips och resterna kan användas som fyllning i enchiladas, paj, pastagratäng med mera!