madeleines recept header3

Chimichurri

Skrivet av Madeleine Granberg 22.08.2018

Hej!

Måste tipsa om chimichurri innan grillsäsongen är över. Chimichurri är en kryddig sås/marinad med sitt ursprung i Sydamerika, som är supergott till grillat kött. Min chimichurri gör jag med persilja, lök, vitlök och chili. Gott att ha till är aioli, köp färdig eller gör egen.  

IMG 8724

Chimichurri

2 dl finhackad persilja

1 dl olivolja

0,5 dl färskpressad citron

en halv finhackad lök

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk chiliflakes

salt

Gör så här:

Rör ihop allt i en skål. Smaka av med salt.

IMG 8729Vi käkade chimichurrin tillsammans med grillad hjort- och älgfilé, aioli, grillade grönsaker och en massa annat gott.


Zucchinigratäng

Skrivet av Madeleine Granberg 06.07.2018

Hej hej,

Känner att det blir mycket zucchini (squash) på bloggen just nu, men det är ju så gott!! Och man måste ju passa på när det finns massvis av zucchini i mammas växthus :)

 IMG 7069 1

Zucchinigratäng

2-3 zucchini

500 gram köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Två burkar krossade tomater

En skvätt oxbuljong

1 dl grädde

Krydda med färsk/torkad basilika, salt och peppar

1 fetaostblock

riven ost

Gör så här:

Skiva zucchinin i skivor, salta skivorna och låt dra en stund.  Stek hackad lök, vitlök och köttfärs i en panna. Häll på krossade tomater, grädde och krydda med färsk basilika, salt och peppar. Låt puttra en stund. Torka av vätskan från zucchiniskivorna. 

IMG 7057

Varva zucchini, köttfärssås och fetaost i en form, toppa med riven ost. In i ugnen 200 grader ca 30-40 minuter. Servera med sallad.

 

Vad är ditt favorit zucchinirecept? Tipsa gärna.

 
 


Ajvarbiffar

Skrivet av Madeleine Granberg 16.05.2018

Köttfärsbiffar med spännande smaker av ajvar, spiskummin och kanel, jättegott blev det! Jag serverade biffarna tillsammans med rostade rotsaker (potatis, morot och palsternacka) som jag kryddade med timjan och en crème fraîchesås smaksatt med ajvar och salt.

IMG 5628

Ajvarbiffar

600 gram köttfärs

1 dl ajvar

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 ägg

0,5 tsk kanel

smör och olja att steka i

Gör så här:

Blanda färsen med alla ingredienser. Forma 8 biffar och stek dem i olja och smör tills de är genomstekta. Servera med rostade rotsaker och ajvarsås.

 


Köttsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 28.02.2018

Hej på er! 

Nu är det verkligen soppväder, vi hade -20 grader i morse! 

Här kommer ett recept på en värmande och god köttsoppa. När man gör köttsoppa kan man med fördel göra en stor kastrull så det finns att äta i åtminstone två dagar och om det blir över kan man frysa in. 

Det går bra att använda nötkött eller viltkött, men gärna med ben för det ger mera smak. Variera fritt med rotfrukterna, ta dina favoriter.

IMG 4312 Gott att ha en knäckemacka till och kanske pannkaka till efterrätt.

 Du behöver:

1 kg soppkött (nöt eller vilt), gärna med ben

Ca 10 potatisar

ca 4 morötter

1 palsternacka

en bit kålrot

1 purjolök

1 tsk salt

5-6 pepparkorn

Köttbuljong

Persilja

Gör så här: 

Lägg köttet i en stor kastrull, fyll på med vatten så det täcker plus lite till, salta och lägg i pepparkornen. Låt koka upp och skumma väl, låt koka ca 2 timmar tills köttet är mört. Sila bort eventuella skumrester. Detta kan med fördel göras kvällen före soppan skall ätas.

Ta upp köttet och skär i mindre bitar, skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar, skär purjon i fina strimlor, ha i alltsammans i soppan. Fyll på med vatten och krydda med buljong. Låt soppan puttra tills rotfrukterna är mjuka. Avsluta med finhackad persilja.


Chili con carne

Skrivet av Madeleine Granberg 12.02.2018

Kategorier:

Hej på er!

Här kommer mitt första recept! Chili con carne. Passar bra nu när det är lite kallare och som man enkelt kan göra en stor sats av och sedan frysa in det som blir över. Perfekt att ta fram de dagar man inte orkar eller hinner laga mat. Jag gjorde min chili con carne i min Crock-pot men man kan naturligtvis även göra den i en vanlig kastrull på spisen, då kanske man behöver tillsätta lite vatten.

IMG 4110

Du behöver:

1 kg köttfärs
2-3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk svarta bönor
2 burkar krossade tomater
salt, peppar
chilipulver
paprikakrydda

Gör så här:

Stek köttfärsen, om ni har en Crock-pot som har stekfunktion så använd den. Lägg färsen åt sidan. Hacka löken och stek den.
Lägg färsen i grytan tillsammans med löken, pressad vitlök, krossade tomaterna och krydda sedan med chilipulver, paprika, salt och peppar. 
Rör ihop det och sätt på crock-poten på 4 timmar på låg värme eller 2 timmar på hög värme. Efter 3 timmar (alt. 1,5 timme vid hög) så lägg i vita bönor i tomatsås och de avrunna svarta bönorna. Låt koka ihop.
Smaka av med salt och peppar.

Chili con carne kan ätas tillsammans med ris, bröd, nachochips och resterna kan användas som fyllning i enchiladas, paj, pastagratäng med mera!