madeleines recept header3

Skinklåda

Skrivet av Madeleine Granberg 26.12.2018

Hej på er!

Här kommer ett tips på vad som kan göras av den sista biten julskinka, det går även bra att använda vanlig rökt skinka.

IMG 1927

Skinklåda

Snabbvarianten: 2 påsar frysta potatisstrimlor med lök

Om du har mer tid: skala potatis och strimla och hacka en lök

300 gram julskinka eller rökt skinka

3-4 dl matlagningsgrädde

Salt och peppar

Riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. 

Smörj en ugnsform, lägg hälften av potatis- och lökblandning på botten. 

Strimla skinkan och lägg i formen ovanpå potatis- och lökblandningen. Salta och peppra. 

Lägg på resten av potatis- och lökblandningen och häll på grädde. Toppa med riven ost. 

Baka i ugn ca 45 minuter. 

Servera med inlagd rödbeta och riven morot.  
 


Bountybollar

Skrivet av Madeleine Granberg 23.12.2018

Kategorier:

Hej,

Dom här bountybollarna görs på endast 4 ingredienser: kokos, kondenserad mjölk, florsocker och choklad. Superduper goda!!IMG 2118

Receptet har jag hittat på Jennys matblogg.

Bountybollar
3-3,5 dl kokos
2 dl kondenserad sötad mjölk
3 msk florsocker

Garnering :
200 gram mjölkchoklad
kokosflingor

Gör så här:
Mät upp kokosflingor, kondenserad mjölk och florsocker och rör ihop till en smet. Rulla cirka 14-15 stycken bollar av smeten och lägg på en bakplåtsklädd bricka. Ställ in frysen i 30 minuter, och under tiden smälter du chokladen över vattenbad eller i micron. Chokladdoppa bollarna med hjälp av en gaffel, låt överskottet av choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem.
Strö över lite kokos och ställ in i kylen tills chokladen svalnat.


Hallonkola

Skrivet av Madeleine Granberg 21.12.2018

Kategorier:

Hej,

Snart är julen här men det finns ännu tid för att göra julgodis. Denna hallonkola är min absoluta favorit!! Så himla god! IMG 2061

Hallonkola

150 g frysta hallon

1,5 dl vispgrädde

2,5 dl strösocker

1 tsk pressad citronsaft

1 msk ljus sirap

Gör så här:

Koka upp de frysta hallonen i en kastrull och sila bort kärnorna. Klä en form ca 15×20 cm med bakplåtspapper. Blanda hallonpurén och övriga ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull, gärna gjutjärn. Koka på medelvärme utan lock tills smeten klarar kulprovet eller har en temperatur på ca 123°.

IMG 2069

Häll upp smeten i formen och låt stelna i rumstemperatur, gärna över natten. Skär upp kolan i fyrkantiga bitar, slå eventuellt in dem med smörpapper.

 IMG 2080

Vilket är ditt favorit julgodis? Tipsa gärna för som sagt det finns ännu tid att göra ännu mera julgodis!


Pepparkaksbollar med kakao

Skrivet av Madeleine Granberg 16.12.2018

Hej,

Tipsar här om ett nyttigt julgodis som görs på dadlar och kokosolja och som smaksätts med pepparkakskrydda. 

IMG 1849

Pepparkaksbollar 

22 färska dadlar

0,5 dl kokosolja

1 krm vaniljpulver

1-2 tsk pepparkakskrydda

en nypa salt

kakao att rulla i

Gör så här:

Kärna ur dadlarna och mixa ihop med kokosolja, vaniljpulver, salt och pepparkakskrydda. Låt smeten stelna till sig lite i kylen.

IMG 1838

Ta fram smeten och rulla små bollar som sedan rullas i kakao.

Förvara i kylen.

IMG 1858


Citronkola

Skrivet av Madeleine Granberg 13.12.2018

Kategorier:

Hej,

Nu är det dags att börja göra julgodis och här kommer ett tips på en god kola smaksatt med citron!
IMG 1718 

Citronkola

ca 80 st

100 gram smör

2 dl grädde

3 dl socker

1 dl ljus sirap

1 msk vaniljsocker

Skalet av en ekologisk citron

Gör så här:

Smält smöret och ha i grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Låt koka ihop tills den är ca 140 grader (tar ca 15 minuter, beroende på hur vid kastrull du använder).

Rör ner citronskalet av en ekologisk citron.

Häll smeten i en långpanna (ca 20x30) och låt svalna.

IMG 1699

Skär i bitar och klä in i smörpapper.


Silviakaka med saffran och vit choklad

Skrivet av Madeleine Granberg 29.11.2018

Hej,

Här kommer ännu ett baktips till första advent. En silviakaka med smak av saffran och vitchoklad.

IMG 1172

Silviakaka med saffran och vit choklad

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 dl ljummet vatten

50 gram vitchoklad

Glasyr

100 gram smör

1 dl florsocker

1 äggula

1 paket saffran

kokosflingor

Gör så här:

 Sätt ugnen på 175 grader. Smält den vita chokladen i ett vattenbad eller micron och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och blanda ner i äggsmeten. Häll sist i vattnet och den smälta chokladen, inte vispa så smetens fluffighet försvinner.

Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Sätt in kakan i ugnen ca 20 minuter. 

Glasyr: Smält smöret i en kastrull, häll i saffran och rör om noga, sänk värmen och rör i florsockret och sist äggulan. Ta av från plattan och rör ihop till en slät kräm.

Ta ut kakan och låt den svalna, bred på glasyren och strö kokos över hela kakan.

IMG 1196

Mums!


Kryddkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 11.11.2018

Kategorier:

Hej!

Smygstartade julbaket i veckan med en kryddkaka, eller ja kryddkaka kan ju ätas året runt men för mig är det ett juligt bakverk. IMG 0962

Kakan är jättegod till kaffe men även tillsammans med en bit ost, vanlig gräddost eller blåmögelost. Mums!

Kryddkaka

3 ägg

3 dl socker

150 gram smör

1,5 dl grädde

2 tsk kardemumma

3 tsk kanel

4 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten. Blanda ihop kardemumma, kanel, vetemjöl och bakpulver, rör ner i smeten.

Häll smeten i en bröad rund form och baka i ugn ca 1 timme.

 IMG 0968