madeleines recept header3

Hel kyckling i ugn

Skrivet av Madeleine Granberg 12.03.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Hej,

Mat som sköter sig självt i ugnen tycker jag är himla tacksamt. Under tiden maten blir klar kan man pyssla med annat. Här bjuder jag på en helstekt kyckling som får gotta till sig i ugnen med citron, smör, timjan och vitlök. Potatis och morot tillagas samtidigt och får smak av alla goda kryddor.
75534AED 482B 4BC5 8198 7B12CE791962 1

Serveras med en härlig chevrésås, gillar man inte getost kan man istället ta fetaost.

Du behöver:

en hel kyckling

en halv kruka färsk timjan

1 citron

3 vitlöksklyftor

ca 75 gram rumsvarmt smör

salt, peppar

potatis

morot 

olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smöret, finhackad timjan, citronzest, pressad vitlök, salt och peppar. Smörj in kycklingen med smöret, både på skinnet och innanför. Skär citronen i bitar och lägg in i kycklingen tillsammans med 1 vitlöksklyfta. Lägg i en ugnsfast form.

Skala potatisen och moroten, skär i klyftor och lägg i formen tillsammans med kycklingen. Krydda potatisen med olja, någon timjankvist, salt och peppar.

Tillaga i ugn ca 1 timme, innertemperatur vid benet på kycklingen ska vara 70 grader när kycklingen är klar.

Chevrékräm

Rör ihop 2 dl crème fraîche med smulad chevré och smaka av med honung, salt och peppar.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar