madeleines recept header3

Fiskgryta

Skrivet av Madeleine 20.05.2018

 Även fast det är så varmt ute så är det gott med gryta. Denna fiskgryta med bl.a. saffran, vitlök och vitt vin blev så himla god. Jag serverade den tillsammans med aioli och baguette (fuskade med Hellmans majonäs som jag blandade med vitlök och baguetten köpte jag från Kantarellens bageri Brödbiten).

IMG 5824

Du behöver: 

500 gram lax

olivolja

1 gul lök

2 vitlök

2 morötter

1  palsternacka

8 liter vatten

2 dl grädde

1 dl vitt vin

1 msk tomatpure

4 msk hummerfond

1 kuvert saffran

räkor (gärna handskalade)

salt och peppar

Till servering: aioli och baguette

Gör så här:

Skär laxen i kuber, lägg åt sidan. Skala och riv morot och palsternacka, skala och hacka lök och vitlök. Stek morot, palsternacka, lök och vitlök mjukt i olivolja i en stor gryta.

Häll på vatten, grädde, vitt vin, krydda med tomatpure, hummerfond och saffran. Låt koka upp.

Rör ner laxen i grytan och sjud tills den är klar. Smaka av med salt och peppar. Ta av grytan från värmen och rör ner räkorna. 

 


Chili con carne

Skrivet av Madeleine Granberg 12.02.2018

Kategorier:

Hej på er!

Här kommer mitt första recept! Chili con carne. Passar bra nu när det är lite kallare och som man enkelt kan göra en stor sats av och sedan frysa in det som blir över. Perfekt att ta fram de dagar man inte orkar eller hinner laga mat. Jag gjorde min chili con carne i min Crock-pot men man kan naturligtvis även göra den i en vanlig kastrull på spisen, då kanske man behöver tillsätta lite vatten.

IMG 4110

Du behöver:

1 kg köttfärs
2-3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk svarta bönor
2 burkar krossade tomater
salt, peppar
chilipulver
paprikakrydda

Gör så här:

Stek köttfärsen, om ni har en Crock-pot som har stekfunktion så använd den. Lägg färsen åt sidan. Hacka löken och stek den.
Lägg färsen i grytan tillsammans med löken, pressad vitlök, krossade tomaterna och krydda sedan med chilipulver, paprika, salt och peppar. 
Rör ihop det och sätt på crock-poten på 4 timmar på låg värme eller 2 timmar på hög värme. Efter 3 timmar (alt. 1,5 timme vid hög) så lägg i vita bönor i tomatsås och de avrunna svarta bönorna. Låt koka ihop.
Smaka av med salt och peppar.

Chili con carne kan ätas tillsammans med ris, bröd, nachochips och resterna kan användas som fyllning i enchiladas, paj, pastagratäng med mera!