madeleines recept header3

Mangosmoothie

Skrivet av Madeleine Granberg 14.08.2018

Hej,

i somras köpte jag en mixer som man kan ta med sig självaste behållaren, så himla smidigt! Den är perfekt vid stressiga vardagsmorgnar och jag har redan använt den massvis.

IMG 8634

En favoritsmoothie just nu är denna:

IMG 8486

Mixa ihop fryst mango (låt mangon tina lite, annars är det risk att mixern går sönder), banan och naturell yoghurt. Svårare än så är det inte och det blir så himla gott! Smoothien är mättande så man håller sig enda till lunch!


Rulltårta med havtorn

Skrivet av Madeleine Granberg 12.08.2018

 Hej på er! 

Hur har er helg varit? Berätta gärna! Min har varit lugn och skön, fikat ute i Godby på Johannas hembakta (så goda bullar och hemvete!!), rensat i barnens garderober och kollat på både filmer och serier.

Men jag har även bakat! En kollega har bjudit på liknande så jag försökte göra efter hennes instruktioner och det blev riktigt bra. Vanlig rulltårta (glutenfri) med en smörkräm som smaksätts med råpressad havtorn (smaksätt med så mycket tills smörkrämen smakar ordentligt med havtorn).
IMG 8545

Rulltårta

3 ägg

1,5 dl socker

0,75 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver 

Havtornssmörkräm

ca 0,5 dl råpressad havtornssaft

100 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 äggula

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret kakan gräddats på. Låt kallna.

Rör ihop smör och florsocker. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggula. Smaksätt smörkrämen med råpressad havtornssaft. Bred fyllningen på kakan och rulla försiktigt ihop den. Låt rulltårtan bli kall innan den skärs upp.

IMG 8550

 


Kladdkaka

Skrivet av madeleine Granberg 09.08.2018

 

Denna goda kladdkaka bakade jag när vi hade middagsgäster tidigare i somras.IMG 8161 1

Tove och jag hjälptes åt att dekorera kakan med nyplockade hallon och lavendel ♥

IMG 8157

Du behöver:

200 gram mörk choklad (70%)

4 ägg

4 dl socker

200 gram smör

2 krm salt

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl kakao

2 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop ägg och socker (vispa inte). Smält smöret, bryt (eller grovhacka) chokladen i bitar och rör ner i smöret. Rör tills chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten. Sikta i vaniljsocker, vetemjölet, saltet och kakaon i smeten och blanda ihop. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Kakan skall vara kladdig!

IMG 8183

Servera med färska hallon och vispad grädde. Jag mosade även några hallon och rörde ner i grädden.

 


Blåbärsmulpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 26.07.2018

Snart är blåbärssäsongen här! Om det nu blir några blåbär i år då det varit så fruktansvärt torrt.

Mina blåbär hittade jag i frysen från fjol. Jag snålar alltid på det jag har i frysen tills det är dags att börja fylla den igen....

IMG 7688 Du behöver:

1 liter blåbär

1 dl socker

1-2 msk potatismjöl

Smuldeg

100 gram smör

0,5 dl socker

2 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda blåbären med socker och potatismjöl. Lägg bären i en pajform. 

IMG 7651

Smält smöret och rör ner socker och mjöl. Rör tills det blivit en deg. Smula degen över blåbären. Grädda pajen 15-20 minuter. IMG 7678

Servera med vaniljsås/vaniljvisp/glass. 


Rabarberpaj och vaniljkräm

Skrivet av Madeleine 05.06.2018


Denna rabarberpaj och vaniljkräm fixar du ihop snabbt när gästerna står på trappan eller när du bara måste ha något gott till efterrätt eller fika!

IMG 6194 

 Snabb rabarberpaj och vaniljkräm 

100 gram smör

2 dl vetemjöl

3 msk socker

Rabarber, smör, socker

Gör så här:

Skär rabarbern i bitar, lägg i en smord form och strö över lite socker.

Smält smöret, ha i mjöl och socker. Fördela degen över rabarbern och baka i ugn ca 20 minuter i 200 grader. IMG 6173 1Före ugnen

 

Snabbrörd vaniljkräm 

0,5 vaniljstång

3 äggulor

0,5 dl socker

3 dl grädde

Gör så här:

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och poröst. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten.

IMG 6174