madeleines recept header3

Fiskgryta och morotsbaguetter

Skrivet av Madeleine Granberg 28.02.2019

Hej på er!

Igår gjorde jag en så god fiskgryta! Ska här försöka återge recepet, skrev inte upp exakta mått... 

IMG 1132

Till soppan serverade jag nybakade morotsbaguetter. Smeten rörde jag ihop innan jag åkte på jobb på morgonen, kalljäste degen i kylen hela dagen och bakade ut när jag kom hem. 

Fiskgryta 

1 gul lök

4 potatisar

2 morötter

Olivolja att steka i

1-2 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta

En halv tetra tomatkross

3 dl vatten

1 grönsaksbuljong

1 dl grädde

En knippe dill

4 laxfiléer  

salt, peppar och cayennepeppar

Gör så här:

Hacka löken, skala och skär potatis och morot i bitar. Fräs med olivolja i en kastrull. Lägg i tomatpuré och pressad vitlök, låt det fräsa med en stund.

Häll på tomatkross, vatten och buljong. Låt småputtra tills potatisen och moroten är mjuk. Häll på grädden, krydda med lite cayennepeppar. Finhacka dillen och skär laxen i bitar och lägg ner i grytan.

Låt puttra tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar.

Servera med aioli, laga egen eller blanda Hellmans majonäs med vitlök.  IMG 1135

Kalljästa morotsbaguetter 

25 gram jäst

4 dl kallt vatten

1 msk olivolja

1,5 tsk salt

1 morot

0,5 dl solroskärnor

5-6 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös upp jästen i det kalla vattnet, häll i olja, salt och solroskärnor. Riv moroten fint och blanda ner. 

Rör ner mjölet, smeten skall vara ganska lös.

Täck bunken och lägg i kylen över natten/dagen.

Sätt ugnen på 225 grader och lägg in en plåt i ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bord, forma degen försiktigt till en baguette, lägg degen på en plåt och "snurra/vrid" degen. Låt jäsa ca 30 minuter.

Kasta på ca 0,5 dl vatten på den heta plåten som redan är i ugnen och lägg in plåten med brödet i ugnen.

Baka i ugn ca 20 minuter.


Fiskgryta

Skrivet av Madeleine Granberg 11.10.2018

Hej på er!

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en värmande fiskgryta med rotfrukter, vitt vin och grädde. Vi åt den till "vardags" men toppa grytan med skalade räkor och servera med ett gott bröd och ett glas vitt vin så är helgmiddagen räddad!

IMG 0040 

Fiskgryta

2 morötter

2 palsternackor

1 gul lök

smör eller olika att steka i

3 dl vitt vin

4 dl vatten

3 dl grädde

2 msk hummerfond

500 gram laxfile

salt och vitpeppar

(räkor)

Gör så här:

Skala och riv rotfrukterna grovt. Hacka löken och fräs tillsammans med rotfrukterna i en gryta några minuter. Häll på vinet och låt koka några minuter. Häll på vatten och fond, låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka. Slå på grädden och låt koka upp. Lägg ner laxen och låt koka tills laxen är klar. Smaka av med salt och vitpeppar.

IMG 0046

Toppa soppan med aioli.

 


Lax i smarrig sås

Skrivet av Madeleine Granberg 15.09.2018

Hej hej!

Nu är det äntligen helg, så skönt! Tips på lördagsmiddag kommer här.IMG 9318

Lax i smarrig sås

Lax för 4 personer

Salt

Citronpeppar

500 gram oskalade räkor

2 dl crème fraiche

1 dl riven smakrik ost

0,5 dl finhackade dill 

1 msk tomatpuré

0,5 krm cayennepeppar 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. 

Lägg laxen i en smord ugnsform, salt och peppra. 

Skala och hacka räkorna (spara några till garnering). Vispa crème fraiche fluffigt med elvisp och blanda i räkorna, dillen, osten, tomatpuré  och cayennepeppar, salta och peppra. Fördela krämen över laxen. In i ugnen ca 20 minuter.

Servera med potatismos och ärter.


Fetaostkräm med basilika

Skrivet av Madeleine Granberg 19.06.2018

 

Till gårdagens grillmiddag gjorde jag denna goda fetaostkräm med basilika. 

IMG 6528

Du behöver:

2 dl creme fraiche

1 pkt fetaost

en näve färska basilikablad

salt och peppar

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Det blev ganska mycket fetaostkräm kvar och jag gillar inte att slänga mat, så resterande av fetaostkrämen använde jag till dagens middag. 

Bred en klick fetaostkräm på laxbitar och tillaga i ugn (175 grader) tills laxen är klar.

14E0040F E0BD 4399 82A3 9B8A4A09F1C1

Jag serverade laxen med zuccini som skivades och stektes i olivolja, kryddad med salt och peppar samt en avokado och tomatsallad. 

E2E9E872 99BD 4500 A829 09798DEFC3A9

Zucchini från mammas växthus ♥


Räkor med aioli

Skrivet av Madeleine Granberg 03.03.2018

Hej på er,

Nu var det helg igen, veckorna går ju så fort nu! Men så härligt när det börjar vara ljust både på morgnarna och på kvällarna, snart är våren här!!

Idag tänkte jag tipsa om något riktigt gott som går fort att fixa till; räkor med aioli. 

Köp räkor, köp baguette (eller laga egen) och mixa ihop en aioli.

IMG 2599

Denna aioli är gjord på ett helt ägg och skär sig aldrig!

Aioli

1 ägg
0,5-1 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 msk citronsaft
Vitpeppar
2 dl naturell olja

3 vitlöksklyftor

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en hög, långsmal burk.
Ta en stavmixer och sätt ner den i burken. Kör igång den och låt köra några sekunder. Börja vicka lite på mixern tills alla olja är i majonäsen. Smaksätt med pressad vitlök, eventuellt mer salt, peppar och citronsaft.
Klart!

 


Pestolax

Skrivet av Madeleine Granberg 20.02.2018 | 1 kommentar(er)

Godkväll i stugorna!

Förra helgen gjorde jag denna goda och enkla pestolax, som passar både till vardag och fest! Till laxen hade vi rostade rotsaker och en fräsch sallad med spenat, avokado, fetaost och rostade pinjenötter. Detta måste ni prova!

IMG 4080

Pestolax
1 laxsida (eller två små)

2,5 dl grädde

2 dl crème fraiche

4 msk vitt vin

2 msk pesto

Färsk spenat

Citronpeppar, salt

Gör så här:
Lägg laxen i en smord form tillsammans med två nävar färsk spenat, krydda med citronpeppar och salt.
Blanda ihop grädde, crème fraiche, vin och pesto, krydda med salt och peppar. Häll pestogrädden över laxen och laga i ugn ca 20 minuter 200 grader.

För att få bort skinnet från laxen, har jag här ett enkelt tips! Lägg laxen i en ugnsform med skinnsidan uppåt, in i ugnen ca 5 minuter. Ta ut laxen och dra bort skinnet, lägg som en plätt! Sen är det bara att krydda laxen hur man vill och in i ugnen igen.

IMG 4075