madeleines recept header3

Coeur de filet provencale

Skrivet av Madeleine Granberg 30.12.2018 | 0 Kommentarer

Hej på er!

Nyår närmar sig och denna rätt passar mycket bra som årets sista middag! 

När jag gjorde denna använde jag mig av rådjurfilé, men det går även bra att använda ex. oxfilé eller älgfilé. 

 IMG 1910

Coeur de filet provencale

700 gram valfri filé
ca 1 kg potatis
rapsolja och smör till stekning
salt och peppar

Vitlökssmör
75 gram smör
3 st vitlöksklyftor, pressad eller riven
2 msk persilja

Till servering: Haricot verts

Gör så här:
Putsa filén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl. Skala och skiva potatisen tunt. Skölj potatisen i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen. Lägg den stekta potatisen i en smord ugnsfast form. Värm ugnen till 150 grader.
Sätt en stektermometer i mitten på filén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 56 grader för mediumstekt kött).
Blanda ingredienserna till vitlökssmöret.

Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas.

Koka haricot verts al dente i lättsaltat vatten, låt rinna av.

Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka tillsammans med haricot verts ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt. 
 IMG 1904Ett glas rött passar mycket bra till.

Gott nytt år!!
 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar