madeleines recept header3

Kalljäst frukostlimpa

Skrivet av Madeleine Granberg 04.01.2019 | 3 kommentar(er)

Hej på er!

Till helgen kan det vara gott med nybakat bröd på morgonen och då är det perfekt att göra kalljäst bröd. Det enda som krävs är lite framförhållning att röra ihop degen kvällen före..

IMG 1866

Brödet toppas med frön och flingsalt så det får en knaprig yta med en mjuk insida. Jag toppade brödet med sesamfrön och linfrön, ös på ordentligt. Jag älskar sesamfrön!!

IMG 1881

 Kalljäst frukostlimpa

25 gram jäst

3 dl kallt vatten

1 tsk salt

1 msk sirap

1 dl havrekli eller havregryn

5 dl vetemjöl

valfria frön (sesam, linfrö, solros) och flingsalt

Gör så här:

Smula jästen i en bunke, häll på vatten och rör om tills jästen lösts upp.

Rör ner salt, sirap, havrekli och mjöl, rör ihop till en deg.

Placera bakplåtspapper i en brödform och klicka i degen i formen (smeten är kletig). Lägg på en bakduk och låt jäsa i kylen över natten.

På morgonen:

Pensla brödet försiktigt med vatten och strö över sesamfrön, linfrön och flingsalt.

Grädda brödet i 225 grader i 25 minuter. Låt svalna ca 30 minuter innan brödet skärs upp.

IMG 1895

 Såååå gott!!


Kantarelltoast

Skrivet av Madeleine Granberg 06.10.2018

Hej på er!

Länge sen sist :)

Förra helgen hittade vi lite kantareller i skogen och det självklara valet då är ju att göra kantarelltoast! Håller ni med?!

IMG 8798

Förra helgens skörd!

IMG 9921

Kantarelltoast

Stek kantareller i smör, salt och peppra. Tillsätt lite finhackad lök och häll på grädde. Låt koka ihop. Rosta en brödskiva och lägg upp svampen på brödet. 

Ät och njut!


Lindas lantbröd

Skrivet av Madeleine Granberg 04.03.2018

Kategorier:

Hej,

Idag har jag bakat detta goda bröd.

IMG 4447

Jag har bakat det många gånger och det går att variera lite med ingredienserna beroende på vad som finns hemma. OM det blir något över (godast nybakat) så brukar jag frysa in brödet i skivor. Supergott att ta upp och rosta.

Receptet kommer ifrån Linda. 

Du behöver:

5 dl ljummet vatten

1 pkt jäst

2 tsk salt

1 msk olivolja

ca 3 dl havregryn

½-1 dl kruskakli (om man vill)

1/2 dl russin (om man vill)

1 dl valnötter eller hasselnötter (om man vill)

ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

Blanda vatten, jäst, salt och olja. Rör i havregrynen så att det blir en välling.Tillsätt kruskakli, russin och nötter. Vill du minska ner på nötterna så kan du tillsätta linfrön och solrosfrön i stället. Finrivna morötter kan också tillsättas. Det här brödet är lite av “man tager vad man haver. ”Tillsätt vetemjölet. Tänk på att inte tillsätta för mycket, då blir brödet torrt. Blanda väl, degen ska knappt släppa bunken. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Knåda och forma degen till ett runt bröd. Lägg den på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna något på galler innan du skär i det.

IMG 4418