madeleines recept header3

Äppelpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 13.09.2018

Hej på er!

Som ni kanske har märkt så gillar jag recept som är enkla och det får gärna gå snabbt. Denna paj är både enkel och snabb att göra. Perfekt!

 Testa redan till helgen vettja!

IMG 9414Så svårt att få bra bilder med mobillkameran i mörkret.... Kanske dags att köpa en kamera? 

Äppelpaj

Ca 10 små äpplen

125 gram smör

1,5 dl socker

2 dl vetemjöl

0,75 tsk bakpulver

Kanel

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skär äpplena i klyftor, lägg äpplena i en smord pajform och krydda med kanel. Smält smöret (gärna så det blir lite brynt), blanda ner vetemjöl, socker och bakpulver. Fördela smeten på äpplena och baka i ugn ca 30 minuter.

 IMG 9428

Servera med vaniljsås.


Äppelkaka med mandelmassa

Skrivet av Madeleine Granberg 11.09.2018

Äppeltider!

Något som jag verkligen tycker om att baka med är äpplen! Denna gång bjuder jag på ett recept på en äppelkaka med mandelmassa och kanel. Kakan är god som den är eller tillsammans med vaniljsås.

IMG 8678

Äppelkaka med mandelmassa

 3-5 st äpplen
100 g smör
0,5 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl socker
100 g finriven mandelmassa
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
socker och kanel 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Skala och skär äpplena i små bitar, lägg i en skål och strö över lite socker och kanel. Vispa ägg och socker poröst. Riv mandelmassan och ha i äggsmeten. Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten. Smält smöret och ha i det i smeten tillsammans med mjölken. Vänd ner äppelbitarna i smeten och avsluta med att pudra kakan med lite socker och kanel. Baka i ugn ca 50 minuter.

 


Rulltårta med havtorn

Skrivet av Madeleine Granberg 12.08.2018

 Hej på er! 

Hur har er helg varit? Berätta gärna! Min har varit lugn och skön, fikat ute i Godby på Johannas hembakta (så goda bullar och hemvete!!), rensat i barnens garderober och kollat på både filmer och serier.

Men jag har även bakat! En kollega har bjudit på liknande så jag försökte göra efter hennes instruktioner och det blev riktigt bra. Vanlig rulltårta (glutenfri) med en smörkräm som smaksätts med råpressad havtorn (smaksätt med så mycket tills smörkrämen smakar ordentligt med havtorn).
IMG 8545

Rulltårta

3 ägg

1,5 dl socker

0,75 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver 

Havtornssmörkräm

ca 0,5 dl råpressad havtornssaft

100 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 äggula

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret kakan gräddats på. Låt kallna.

Rör ihop smör och florsocker. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggula. Smaksätt smörkrämen med råpressad havtornssaft. Bred fyllningen på kakan och rulla försiktigt ihop den. Låt rulltårtan bli kall innan den skärs upp.

IMG 8550

 


Kladdkaka

Skrivet av madeleine Granberg 09.08.2018

 

Denna goda kladdkaka bakade jag när vi hade middagsgäster tidigare i somras.IMG 8161 1

Tove och jag hjälptes åt att dekorera kakan med nyplockade hallon och lavendel ♥

IMG 8157

Du behöver:

200 gram mörk choklad (70%)

4 ägg

4 dl socker

200 gram smör

2 krm salt

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl kakao

2 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop ägg och socker (vispa inte). Smält smöret, bryt (eller grovhacka) chokladen i bitar och rör ner i smöret. Rör tills chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten. Sikta i vaniljsocker, vetemjölet, saltet och kakaon i smeten och blanda ihop. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Kakan skall vara kladdig!

IMG 8183

Servera med färska hallon och vispad grädde. Jag mosade även några hallon och rörde ner i grädden.

 


Blåbärsmulpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 26.07.2018

Snart är blåbärssäsongen här! Om det nu blir några blåbär i år då det varit så fruktansvärt torrt.

Mina blåbär hittade jag i frysen från fjol. Jag snålar alltid på det jag har i frysen tills det är dags att börja fylla den igen....

IMG 7688 Du behöver:

1 liter blåbär

1 dl socker

1-2 msk potatismjöl

Smuldeg

100 gram smör

0,5 dl socker

2 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda blåbären med socker och potatismjöl. Lägg bären i en pajform. 

IMG 7651

Smält smöret och rör ner socker och mjöl. Rör tills det blivit en deg. Smula degen över blåbären. Grädda pajen 15-20 minuter. IMG 7678

Servera med vaniljsås/vaniljvisp/glass. 


Hallonkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 23.07.2018

Hej i sommarvärmen,

Plockade lite hallon hos min farmor och farfar igår, det blev ingen stor skörd men det räckte i alla fall till en hallonkaka som avnjöts till efterrätt.

IMG 8010

Åh så gott det är med solvarma hallon! 

IMG 8038 1

Hallonkaka

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 gram smör

250 gram hallon

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en form med löstagbara kanter.

Rör ihop ägg och socker, blanda ihop vetemjöl och bakpulver och blanda ner i smeten tillsammans med smöret (det skall endast röras, ej vispas!). Häll smeten i formen och fördela hallonen över smeten.

Grädda i ugnen, ca 30 minuter.

IMG 8053

Servera kakan med grädde, vaniljsås eller glass.


Zucchinikaka

Skrivet av Madeleine Granberg 05.07.2018

Denna kaka var helt underbart saftig och god. 

IMG 7009

Zucchinikaka
1 msk smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 dl matolja
2 dl riven zucchini

Frosting:
50 g rumsvarm färskost
25 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och bröa en avlång form. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke. 

IMG 6977

Riv zucchinin, krama ur vätskan och mät upp 2 dl.
Blanda i matoljan i äggvispet, vispa därefter i mjölblandningen och avsluta med att vända ner zucchini. Fyll formen och baka mitt i ugnen i 35-40 minuter. Känn med en stick att den kommer ur torr. Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen. Vispa samman färskost, smör och florsocker med en elvisp. Bred frostingen över hela kakan.

IMG 6994 

 Recept från Fredriks fika.


Sommarkaka med jordgubbar och rabarber

Skrivet av Madeleine Granberg 26.06.2018

Hej,

Idag hade vi min lillebror över på middag, vi bjöd på tortilla med köttfärs och en mjukseg jordgubbs- och rabarberkaka till efterrätt.

IMG 6684

Åländska goda jordgubbar ♥

 Sommarkaka med jordgubbar och rabarber

 3 ägg

2,25 dl socker

2,25 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

200 gram jordgubbar

1,5 dl rabarber, i tunna skivor

50 gram smör

pärlsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg poröst och blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform.

IMG 6688

Lägg på bitar av jordgubbar och rabarber, hyvla över det kalla smöret och strö över lite pärlsocker. Ställ in i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Baka i ugn 20-30 minuter.

IMG 6709

Skär kakan i bitar och servera med vaniljglass.

IMG 6715

 


Chokladkaka med kokostosca

Skrivet av Madeleine Granberg 25.06.2018

Hej på er,

Hoppas ni alla hade en fin midsommar! Det hade jag, vi firade som vanligt midsommar på Brändö i Ålands skärgård. Det var typiskt midsommarväder, regn och blåst... Men det var ändå supermysigt!

IMG 6624

Iklädd regnjacka och stövlar trotsade vi vädret och tog oss ut på en promenad och plockade midsommarblommor.

IMG 6663

Förutom klassisk jordgubbstårta till fika på midsommar åt vi även en smarriga chokladkaka med kokostosca tillsammans med jordgubbar och vispad grädde.

Chokladkaka med kokostosca

2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör

Kokostosca

40 g smör
1 dl socker
0,75 dl grädde
0,5 dl sirap
100 g kokos

Vispa ägg & socker pösigt och blanda sedan ner resten av ingredienserna till bottenkakan. Häll i en rund form med löstagbar botten (med ett bakplåtspapper i botten) och grädda i mitten av ugnen 200 C, ca 15 minuter.

Koka ihop toscasmeten under omrörning. Bred över smeten försiktigt och grädda ytterligare 10 minuter.

Låt kallna i kylskåp så blir den kladdig och god!!


Pinocciotårta

Skrivet av Madeleine Granberg 14.06.2018

Denna tårta är en riktig favorit! Vi i min familj har alltid kallat den pinocciotårta men jag vet att den även kallas brittatårta, glömmingetårta eller bara marängtårta helt enkelt. God som bara den är den och jag gjorde den till min födelsedag i måndags.

IMG 6436Fylld med rikligt med vispad grädde och jordgubbar.
IMG 6443

Varför inte baka den till midsommar som för övrigt är redan nästa vecka!!

 

Botten

100 gram rumsvarmt smör

1,5 dl socker

5 äggulor

4 msk mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 Maräng

5 äggvitor

2,5 dl socker

Mandelspån 

Fyllning:

5 dl vispgrädde

färska jordgubbar

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. 

Botten: Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölen och sist mjölet som blandats med bakpulvret. Rör till en jämn smet.

Maräng: Vispa äggvitorna med hälften av sockret till fast skum. Vispa ner resten av sockret.

Bred ut smeten till botten på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Bred över marängen toppigt. Strö över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Lyft kakan ut plåten och låt svalna. Lossa kakan med en stekspade och låt kakan svalna på bakplåtspappret.

Lägg ihop tårtan genom att dela kakan på mitten. Vispa grädden och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg ihop bottnarna med grädde och jordgubbar emellan.

 IMG 6430

Prova denna tårta, en riktigt höjdare :)

 


Rabarberpaj och vaniljkräm

Skrivet av Madeleine 05.06.2018


Denna rabarberpaj och vaniljkräm fixar du ihop snabbt när gästerna står på trappan eller när du bara måste ha något gott till efterrätt eller fika!

IMG 6194 

 Snabb rabarberpaj och vaniljkräm 

100 gram smör

2 dl vetemjöl

3 msk socker

Rabarber, smör, socker

Gör så här:

Skär rabarbern i bitar, lägg i en smord form och strö över lite socker.

Smält smöret, ha i mjöl och socker. Fördela degen över rabarbern och baka i ugn ca 20 minuter i 200 grader. IMG 6173 1Före ugnen

 

Snabbrörd vaniljkräm 

0,5 vaniljstång

3 äggulor

0,5 dl socker

3 dl grädde

Gör så här:

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och poröst. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten.

IMG 6174


Kladdkakemuffins

Skrivet av Madeleine 03.06.2018

Hej på er!

Hoppas ni alla har haft en fin helg, det har jag haft! Här har det varit superfint väder, vi har ätit både frukost och middag ute på altanen. Så skönt!

IMG 6215

Bakade ingenting i helgen, men hittade till min lycka kladdkakemuffins i frysen som jag dekorerade med grädde och jordgubbar.

Receptet är från Leila.

Du behöver:

1 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
2 ekologiska ägg
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
1 dl kakao av bra kvalitet
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
Vispgrädde och färska bär till garnering

 Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
Garnera kladdkakemuffinsen med en klick lättvispad grädde och färska bär.

IMG 6233Avnjöts såklart ute på altanen i solen!