madeleines recept header3

Veckans matlista

Skrivet av Madeleine Granberg 10.03.2019

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på tips på maträtter inför nästa vecka. Hoppas ni hittar något ni gillar!  

Gul linssoppa

IMG 1320

Lax i citronsås

IMG 1321

Kållåda med gräddsås och kokt potatis

IMG 1322

Stuvade makaroner med korv

IMG 1323

Nachos på plåt

IMG 1324

Hallonpannacottapaj

IMG 1325

Ha en fortsatt skön söndag!


Spagetti med ugnsfetaost

Skrivet av Madeleine Granberg 06.03.2019

Hej!

Till middag igår gjorde jag denna underbart goda spagetti med fetaost eller uunifetapasta som den kallats då den figurerat på olika bloggar de senaste veckorna.

Här kommer receptet!

IMG 1229Originalreceptet hittar ni här! 

Pasta med ugnsfetaost

spagetti för 2 personer

1 fetaostblock

1 dl olivolja

1 ask körsbärstomater

krydda med färsk basilika, flingsalt, svartpeppar och chlilflakes

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fetaostblocket i en ugnsform och häll på olivoljan. Lägg i tomaterna, krydda med färsk basilika, flingsalt, svartpeppar och chiliflakes, blanda om lite.

IMG 1218

Tillaga i ugn ca 15 minuter, höj då värmen till 225 grader på grill och tillaga ytterligare 5 minuter (kolla så det inte bränns!).

Dela fetaosten i mindre bitar, tillsätt pastan och rör runt.
IMG 1242

Servera med färsk basilika och nymalen svartpeppar!


Fastlagsbullekakor

Skrivet av Madeleine Granberg 02.03.2019

Hej!

Fastlagstisdag närmar sig! Har ni ätit många bullar redan? Jag har klämt i mig ganska många redan, älskar fastlagsbullar. Mycket mandelmassa skall det vara, absolut inte sylt! Tidigare har jag provat göra fastlagsbullekladdkaka och nu hittade jag ett recept hos mykitchenstories.koket.se på semmelsnittar som lät spännande. Jag använde samma smet men gjorde runda kakor istället som jag toppade med mandelflarn. Riktigt goda blev dom! IMG 1010

Fastlagsbullekakor

ca 12 kakor

100 gram mjukt smör

1 dl socker

2 msk ljus sirap

100 gram mandelmassa

2 dl mjöl

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

1 dl mandelflarn

Gör så här:

Sätt ungen på 175 grader. Vispa ihop smör, socker och sirap. 

Riv ner mandelmassan och vispa lite till. 

Ha i vetemjöl, bikarbonat, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta ihop degen.

Rulla degen till små bollar och placera på en bakplåtsklädd plåt. Tryck ner lite mandelspån på varje boll.

Grädda ca 15 minuter i ugnen, tills de fått fin färg.

Låt svalna.


Fiskgryta och morotsbaguetter

Skrivet av Madeleine Granberg 28.02.2019

Hej på er!

Igår gjorde jag en så god fiskgryta! Ska här försöka återge recepet, skrev inte upp exakta mått... 

IMG 1132

Till soppan serverade jag nybakade morotsbaguetter. Smeten rörde jag ihop innan jag åkte på jobb på morgonen, kalljäste degen i kylen hela dagen och bakade ut när jag kom hem. 

Fiskgryta 

1 gul lök

4 potatisar

2 morötter

Olivolja att steka i

1-2 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta

En halv tetra tomatkross

3 dl vatten

1 grönsaksbuljong

1 dl grädde

En knippe dill

4 laxfiléer  

salt, peppar och cayennepeppar

Gör så här:

Hacka löken, skala och skär potatis och morot i bitar. Fräs med olivolja i en kastrull. Lägg i tomatpuré och pressad vitlök, låt det fräsa med en stund.

Häll på tomatkross, vatten och buljong. Låt småputtra tills potatisen och moroten är mjuk. Häll på grädden, krydda med lite cayennepeppar. Finhacka dillen och skär laxen i bitar och lägg ner i grytan.

Låt puttra tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar.

Servera med aioli, laga egen eller blanda Hellmans majonäs med vitlök.  IMG 1135

Kalljästa morotsbaguetter 

25 gram jäst

4 dl kallt vatten

1 msk olivolja

1,5 tsk salt

1 morot

0,5 dl solroskärnor

5-6 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös upp jästen i det kalla vattnet, häll i olja, salt och solroskärnor. Riv moroten fint och blanda ner. 

Rör ner mjölet, smeten skall vara ganska lös.

Täck bunken och lägg i kylen över natten/dagen.

Sätt ugnen på 225 grader och lägg in en plåt i ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bord, forma degen försiktigt till en baguette, lägg degen på en plåt och "snurra/vrid" degen. Låt jäsa ca 30 minuter.

Kasta på ca 0,5 dl vatten på den heta plåten som redan är i ugnen och lägg in plåten med brödet i ugnen.

Baka i ugn ca 20 minuter.


Sockerkaka med citron och vanilj

Skrivet av Madeleine Granberg 26.02.2019

Hej!

 Sockerkaka till kaffet är aldrig fel, här smaksatt med citron och vanilj!
IMG 0871

Sockerkaka med vanilj och citron

50 gram smör

1,25 dl mjölk

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Rivet skal av en ekologisk citron 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form. Smält smöret och häll i mjölken så allt blir ljummet.

Vispa ägg och socker poröst, tillsätt den varma smörblandningen.

Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker, blanda ner i smeten. Smaksätt med rivet citronskal.

Häll smeten i formen och baka i ugn ca 40 minuter.

Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen. 

Pudra gärna kakan med florsocker.


Krämig lasagne

Skrivet av Madeleine Granberg 23.02.2019

Kategorier:

Hej på er och happy lördag!

Har ni haft en bra helg så här långt? Det har jag! Igår myste vi med smörgåstårta framför finalen av "På spåret". Kollade ni? Idag har vi mest tagit det lugnt och varit på en liten shoppingrunda till stan.IMG 1026

Köpte en färdig smörgåstårta med räkor och skinka igår, den var verkligen jättegod!

Ikväll blir det melodifestivalen, vi skall faktiskt och se finalen (genrepet) om två helger, det skall bli så roligt!

Nu över till receptet jag tänkte bjuda på idag: en krämig lasagne med massa ost!

IMG 0515 Lasagne

15 lasagneplattor

2 dl riven smakrik ost

Köttfärssås

500 g köttfärs

smör att steka i

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

1 dl rödvin

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 köttbuljongtärning

1 dl vatten

2 tsk provencal örtkrydda

1 msk kinesisk soja

salt

peppar

Bechamelsås

100 g smör

0,75 dl mjöl

6 dl mjölk

2 dl vispgrädde

3 dl riven ost

salt och svartpeppar 

Gör så här:

Hacka lök och vitlök, riv moroten. Bryn dessa lätt i smör så de mjuknar. Lägg åt sidan. Bryn köttfärsen så den får lite färg. Häll på grönsakshacket och häll på vin, buljong, vatten, krossade tomater och tomatpuré. Smaksätt med kryddor och soja. Låt koka ihop.

Smält smör, vispa i mjöl, i med mjölk, grädde och ost. Vispa tills osten är helt smält. Smaka av med salt och svartpeppar.

Varva bechamelsås, köttfärssås och lasagneplattor och avsluta med ett lager plattor med endast bechamel över och strö över ost. Ställ in formen i ugnen, 200 grader i ca 45 min. 

IMG 0496

Låt lasagnen vila en stund innan servering.

IMG 0520

Servera med sallad.

Trevlig kväll!


Banankaka med choklad

Skrivet av Madeleine Granberg 21.02.2019

Hej på er!

Hoppas allt är bra med er! Var ett tag sen jag kikade in här men nu är jag tillbaka! 

Sportlovet pågår för fullt och helgen som var besökte vi Stockholm. Där gick vi på Naturhistoriska riksmuseet, jag har inte varit dit sen jag var liten och för mina barn var det första besöket. Museet fick tummen upp, riktigt kul! Så det är ett tips om ni besöker Stockholm med barn. Vi hann även med shopping och lek på Leos lekland. IMG 0908

Stockholm bjöd på värsta vårvädret!IMG 0923

Älskar hotellfrukost!

När vi kom hem hade jag flera övermogna bananer i fruktskålen och vad passar bättre än att baka en saftig banankaka med choklad av dom! Annars är ju nicecream ett annat roligt alternativ att göra av övermogna bananer. Släng dom inte!
IMG 0990

 Banankaka med choklad

 75 gram smör

2,5 dl socker

 2 msk kallt kaffe

en nypa salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 mogna bananer

100 gram choklad

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda det med socker, vaniljsocker, kaffe, en nypa salt och vaniljsocker. 

Dela äggen och blanda ner gulorna i smeten. 

Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Hacka chokladen. Rör ihop mjöl, choklad och bikarbonat, vänd ner i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.

Häll smeten i en bröad form och grädda i ca 30-40 minuter.

Servera kakan som den är eller med en klick grädde!


Krämig pasta med lax och grönkål

Skrivet av Madeleine Granberg 04.02.2019

Hej på er!

Hoppas ni har fått en bra start på veckan! Själv sitter jag hemma med förkylda barn, "vabruari" börjar bra..

Men det var så soligt och fint här på eftermiddagen så jag smet ut och skottade lite snö. Det har kommit massor av snö på Åland! Så roligt men det börjar nästan räcka nu.. Har ni fått mycket snö där Du bor?

Nu till receptet jag tänkte bjuda på! Pasta äter vi åtminstone en gång i veckan och denna krämiga pasta med lax och grönkål var så god!

IMG 0403

Krämig pasta med lax och grönkål

pasta för 4 personer

100 gram grönkål

400 gram laxfile

1 dl créme fraiche

2 dl grädde

1 halv fiskbuljong/ 2 tsk fiskfond

saft och skal av en halv citron

smör att steka i

salt och peppar

Gör så här:

Koka upp pastan efter anvisningarna på förpackningen.

Under tiden, smält smöret i en stekpanna och fräs grönkålen i några minuter. Tillsätt crème fraiche och grädde, fiskbuljong/fiskfond, citronskal- och saft. Värm under försiktig omrörning.

IMG 0396

Tillsätt laxen och låt puttra tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar. Rör gärna ihop såsen med lite av pastavattnet och pastan.

Klart att servera!


Körsbärskräm

Skrivet av Madeleine Granberg 29.01.2019

Hej på er!

Häromdagen hittade jag en påse med körsbär i frysen och av dom gjorde jag en körsbärskräm. Så gott!

IMG 0390 

Krämen smakar gott som den är, tillsammans med vispad grädde eller varför inte på gröten eller till yoghurten.

Körsbärskräm

8 dl körsbär

7 dl vatten

1 dl socker

1,5- 3 msk potatismjöl (beroende på hur tjock du vill ha den)

Gör så här:

Kärna ut körsbären. Lägg körsbären i en kastrull med vattnet och låt koka upp. Häll på sockret och låt koka ca 5 minuter. 

Rör ut potatismjölet med lite vatten och vispa ner det. Låt krämen koka upp så det tjocknar.

Häll upp krämen i en skål och socker över ytan, låt svalna.

Brukar ni göra kräm?

 


Runebergsmuffins

Skrivet av Madeleine Granberg 26.01.2019

Hej!

Snart är det Runebergsdagen och här kommer en muffinsvariant av Runebergstårtan. IMG 0420

Knapriga på utsidan och saftiga i mitten. 

Receptet ger 24 stycken små muffins, det går även bra att halvera receptet.

Runebergsmuffins

200 gram rumstempererat smör

2 dl socker

2 ägg

2 dl mandelmjöl

2 dl skorpmjöl/ströbröd

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

6 krossade pepparkakor

3-6 droppar bittermandelolja

Till garnering:

florsocker

vatten

hallonsylt

Gör så här: 

Vispa smör och socker poröst. Ha i ett ägg i taget.

Blanda alla de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smaksätt smeten med bittermandelolja.

Fördela smeten i muffinsformar, använd gärna en muffinsplåt.

Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter. 

IMG 0410

Låt svalna.

Blanda florsocker och vatten till en glasyr. Spritsa en cirkel på muffinsen och lägg hallonsylt i mitten.

IMG 0420

Servera!