madeleines recept header3

Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås

Skrivet av Madeleine Granberg 10.12.2018

Hej på er!

Julen närmar sig med stormsteg och här kommer tips på en smarrig dessert som passar perfekt i jultider!
IMG 1649 Parfait är en blandning mellan glass och mousse, och kan förberedas långt på förhand. Kom bara ihåg att ta fram den en stund innan den skall serveras så den mjuknar lite. Räcker tiden inte till att göra egen kolasås- köp färdig på tub!

Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås 

4 äggulor

1 dl florsocker

1,5 dl rårörda lingon

4 dl vispgrädde

Ca 150 gram pepparkakor

Lingon

Gör så här:

Vispa äggulor och florsocker poröst, vispa sedan ner de rårörda lingonen. Vispa grädden och blanda med lingonsmeten.

Krossa pepparkakorna grovt.

Täck en form med plastfolie och häll ner hälften av smeten. Strö över hälften av pepparkakskrosset, häll på resten av smeten och avsluta med pepparkakskross (spara lite till servering).

Täck med plastfolie och frys i minst 4 timmar.

Kolasås

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 dl farinsocker

Gör så här:

Vispa ihop grädde, mjölk och farinsocker i en kastrull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar. 

Vid servering:

Ta fram parfaiten en stund innan den skall serveras. Stjälp upp parfaiten på ett fat, strö över lite pepparkakskross, ringla över kolasås och garnera med hela lingon.

 

 


Silviakaka med saffran och vit choklad

Skrivet av Madeleine Granberg 29.11.2018

Hej,

Här kommer ännu ett baktips till första advent. En silviakaka med smak av saffran och vitchoklad.

IMG 1172

Silviakaka med saffran och vit choklad

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 dl ljummet vatten

50 gram vitchoklad

Glasyr

100 gram smör

1 dl florsocker

1 äggula

1 paket saffran

kokosflingor

Gör så här:

 Sätt ugnen på 175 grader. Smält den vita chokladen i ett vattenbad eller micron och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och blanda ner i äggsmeten. Häll sist i vattnet och den smälta chokladen, inte vispa så smetens fluffighet försvinner.

Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Sätt in kakan i ugnen ca 20 minuter. 

Glasyr: Smält smöret i en kastrull, häll i saffran och rör om noga, sänk värmen och rör i florsockret och sist äggulan. Ta av från plattan och rör ihop till en slät kräm.

Ta ut kakan och låt den svalna, bred på glasyren och strö kokos över hela kakan.

IMG 1196

Mums!


Pepparkaks­kladdkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 26.11.2018

Hej,

 Lilla jul och första advent närmar sig, och vad passar bättre då än en kladdkaka med smak av pepparkaka!

IMG 1262

Pepparkakskladdkaka

100 gram smör

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 msk pepparkakskryddor alternativt 1 tsk kanel, 1 tsk ingefära, 0,5 tsk kardemumma, 0,5 tsk nejlika

2 ägg

pepparkakor och florsocker till garnering

vispad grädde till servering

Gör så här:

Smält smöret. Rör ihop socker, vetemjöl, vaniljsocker och pepparkakskryddor. Rör ner smöret och ett ägg i taget, blanda till en slät smet.

Häll smeten i en bröad form med löstagbara kanter. Baka i 175 grader i ca 15 minuter, kakan skall vara kladdig!

Dekorera kakan med pepparkakor och pudra över florsocker. Servera ljummen med vispad grädde.


Banoffie paj

Skrivet av Madeleine Granberg 24.11.2018

Kategorier:

Hej,

Hade min mamma och lillebror på middag igår och passade på att göra en banoffie paj som jag har varit sugen på länge. Sååå gott blev det!!

IMG 1320

Banoffie paj

valfria kex, ex. digestive, oreokakor, jag använde mariekex med chokladsmak

50-100 gram smör

1 burk karamelliserad mjölk

3 dl grädde

3 bananer

choklad 

Gör så här:

Smält smöret. Krossa kexen i en matberedare och blanda ner smöret. Tryck ut kexsmulorna i en pajform och ställ kallt.

Vispa grädden och skär bananerna i skivor.

Bred den karamelliserade mjölken på kexbotten och lägg på de skivade bananerna. Fördela grädden ovanpå och riv över lite choklad.

Testa detta för det är så gott!!


Teriyakilax med sesamfrön

Skrivet av Madeleine Granberg 21.11.2018

Hej,

Vi fortsätter med recept som går snabbt. Nu med ett recept på lax som tillagas i ugn. Jag serverade laxen med pasta, grönsaker och srirachamajjo. Men här kan du ta vad du har hemma!
IMG 0757

Teriyakilax med sesamfrön

laxfiléer

teriyakisås

sesamolja

sesamfrön

salt och peppar

grönsaker

pasta eller ris

majonäs 

srirachasås

Gör så här:

Koka pasta/ris enligt anvisningar. Bena ur laxen och lägg filéerna i en smord ugnsform. Blada teriyakisås med lite sesamolja och pensla på laxen. Strö över sesamfrön på laxen. Baka i ugnen ca 10-15 minuter i 200 grader (kolla att den inte blir översett, den får gärna ha en rå kärna).

Under tiden laxen är i ugnen, skär valfria grönsaker och blanda ihop majonäs med srirachasås, smaka av så du får den hettan du vill ha.

Servera laxen med ris/pasta, grönsaker och srirachamajjon.


Majssoppa med ostfyllda quesadillas

Skrivet av Madeleine Granberg 19.11.2018

Hej!

Som ni kanske har märkt så gillar jag recept som är snabba och enkla.. Så denna vecka tänkte jag bjuda på några recept som tar cirka 15-20 minuter att göra. Perfekt till vardagsmiddagarna!

Vi börjar veckan med vegetariskt. Majssoppa med ostfyllda quesadillas.

Receptet på soppan kommer från någon av Leila Lindholms första böcker.

IMG 0773 

Majssoppa

En burk majs (ca 340gram)

2 msk olivolja

Flingsalt och svartpeppar

5 dl vatten

1 hönsbuljong

1 dl crème fraiche

2 tsk tacokrydda

Gör så här:

Häll av vätskan från majsen och torka av den lite med hushållspapper. Blanda majsen med olivolja, flingsalt och svartpeppar. Värm en stekpanna och stek majsen tills den fått lite färg och börjar ”poppa”. Häll över majsen i en kastrull, häll på resterande ingredienser. Låt soppan koka upp och mixa sedan soppan slät.

Till soppan gjorde jag ostfyllda quesadillas. Stek tortillabröd fyllda med smakrik riven ost i panna tills osten smällt. Skär i bitar.


Kållåda

Skrivet av Madeleine Granberg 14.11.2018

Hej!

Nu är det dags för lite husmanskost! Kållåda. Gillar ni det? Jag tycker det är så gott!  IMG 0810

Tillsammans med gräddsås, kokt potatis och lingonsylt.

IMG 0800 

Perfekt att göra en stor form som man kan äta av i flera dagar och sen frysa in resten till en annan dag.

Kållåda

1 kg vitkål

2 msk sirap

salt och peppar

olja att steka i

500 gram köttfärs

1 gul lök

1 ägg

2 msk soja

1 dl grädde

1 msk kalvfond

1 msk sirap

salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort roten på vitkålen och stimla vitkålen fint. Bryn kålen i omgångar med olja på hög värme (utan att det bränns). Lägg i en bunke och smaka av med sirap, salt ch peppar.

Skala och hacka löken fint. Blanda med köttfärs och övriga ingredienser. Lägg hälften av kålen i en smord form. Lägg på färsen och ber ut. Avsluta med resten av kålen. In i ugnen ca 40 minuter.

Gräddsås

3 dl grädde

1,5 dl creme fraiche

0,5 msk kalvfond

1 msk soja

1 msk lingonsylt

Salt och peppar

Gör så här: 

Blanda grädde, creme fraiche, soja, fond och lingonsylt i en kastrull. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop tills såsen tjocknat lite.

 


Kryddkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 11.11.2018

Kategorier:

Hej!

Smygstartade julbaket i veckan med en kryddkaka, eller ja kryddkaka kan ju ätas året runt men för mig är det ett juligt bakverk. IMG 0962

Kakan är jättegod till kaffe men även tillsammans med en bit ost, vanlig gräddost eller blåmögelost. Mums!

Kryddkaka

3 ägg

3 dl socker

150 gram smör

1,5 dl grädde

2 tsk kardemumma

3 tsk kanel

4 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten. Blanda ihop kardemumma, kanel, vetemjöl och bakpulver, rör ner i smeten.

Häll smeten i en bröad rund form och baka i ugn ca 1 timme.

 IMG 0968

 


Hallonmousse

Skrivet av Madeleine Granberg 09.11.2018

Hej,

Fira in helgen med en hallonmousse!

IMG 0862

Hallonmousse

225 gram hallon

1 dl socker

2 gelatinblad

2,5 dl grädde

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Lägg hallon och socker i kastrull och låt koka upp så hallon blir en puré. Krama ur gelatinbladen och rör ner i hallonpurén. Låt svalna lite.

Vispa grädden och blanda ihop med hallonpurén. Häll upp i portionsformar och ställ svalt.

Garnera med hallon och riven choklad.  

IMG 0868

 


Kärleksmums­kladdkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 07.11.2018

Hej,

Kladdkakans dag idag, 7 november! 

Denna smarriga kladdkaka bakade vi förra helgen när Tove hade sitt första barnkalas.

IMG 0887

Kärleksmumskladdkaka ♥

150 gram smör

3 dl socker

2 msk kakao

2 dl vetemjöl

2 ägg

Glasyr

50 gram smör

2 msk kakao

1 msk vaniljsocker

3 dl florsocker

1 msk kaffe

Strössel

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Rör ner de övriga ingredienserna och blanda ihop. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Baka kakan i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.

Smält smöret till glasyren, tillsätt de andra ingredienserna och blanda ihop (är glasyren för hård så ha i lite mera kaffe eller vatten och är den för lös ha i lite mera florsocker). Strössla över strössel.

IMG 0883

Vi gick all-in med strösslet!