madeleines recept header3

Äppelmos

Skrivet av Madeleine Granberg 15.10.2018

Kategorier:

Hej!

När det här inlägget publiceras ligger jag förhoppningsvis vid poolen med en paraplydrink i handen :) (finns på instagram under madeleinesrecept om ni vill se lite semesterbilder).

Nu till receptet på äppelmos!IMG 0069

 Fick en låda äpple och kom på idén att göra äppelmos och det var ju verkligen så enkelt! En burk sparade jag i kylen och resten fryste jag in i små burkar. 

Äppelmos

1 kg äpple

0,5 dl vatten

0,5 dl socker

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena, skär i bitar och lägg direkt i kallt vatten så äpplena inte blir bruna. Sila bort vattnet och lägg i en kastrull. Koka upp äpplena med vattnet och låt koka på svag värme. Akta så det inte bränner vid. Koka tills äpplena är mjuka. Häll på sockret och koka upp igen. Mosa eller mixa äpplena beroende på vilken konsistens du vill ha på ditt mos.

Häll upp i burkar och när det svalnat sätt på lock.

 


Gammaldags äppelkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 13.10.2018

Hej,

När jag vabbade härom dagen bakade jag denna enkla äppelkaka till kaffet. Den var hur god som helst så jag åt upp nästan hela själv......

IMG 0092

Receptet hittade jag hos Fridas bakblogg.

Äppelkaka

50 gram smör

1 ägg

1 dl socker

1,5 dl vetemjöl

2 äpplen

socker och kanel

Gör så här:

Smält smöret. Sätt ugnen på 175 grader . Klä en limpform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt sedan det smälta smöret och mjölet. Rör till en slät smet och häll smeten i formen. Skala och skär äpplet i klyftor, tryck ner i smeten och strö över socker och kanel, Baka i ugn ca 30 minuter.

 


Fiskgryta

Skrivet av Madeleine Granberg 11.10.2018

Hej på er!

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en värmande fiskgryta med rotfrukter, vitt vin och grädde. Vi åt den till "vardags" men toppa grytan med skalade räkor och servera med ett gott bröd och ett glas vitt vin så är helgmiddagen räddad!

IMG 0040 

Fiskgryta

2 morötter

2 palsternackor

1 gul lök

smör eller olika att steka i

3 dl vitt vin

4 dl vatten

3 dl grädde

2 msk hummerfond

500 gram laxfile

salt och vitpeppar

(räkor)

Gör så här:

Skala och riv rotfrukterna grovt. Hacka löken och fräs tillsammans med rotfrukterna i en gryta några minuter. Häll på vinet och låt koka några minuter. Häll på vatten och fond, låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka. Slå på grädden och låt koka upp. Lägg ner laxen och låt koka tills laxen är klar. Smaka av med salt och vitpeppar.

IMG 0046

Toppa soppan med aioli.

 


Kantarelltoast

Skrivet av Madeleine Granberg 06.10.2018

Hej på er!

Länge sen sist :)

Förra helgen hittade vi lite kantareller i skogen och det självklara valet då är ju att göra kantarelltoast! Håller ni med?!

IMG 8798

Förra helgens skörd!

IMG 9921

Kantarelltoast

Stek kantareller i smör, salt och peppra. Tillsätt lite finhackad lök och häll på grädde. Låt koka ihop. Rosta en brödskiva och lägg upp svampen på brödet. 

Ät och njut!


Äppelmuffins

Skrivet av Madeleine Granberg 29.09.2018

Hej!

 Här kommer recept på saftiga och goda äppelmuffins!

IMG 9686

 

Äppelmuffins
125 gram rumsvarmt smör
1,75 dl socker
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
Fyllning:
Ca 5 små äpplen (ta så många så att det blir några klyftor äpple per muffin)
Socker
Kanel
Gör så här:
Vispa smör och socker poröst. Ha i ett ägg i taget, vispa emellan. Rör ner vaniljsocker och bakpulver och rör ihop i smeten.
Blanda ner vetemjölet och mjölken. Rör till en jämn smet.
Fördela smeten i ca 20 muffinsformar ( använd gärna en muffinsplåt så blir muffinsen jämna och fina). Skala och klyfta äpplena, lägg några äppelskivor i varje form och strö över socker och kanel.
Baka i ugn 200 grader i ca 15 minuter, tills de fått fin färg. IMG 9698


Äppelkräm

Skrivet av Madeleine Granberg 26.09.2018 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Jag är nyss hemkommen från Björnhofvda Gård, har varit där på konferens med jobbet. Super mysigt ställe! Hörde att de brukar servera brunch där ibland, så det måste jag kolla upp för det är verkligen ett ställe jag vill återvända till!

Nu till äppelkrämen som jag gjorde igår! Vi fick en stor låda äpplen i helgen och när jag var hemma med sjukt barn igår kom jag  på att jag skulle göra äppelkräm. Älskar kräm! 

IMG 9767

Äppelkräm

1 kg äpple

1 liter vatten

2,5 dl socker

4 msk potatismjöl

vaniljpulver

IMG 9745

Gör så här:

Skala och skär äpplena i bitar. Koka upp vatten och socker, när det kokar så lägg i äppelbitarna och lite vaniljpulver.

IMG 9751

Låt koka några minuter tills äpplena är mjuka (jag gillar en ganska slät kräm så jag mosade äppelbitarna, men där gör du som du vill ha den). Rör potatismjölet med lite vatten och häll ner under omrörning i krämen. Låt krämen koka upp. Häll upp i en glasskål. Låt svalna.


Bostongurka

Skrivet av Madeleine Granberg 25.09.2018

Hej,

Både min sambo och dotter är helt galna i gurklinläggningar av olika slag. Så när mammas växthus svämmade över av frilandsgurka så tänkte jag att jag måste prova göra egen bostongurka (brukar annars få färdiga burkar av mamma...). 

 Här kommer min mammas recept på bostongurka om ni också vill prova!

bostongurka

Bostongurka

 3 kg urkärnad gurka

1 kg lök

1 kg socker

0,5 liter matättika

0,5 dl salt

Kryddpåse

3 lagerblad

0,5 msk hel vitpeppar

2 msk senapsfrön

dillkronor

Efter 3 dagar: 3 konserveringstabletter alternativt konserveringspulver (läs på förpackningen hur mycket som behövs)

Gör så här:

Börja med att kärna ur gurkorna och skala löken.

IMG 9517

Mixa lök och gurka i matberedare.

IMG 9520

Lägg kryddorna i en tygpåse.

kryddor

Koka upp socker, matättika och salt, tillsätt kryddpåsen. Låt koka upp. Lägg i gurk- och lökhacket och rör om. Ställ svalt och låt dra i ca 3 dagar.

IMG 9581

 Ta upp kryddpåsen och tillsätt konserveringstabletter eller konserveringspulver, läs på förpackningen hur mycket som behövs. 

Fördela på burkar. Gurkan behöver stå svalt.


Ananaspaj

Skrivet av Madeleine Granberg 24.09.2018

Kategorier:

Hej,

Helgen bjöd på skördefest men även kalas för sambon som fyllt år. Kul med kalas för då får jag orsak att baka!

Bland annat bjöd vi på denna ananaspaj. 

IMG 9708 

Ananaspaj 

150 gram rumsvarmt smör

1 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Fyllning

2 dl crème fraiche

0,5 dl socker

0,5 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 burkar krossad ananas

1 lime

Gör så här:

Låt ananasen rinna av i ett durkslag. Smält smöret i en kastrull och när smöret svalnat något, rör ner socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut degen i en pajform. Blanda crème fraiche, socker, vaniljsocker, rivet skal av en halv lime och ägg i en bunke. Rör ner den avrunna ananasen. Fyll pajskalet med smeten och grädda pajen i 30 minuter eller tills pajen har stannat i mitten.

Dekorera med grädde och lime.


Tacopaj

Skrivet av Madeleine Granberg 21.09.2018

Hej,

Äntligen helg! Vad händer i helgen? Här på Åland är det skördefest, så vi skall åka runt på Åland och besöka gårdar, handla härliga lokalproducerade produkter och äta en massa gott! Återkommer efter helgen med rapport.

Nu till ett middagstips tills ikväll! Tacopaj, hela familjens favoritpaj.

IMG 9355

Paj
125 gram smör
3 dl mjöl
2 msk iskallt vatten

Häll mjölet i en matberedare och skär smöret i mindre bitar och kör tills det blivit smuligt. Häll på vattnet och kör lite till så degen blir fast.

IMG 9342Fördela degen i en pajform, nagga degen och förvara i kylen ca 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter 225 grader.

Fyllning
400 gram Köttfärs
1 lök
1 förpackning tacokrydda
1 dl vatten
Majs

Gör så här:

Hacka löken. Stek köttfärs och lök, krydda med tacokryddan och häll på vatten. Låt koka ihop. Blanda i lite majs och fördela köttfärsen i pajskalet.

Topping
2,5 dl crème fraîche
2 dl riven ost
1 vitlöksklyfta

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser och fördela på pajen. Grädda pajen i 250 grader i ca 15 minuter.

IMG 9352

Toppa gärna pajen med nachochips.

IMG 9365

Ät pajen tillsammans med sallad!!
 


Veckans meny

Skrivet av Madeleine Granberg 20.09.2018

Hej!

Här kommer ett tips till alla barnfamiljer och er andra också såklart :) 

Texta ner veckans matlista på en tavla så barnen kan följa med vad ni skall äta alla dagar. Barnen blir mer intresserade av matlagning och vill kanske vara med och hjälpa till att laga maten.

Mina barn tycker om att vara med och hjälpa till i köket och de får gärna vara med. Oftast tar det längre tid och blir lite kladdigare än om jag skulle gjort det själv, men så är det ju att leva med barn!

IMG 9505

Smaklig spis!

 


Gul linssoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 19.09.2018

Hej!

Veckans soppa är gul linssoppa. Receptet kommer från boken ”Mera vego”. IMG 9546

Det fina porslinet har jag fyndat på Emmaus ♥

Gul linssoppa

1 gul lök

1-2 morötter

Olja att steka i

2-3 tsk curry

1 tsk gurkmeja

400 gram kokosmjölk

2 dl gula eller röda linser

7-8 dl vatten

Salt och peppar

Ex på topping: krutonger, finhackad paprika, koriander, rostade kikärtor, chiliflakes

IMG 9510 1

Gör så här:

Hacka löken och riv moroten. Stek lök och morot i olja tillsammans med curry och gurkmeja.

Häll på kokosmjölk, vatten och linser. Låt puttra 15-20 minuter, tills linserna är mjuka. Mixa soppan slät eller behåll den som den är, häll på mera vatten tills önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Välj valfri topping till soppan och bröd såklart!


Brasseriet Ångbåtsbryggan

Skrivet av Madeleine Granberg 17.09.2018 | 1 kommentar(er)

Hej på er,

Förra helgen startades med en skaldjursplatå och ett glas vitt på Brasseriet Ångbåtsbryggan.
IMG 9460

Jag och Emelie (skärgårdens skafferi) har länge planerat att gå till Ångbåtsbryggan och äta skaldjursplatå.

IMG 9451

Nu i fredags blev det äntligen av!!

IMG 9467 1

Skaldjursplåtån bestod av hummer, moule marniéres, kräftor, grillad havskräfta och två sorters räkor (kokta och rökta) och serverades med aioli, romesco och baguette. Det var så gott!!

IMG 9469

Om ni besöker Åland rekommenderar jag verkligen ett besök på Brasseriet Ångbåtsbryggan!

(Tyvärr är detta inget sponsorerat inlägg... ;)) 


Lax i smarrig sås

Skrivet av Madeleine Granberg 15.09.2018

Hej hej!

Nu är det äntligen helg, så skönt! Tips på lördagsmiddag kommer här.IMG 9318

Lax i smarrig sås

Lax för 4 personer

Salt

Citronpeppar

500 gram oskalade räkor

2 dl crème fraiche

1 dl riven smakrik ost

0,5 dl finhackade dill 

1 msk tomatpuré

0,5 krm cayennepeppar 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. 

Lägg laxen i en smord ugnsform, salt och peppra. 

Skala och hacka räkorna (spara några till garnering). Vispa crème fraiche fluffigt med elvisp och blanda i räkorna, dillen, osten, tomatpuré  och cayennepeppar, salta och peppra. Fördela krämen över laxen. In i ugnen ca 20 minuter.

Servera med potatismos och ärter.