header2 2

Vanilj­cupcakes med rabarber­curd

Skrivet av Jessica Nybacka 16.07.2017 | 0 Kommentarer

IMG 2205 2

Igår gifte sig min syster och jag hade blivit ombedd att baka cupcakes. De ville ha en fyllning med rabarber, men annars hade jag ganska långt fria händer. Efter att jag provbakade ett par alternativ för några månader sedan så bestämde sig brudparet för det här receptet, en söt vaniljcupcake med en syrlig rabarbercurd fyllning. 100 stycken cupcakes blev det, hälften med vit frosting och hälften med rosa, dekorerade med vita pärlor och lite marsipanrosor. Men lika fint är det att dekorera med färska jordgubbar som jag har gjort här när jag provbakade!

IMG 2223 2

Vaniljcupcakes med rabarbercurd

12 stycken mindre

 

Rabarbercurd

250 g rabarber

0,5 dl vatten

1,5 dl socker

1 msk maizena

1 msk citronsaft

0,5 msk rivet citronskal

3 äggulor

25 g smör

 

Skär rabarbern i grova bitar. Koka upp vatten och socker och tillsätt rabarbern. Låt koka ca 15 minuter tills rabarbern går att mosa. Mixa med stavmixer. 

Blanda ihop maizenan med citronsaft och skal, rör om så att alla klumpar löses upp. Rör ner blandningen i kastrullen under omrörning. Koka upp och låt tjockna. Ta kastrullen från plattan.

Vispa ner äggulorna. Sjud krämen tills den tjocknar under omrörning, koka inte. Ta från värmen och rör ner smöret. Sila krämen i en bunke och lägg plastfolie mot ytan av krämen. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet tills den är helt kall.

 

Cupcakebotten

75 g smör

1,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 dl gräddmjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver 

0,25 tsk salt

 

Värm ugnen till 175 grader. Vispa samman smör med socker och vaniljsocker till en mjuk smet, gärna med vinge. Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman emellan. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölblandningen och gräddmjölken i omgångar under vispning.

Rada upp muffinsformar på en plåt och fördela smeten jämnt i formarna, fyll till 2/3 av formen. Grädda i ca 20 minuter tills de är torra i mitten och har fin färg. Lyft bort muffinsen från den varma plåten. Tryck ett hål i mitten med ett finger när de har svalnat något, men innan de har kallnat helt. Spritsa rabarbercurd i hålet. 

IMG 2237 2

Vaniljfrosting

100 g philadelphiaost

50 g smör

3 dl florsocker

0,5 msk vaniljsocker

 

4 stora jordgubbar

 

Rör ihop smör med florsocker och vaniljsocker, gärna med vinge. Tillsätt philadelphiaosten och vispa upp till en luftig och krämig frosting. Lägg över i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ovanpå cupcakebotten. Skär jordgubbarna i fjärdedelar och lägg på toppen av frostingen. Låt frostingen stelna i kylskåp.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar