header2 2

Lammrillette

Skrivet av Jessica Nybacka 13.03.2018

IMG 5271 2

Med rillette menas kött som tillagats i gryta på låg värme tills köttet är smältande mört, för att sedan rivas fint till en trådig konsistens. Rillette kokas ofta i fett eller vin och kan smaksättas med örter, senap och vitlök, för att sedan serveras som pålägg till surdegsbröd tillsammans med cornichoner. Om köttet finfördelas riktigt fint så kan det jämföras med en trådig paté och blir då bredbart, men jag föredrar att endast riva köttet fint så att det även går att använda till annat än som pålägg.

Vanligast är det att laga rillette på griskött, men det går också bra med andra kött eller fisk. Nu när vi närmar oss påsktider passar det utmärkt att använda lamm! Det tar lång tid att tillreda rillette, men det kräver minimalt med arbete. Lägg in grytan i ugnen före du går och sova, så är det färdigt nästa morgon! För att förlänga hållbarheten på din rillette så kan du packa den tätt i en burk och toppa med ett lager olja. Varför provar du inte också på att servera köttet med pasta eller i en sallad?

 

Lammrillette

 

ca 1,5-2 kg lammbog med ben

1 gul lök

5 vitlöksklyftor

1 knippe färsk timjan

3 lagerblad

1 msk salt

2 tsk peppar

5 dl vitt vin

ca 2-3 dl vatten

 

1 dl grovkornig senap

1-2 dl finhackade färska örter, t.ex. persilja och timjan

1-1,5 dl reducerad buljong

 

 

Skär upp köttet i grova bitar och lägg över det i en gryta tillsammans med benen. Skala och hacka vitlöksklyftorna och löken, lägg med i grytan med lagerblad och timjan. Krydda med salt och peppar och häll över vin och så pass mycket vatten att köttet precis täcks. Vänd runt så att alla ingredienser blandas väl. Täck grytan med lock.

Värm ugnen till 100 °c och lägg in köttet i ugnen över natten eller i ca 10 timmar tills köttet är smältande mört.

Ta ut grytan ur ugnen och ta bort benen. Plocka upp köttet och lägg över det i en bunke. Ta bort lagerblad och timjankvistar. Lägg grytan på plattan och koka upp buljongen, låt det koka ihop till en tredjedel av mängden. 

Mosa sönder köttet med en träslev, dra isär med två gafflar eller vispa sönder köttet med en elvisp. Rör ihop med senap, finhackade örter och den reducerade buljongen. Smaka av med salt och peppar. Servera på rostat surdegsbröd med cornichoner.

IMG 5257 2


Stekta bönor med grönkål och bacon

Skrivet av Jessica Nybacka 08.09.2017

IMG 3589 2

Det här blir ett enkelt tillbehör till maten som passar till både kött, kyckling och fisk. Om du vill göra det snabbare så kan du förkoka bönorna i ett par minuter innan du steker dem. Fast bönor som du steker råa får en knaprig konsistens som jag föredrar. 

IMG 3585 2

Stekta bönor med grönkål och bacon 

 

300 g bönor (gröna bönor och vaxbönor)

1-2 vitlöksklyftor

salt och peppar

200 g grönkål

200 g bacon 

 

Skär baconet i bitar. Hetta upp en stekpanna utan fett och stek baconet tills det är knaprigt. Häll ut baconet på en tallrik med hushållspapper på. 

Skär bort den tjocka mittenstammen på grönkålsbladen och skär grönkålen i strimlor. Tvätta bönorna vid behov. Skala vitlöksklyftorna och finhacka dem. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek bönorna tills de börjar ta färg. Tillsätt vitlöken och salta och peppra. Lägg över bönorna på ett serveringsfat. Hetta upp olivolja i pannan och fräs grönkålen under omrörning. Salta och peppra. Grönkålen är klar när den krymper ihop och börjar ta färg.

Blanda grönkålen och bönor, strö över baconbitar. Servera som tillbehör till maten.

IMG 3597 2


Ugnstorkade tomater

Skrivet av Jessica Nybacka 03.09.2017

IMG 3433 2

Ugnstorkade tomater inlagda i olja blir söta i smaken och passar perfekt till salladen eller som ett tillbehör till maten. Det tar lite tid att torka tomaterna, men det är väl värt tiden. Även fast olivolja verkar som det självklara valet att lägga in de torkade tomaterna i så föredrar jag rypsolja. Helt enkelt av den enkla orsaken att tomaterna ska förvaras i kylskåp var olivolja blir grumligt och klumpar sig. Då är rypsolja det bättre valet!

Tomaterna smakar även bra som halvtorkade, höj i så fall lite på ugnstemperaturen, ringla över lite honung och ta ut dem efter två timmar. Servera dem direkt till en sallad, det blir väldigt gott!

IMG 3409 2

IMG 3423 2
Ugnstorkade tomater

 

500 g blandade små tomater

vitlöksklyftor

färsk timjan

flingsalt och peppar

ca 2 dl rypsolja

 

Värm ugnen till 100 grader. Halvera tomaterna och sprid ut dem på en plåt med snittytan uppåt. Skala vitlöksklyftorna och lägg ut dem bland tomaterna. Strö över lite flingsalt, peppar och timjan. Ugnstorka tomaterna i ca 4-6 timmar. Öppna ugnsluckan nu och då och släpp ut fukt. Nagga snittytan på tomaterna efter halva tiden så att saften rinner ut lättare. Tiden varierar beroende på ugn och storlek på tomaterna.

Låt tomaterna svalna och lägg över dem i en steriliserad glasburk. Lägg med vitlöksklyftorna och färska kvistar timjan. Täck med rypsolja och förvara i kylskåpet.

IMG 3479 2


Färskpotatis­sallad med primörer och senaps­vinägrett

Skrivet av Jessica Nybacka 22.05.2017

IMG 1096 21

Snart börjar säsongen för färskpotatis! Den här salladen tillsammans med primörer och en vinägrett på grovkornig senap passar perfekt ihop med grillat.

 

Färskpotatissallad med primörer och senapsvinägrett

 

1 kg färskpotatis

500 g sparris

150 g rädisor

3 stjälkar vårlök

ca 50-70 g blandade gröna blad, t.ex. ruccola, spenat och mangoldskott

 

0,5 dl grovkornig senap

0,5 dl olivolja

1 msk honung

1 msk vitvinsvinäger

salt & peppar

 

Tvätta potatisen. Bryt bort den hårda ändan på sparrisen och skär dem i två delar. Skölj rädisorna och skiva dem tunt, gärna med mandolin. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten. Skiva vårlöken.

Rör ihop ingredienserna till vinägretten. Smaka av med salt och peppar.

Koka upp en kastrull med rikligt saltat vatten. Koka potatisen mjuk ca 20-30 minuter, se till att du inte överkokar dem! Plocka upp potatisarna ur vattnet och lägg i sparrisbitarna, låt koka 2-3 minuter. Blanda potatisen och sparrisen med senapsvinägretten.

Strö ut hälften av salladsbladen på ett fat. Lägg potatisen och sparrisen ovanpå. Toppa med rädisorna, vårlöken och resten av salladsbladen.

IMG 1109 2


Sparrisrisotto

Skrivet av Jessica Nybacka 30.03.2017

IMG 9601 3

Nu känns det verkligen som att våren är här när sparrissäsongen inleds! Sparrisen har en kort säsong från april till juni så det gäller att passa på nu medan chansen finns. Jag startade den här sparrissäsongen med en krämig risotto. Sparrisrisotto är gott att servera både som en egen vegetarisk rätt eller som ett tillbehör till t.ex kyckling.

Det är inte så svårt att lyckas med en risotto som många tror. Man är ute efter en krämig men lätt rinnig konsistens, med en mjuk yta och en fast kärna på riskornen. Här är några tips för hur du lyckas med risotton:

  • Använda stärkelserika riskorn med tydlig kärna som carnaroli eller arborio. Carnaroliris har en något hårdare kärna och anses av många som det bättre valet.
  • Koka risotton i en tjockbottnad kastrull, den fördelar värmen jämnare.
  • Fräs riset på hög värme under konstant omrörning ett par minuter, utan att riset tar färg. Det ger en fin konsistens på riset när risotton har kokat färdigt.
  • Koka gärna din egen buljong! Det höjer smaken ordentligt jämfört med buljong på buljongtärningar.
  • Tillsätt varm buljong lite i taget under konstant omrörning. Under omrörningen släpps stärkelse ur riset som gör risotton krämig. Låt inte risotton koka torr innan du tillsätter mera buljong, den ska hela tiden ha en lätt rinnig konsistens.
  • Koka inte riset för mycket, det ska ha en tydlig kärna. Risotton kommer vara rätt så lös när den är färdig eftersom det ännu tjocknar till när du tillsätter osten.
  • Servera risotton direkt när den är klar, då är den som godast! Ställ dig alltså inte som jag och fotografera rätten i 15 minuter efteråt...

IMG 9463 3

Sparrisrisotto

500 g sparris

3 dl risottoris, carnaroli eller arborio

8 dl buljong, grönsaks eller kyckling

2 dl vitt vin

2 schalottenlökar

olivolja

1-1,5 dl riven parmesanost

25 g smör

salt och peppar

 

ev. 3-4 sparrisar till dekoration

 

Bryt av den nedersta, hårda delen av sparrisen. Koka upp buljongen tillsammans med sparrisändarna och låt koka ett par minuter. Plocka upp ändarna och släng bort dem. Håll buljongen sjudande.

Finhacka löken och skär resten av sparrisen i jämnstora bitar. Hetta upp en kastrull med olivolja. Fräs löken genomskinlig på svag värme. Tillsätt riset och höj till medelvärme. Rosta riset ett par minuter under konstant omrörning. Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt den varma buljongen lite i taget under omrörning, låt buljongen koka in så att du får en lätt rinnig konsistens innan du tillsätter mera. Koka risotton i ca 15 minuter.

Lägg i sparrisbitarna. Låt koka tre minuter till med den sista buljongen. Dra kastrullen från värmen och tillsätt osten och smöret. Smaka av med salt och peppar och servera direkt!

Dekoration: Skiva sparrisen tunt på längden med en mandolin. Servera sparrisen rå eller blanchera den snabbt så att den mjuknar. Toppa risotton med sparrisen och hyvlad parmesanost.

IMG 9582 3


Morötter med brynt hasselnötssmör

Skrivet av Jessica Nybacka 16.03.2017

Kategorier:

IMG 9051 2

Morötter finns i flera olika färger men det kan vara svårt att få tag på andra färger än orange. Du kanske inte visste att moroten inte var orange från början, utan ursprungligen var lila eller röd till färgen. Idag går det att odla åtminstone de mer ovanliga färgerna lila, gul, vit, svart och röd. 

Jag blev glad när jag för några veckor sedan hittade jag en påse färgade morötter i butiken. Smakmässigt så skiljer de sig inte men det ser väldigt trevligt ut att servera dem tillsammans! Prova gärna att hålla skalet på dem, det ger högre näringsvärde och minskar på svinnet. 

IMG 9027 2

Det här receptet passar att servera som en vegetarisk rätt, som tillbehör till kött eller som en enkel förrätt. Sötman från morötterna passar fint ihop med det nötiga smöret. Väldigt simpelt men så gott!

IMG 9028 2

Morötter med brynt hasselnötssmör

10 jämnstora morötter (gärna blandade färger)

olivolja

salt

timjan

 

75 g smör

40 g hasselnötter

 

Värm ugnen till 200 grader. Skala morötterna eller tvätta dem om du vill behålla skalet på. Placera dem i en ugnsform och pensla dem med olivolja. Strö över salt och timjan. Grädda ca 30 minuter tills morötterna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.

Grovhacka hasselnötterna. Smält smöret i en kastrull och tillsätt hasselnötterna. Låt smöret få brun färg men akta att det inte bränns! Häll det brynta smöret och nötterna över morötterna.

IMG 9048 2