header2 2

Midsommartårta med italiensk maräng

Skrivet av Jessica Nybacka 18.06.2017 | 1 kommentar(er)

IMG 1937 2

Den här mäktiga tårtan är fylld med en rabarber-jordgubbskompott och vit chokladgrädde, täckt med italiensk maräng och toppad med jordgubbar. För att få en hög tårta krävs det två stycken tårtbotten som monteras ihop ovanpå varandra, men ifall du föredrar en lägre tårta så kan du använda samma mängder för att göra en 20 personers tårta (26 cm i diameter)

När jag bakar tårtor så lägger jag ut arbetet under tre dagar, både för att få bästa resultat men också för att underlätta för mig själv. Den första dagen bakar jag tårtbotten och i detta fall förberedde jag också vit chokladgrädden. Under den andra dagen lagar jag fyllningar och fyller tårtan. Under tredje dagen dekorerar jag tårtan. 

IMG 1935 2

Midsommartårta

 

Tårtbotten 1 gånger recept, 2 stycken 10 personers formar, 18 cm i diameter

 

Vitchokladgrädde

3 dl vispgrädde

180 g vit choklad

 

Bryt chokladen i mindre bitar och lägg över dem i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Lägg plastfolie mot ytan av grädden för att hindra att en yta bildas. Lägg bunken i kylen över natten.

Vispa upp till en tjock grädde innan du fyller tårtan.

 

Rabarber-jordgubbskompott

150 g skalad rabarber 

100 g jordgubbar

0,5 dl socker

2 msk citronsaft

1-2 msk maizena

½ vaniljstång

 

Skala rabarbern, späd rabarber behövs inte skalas, och skiva den. Snoppa jordgubbarna och halvera dem. Snitta upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg över samtliga ingredienser i en kastrull, börja med den mindre mängden maizena. Koka upp blandningen och låt koka i ca 10 minuter. Mosa ingredienserna med en slev. Tillsätt maizena utblandat med kallt vatten ifall kompotten verkar lös. Häll över kompotten i en skål och lägg plastfolie mot ytan för att hindra att en hinna bildas. Låt kallna i kylen. Plocka upp vaniljstången innan användning.

 

Montering

ca 2 dl äppeljuice

 

Skär upp båda tårtbottnarna i två delar, så att du har fyra tårtlager. Lägg den ena tårtringen på ett hårt underlag, en bricka eller ett skärbräde. Klä insidan av ringen med ett hög bit bakplåtspapper. Lägg ner ett tårtlager och fukta med ca 0,5 dl äppeljuice. Bred ut kompott och toppa med vit chokladgrädde. Upprepa med de övriga tårtlagren. Fukta det översta lagret och plasta in tårtan. Ställ i kylen över natten så att tårtan stadgar sig och blir jämnt fuktad.

IMG 1881 2

IMG 1899 2

Italiensk maräng

4 äggvitor

0,5 dl vatten

200 g socker

Lägg äggvitorna i en vispmaskin. Blanda socker och vatten i en liten kastrull. Lägg äggvitorna och vispa till hårt skum, samtidigt som du kokar upp sockerlagen till 121 grader. Häll sockerlagen i äggvitorna i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

 

Dekorering

ca 0,5 liter jordgubbar

 

Ta bort tårtringen och bakplåtspapper från tårtan. Flytta över tårtan till ett tårtfat. Bred ut marängen runt om med en palett. Bränn ytan med en gasbrännare och garnera med jordgubbar.

IMG 1956 2


Tårtbotten

Skrivet av Jessica Nybacka 03.06.2017

IMG 1549 2

Det här receptet på tårtbotten, eller anslag som det också kallas, använder jag mig alltid av. Jag bakar tårtbotten på det sättet som jag lärde mig när jag studerade till bagare och konditor, vilket skiljer sig en del från hur de flesta bakar hemma. Resultatet är luftiga, höga bottnar med raka kanter. Här är några tips för hur du ska lyckas baka tårtbotten som en bagare:

  • Vispa ägg och socker länge till en tjock och fluffig smet. Genom att vispa in ordentligt med luft i smeten så får du höga och luftiga bottnar. Jag vispar äggsmeten i 20-25 minuter.
  • Sikta mjöl och bakpulver för att undvika klumpar i smeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten med en slickepott eller med ett skrapkort. Om du rör för mycket eller vispar så kan smeten tappa volym och bottnarna bli kompakta.
  • Att baka tårtbotten med tårtring ger dig ett rakt botten. Smörja aldrig kanterna på ringen eftersom smeten i så fall släpper från kanten. Skär loss bottnen från ringen med en kniv efter gräddningen.
  • Om du istället använder en form med löstagbart botten, kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten.
  • Dra upp smeten längs formens kanter innan gräddningen med hjälp av ett skrapkort eller en slickepott. Det gör kanterna raka och jämna samtidigt som det hjälper tårtan att gräddas jämnt.
  • Grädda tårtan direkt när du har lagt upp smeten i formen, annars sjunker smeten ihop om den står och väntar.
  • Låt bottnen stå ett dygn innan du skär upp dem, det är lättare att skära upp dem då och de smular mindre.

IMG 1580 2

Tårtbotten

20 personers, 26 cm i diameter

 

6 ägg

3 dl socker

200 g vetemjöl

100 g potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Värm ugnen till 175 grader. Vik fast ett bakplåtspapper under en tårtring.

Kläck äggen i en bunke, tillsätt sockret. Vispa ordentligt till en tjock och fluffig smet, upp till 20 minuter. Väg upp vetemjöl och potatismjöl, tillsätt bakpulver. Sikta ingredienserna. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten varsamt och blanda precis ihop det till jämn smet utan att röra för mycket.

Häll över smeten i formen. Använd ett skrapkort eller en slickepott för att dra upp smeten på kanterna. Grädda i ca 35-40 minuter tills bottnen är torr i mitten. Ta ut ur ugnen och vänd bottnen upp och ner på ett galler och låt svalna. Ta bort bakplåtspappret och skär loss formen från tårtbottnen med en kniv. Plasta in bottnen och låt det stå till nästa dag. 

Skär eventuellt tunt bort ytan av tårtbottnen. Skär därefter upp det i tre delar och montera ihop efter eget önskemål.

IMG 1585 2