header2 2

Tårtbotten

Skrivet av Jessica Nybacka 03.06.2017 | 0 Kommentarer

IMG 1549 2

Det här receptet på tårtbotten, eller anslag som det också kallas, använder jag mig alltid av. Jag bakar tårtbotten på det sättet som jag lärde mig när jag studerade till bagare och konditor, vilket skiljer sig en del från hur de flesta bakar hemma. Resultatet är luftiga, höga bottnar med raka kanter. Här är några tips för hur du ska lyckas baka tårtbotten som en bagare:

  • Vispa ägg och socker länge till en tjock och fluffig smet. Genom att vispa in ordentligt med luft i smeten så får du höga och luftiga bottnar. Jag vispar äggsmeten i 20-25 minuter.
  • Sikta mjöl och bakpulver för att undvika klumpar i smeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten med en slickepott eller med ett skrapkort. Om du rör för mycket eller vispar så kan smeten tappa volym och bottnarna bli kompakta.
  • Att baka tårtbotten med tårtring ger dig ett rakt botten. Smörja aldrig kanterna på ringen eftersom smeten i så fall släpper från kanten. Skär loss bottnen från ringen med en kniv efter gräddningen.
  • Om du istället använder en form med löstagbart botten, kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten.
  • Dra upp smeten längs formens kanter innan gräddningen med hjälp av ett skrapkort eller en slickepott. Det gör kanterna raka och jämna samtidigt som det hjälper tårtan att gräddas jämnt.
  • Grädda tårtan direkt när du har lagt upp smeten i formen, annars sjunker smeten ihop om den står och väntar.
  • Låt bottnen stå ett dygn innan du skär upp dem, det är lättare att skära upp dem då och de smular mindre.

IMG 1580 2

Tårtbotten

20 personers, 26 cm i diameter

 

6 ägg

3 dl socker

200 g vetemjöl

100 g potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Värm ugnen till 175 grader. Vik fast ett bakplåtspapper under en tårtring.

Kläck äggen i en bunke, tillsätt sockret. Vispa ordentligt till en tjock och fluffig smet, upp till 20 minuter. Väg upp vetemjöl och potatismjöl, tillsätt bakpulver. Sikta ingredienserna. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten varsamt och blanda precis ihop det till jämn smet utan att röra för mycket.

Häll över smeten i formen. Använd ett skrapkort eller en slickepott för att dra upp smeten på kanterna. Grädda i ca 35-40 minuter tills bottnen är torr i mitten. Ta ut ur ugnen och vänd bottnen upp och ner på ett galler och låt svalna. Ta bort bakplåtspappret och skär loss formen från tårtbottnen med en kniv. Plasta in bottnen och låt det stå till nästa dag. 

Skär eventuellt tunt bort ytan av tårtbottnen. Skär därefter upp det i tre delar och montera ihop efter eget önskemål.

IMG 1585 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar