header2 2

Sparrissoppa

Skrivet av Jessica Nybacka 16.04.2018 | 0 Kommentarer

IMG 5561 2

Nu känns det ordentligt som vår då snön har smält, de första vårblommorna är i blom, fåglarna kvittrar och jag har inlett sparrissäsongen! Ännu går det inte att få tag på inhemsk sparris, vilket har en kort säsong från maj till juni, men nu får man åtminstone tag på sparris som är odlad i Europa! Sparrisen har en kort säsong i hela Europa och det är därför bra att undvika sparris under hösten och vintern då den har en lång transportväg. Passa istället på att njuta för fullt nu!

Sparrissoppa är ett perfekt val som förrätt. Fräsch i smaken och enkel att tillreda. Jag tillsatte spenat i soppan för att få en grönare färg. Spenaten ger inte så mycket smak så därför går det bra att lämna bort den helt eller så kan du istället öka mängden spenat om du vill ha soppan ännu grönare.

IMG 5587 2

Sparrissoppa

 

500 g sparris

1 lök

1 vitlöksklyfta

smör

ca 50 g spenat

1 dl vitt vin

3 dl vatten

1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning

2 dl grädde

1 dl creme fraiche

salt och peppar

 

Bryt av de hårda ändarna på sparrisen och kasta bort dem. Skär av sparrisknopparna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka knopparna i 2-3 minuter. Häll av vattnet och skölj knopparna kalla. Spara dem till garnering av soppan.

Skär resten av sparrisstjälkarna i grova bitar. Skala och hacka löken och vitlöksklyftan. Hetta upp en kastrull med en klick smör. Fräs sparris, lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt spenaten och låt den krympa ihop. Häll över vin, vatten och buljongtärningen. Låt koka tills sparrisen är mjuk, ca 10 minuter.

Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender. Tillsätt grädden i soppan och koka upp på nytt. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Servera direkt tillsammans med sparrisknopparna och eventuellt spenat.

IMG 5579 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar