header2 2

Sparrisrisotto

Skrivet av Jessica Nybacka 30.03.2017 | 0 Kommentarer

IMG 9601 3

Nu känns det verkligen som att våren är här när sparrissäsongen inleds! Sparrisen har en kort säsong från april till juni så det gäller att passa på nu medan chansen finns. Jag startade den här sparrissäsongen med en krämig risotto. Sparrisrisotto är gott att servera både som en egen vegetarisk rätt eller som ett tillbehör till t.ex kyckling.

Det är inte så svårt att lyckas med en risotto som många tror. Man är ute efter en krämig men lätt rinnig konsistens, med en mjuk yta och en fast kärna på riskornen. Här är några tips för hur du lyckas med risotton:

  • Använda stärkelserika riskorn med tydlig kärna som carnaroli eller arborio. Carnaroliris har en något hårdare kärna och anses av många som det bättre valet.
  • Koka risotton i en tjockbottnad kastrull, den fördelar värmen jämnare.
  • Fräs riset på hög värme under konstant omrörning ett par minuter, utan att riset tar färg. Det ger en fin konsistens på riset när risotton har kokat färdigt.
  • Koka gärna din egen buljong! Det höjer smaken ordentligt jämfört med buljong på buljongtärningar.
  • Tillsätt varm buljong lite i taget under konstant omrörning. Under omrörningen släpps stärkelse ur riset som gör risotton krämig. Låt inte risotton koka torr innan du tillsätter mera buljong, den ska hela tiden ha en lätt rinnig konsistens.
  • Koka inte riset för mycket, det ska ha en tydlig kärna. Risotton kommer vara rätt så lös när den är färdig eftersom det ännu tjocknar till när du tillsätter osten.
  • Servera risotton direkt när den är klar, då är den som godast! Ställ dig alltså inte som jag och fotografera rätten i 15 minuter efteråt...

IMG 9463 3

Sparrisrisotto

500 g sparris

3 dl risottoris, carnaroli eller arborio

8 dl buljong, grönsaks eller kyckling

2 dl vitt vin

2 schalottenlökar

olivolja

1-1,5 dl riven parmesanost

25 g smör

salt och peppar

 

ev. 3-4 sparrisar till dekoration

 

Bryt av den nedersta, hårda delen av sparrisen. Koka upp buljongen tillsammans med sparrisändarna och låt koka ett par minuter. Plocka upp ändarna och släng bort dem. Håll buljongen sjudande.

Finhacka löken och skär resten av sparrisen i jämnstora bitar. Hetta upp en kastrull med olivolja. Fräs löken genomskinlig på svag värme. Tillsätt riset och höj till medelvärme. Rosta riset ett par minuter under konstant omrörning. Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt den varma buljongen lite i taget under omrörning, låt buljongen koka in så att du får en lätt rinnig konsistens innan du tillsätter mera. Koka risotton i ca 15 minuter.

Lägg i sparrisbitarna. Låt koka tre minuter till med den sista buljongen. Dra kastrullen från värmen och tillsätt osten och smöret. Smaka av med salt och peppar och servera direkt!

Dekoration: Skiva sparrisen tunt på längden med en mandolin. Servera sparrisen rå eller blanchera den snabbt så att den mjuknar. Toppa risotton med sparrisen och hyvlad parmesanost.

IMG 9582 3

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar