header2 2

Sparrissoppa

Skrivet av Jessica Nybacka 16.04.2018

IMG 5561 2

Nu känns det ordentligt som vår då snön har smält, de första vårblommorna är i blom, fåglarna kvittrar och jag har inlett sparrissäsongen! Ännu går det inte att få tag på inhemsk sparris, vilket har en kort säsong från maj till juni, men nu får man åtminstone tag på sparris som är odlad i Europa! Sparrisen har en kort säsong i hela Europa och det är därför bra att undvika sparris under hösten och vintern då den har en lång transportväg. Passa istället på att njuta för fullt nu!

Sparrissoppa är ett perfekt val som förrätt. Fräsch i smaken och enkel att tillreda. Jag tillsatte spenat i soppan för att få en grönare färg. Spenaten ger inte så mycket smak så därför går det bra att lämna bort den helt eller så kan du istället öka mängden spenat om du vill ha soppan ännu grönare.

IMG 5587 2

Sparrissoppa

 

500 g sparris

1 lök

1 vitlöksklyfta

smör

ca 50 g spenat

1 dl vitt vin

3 dl vatten

1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning

2 dl grädde

1 dl creme fraiche

salt och peppar

 

Bryt av de hårda ändarna på sparrisen och kasta bort dem. Skär av sparrisknopparna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka knopparna i 2-3 minuter. Häll av vattnet och skölj knopparna kalla. Spara dem till garnering av soppan.

Skär resten av sparrisstjälkarna i grova bitar. Skala och hacka löken och vitlöksklyftan. Hetta upp en kastrull med en klick smör. Fräs sparris, lök och vitlök i ett par minuter. Tillsätt spenaten och låt den krympa ihop. Häll över vin, vatten och buljongtärningen. Låt koka tills sparrisen är mjuk, ca 10 minuter.

Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender. Tillsätt grädden i soppan och koka upp på nytt. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Servera direkt tillsammans med sparrisknopparna och eventuellt spenat.

IMG 5579 2


Skaldjursfond och kräftsoppa

Skrivet av Jessica Nybacka 01.09.2017

IMG 3383 2

Att koka egen fond är inte svårt, men kräver lite tid. Däremot ger en egen kokt fond en djup smak och maten du lagar smakar mycket mera. Fond är en perfekt bas i soppor, såser och grytor och du får användning för alla delar av djuret. Koka en skaldjursfond efter kräftskivan när du har mycket kräftskal över. Om du aldrig har provat koka en egen fond så rekommenderar jag att du gör det direkt, det kommer att förhöja smaken på din mat ordentligt!

När jag kokar skaldjursfond så använder jag den oftast till att laga kräftsoppa. Min kräftsoppa har blivit en stor favorit hemma hos mig och jag är särskilt förtjust i den som förrätt. Om du inte har användning av din fond direkt så kan du även frysa in den. Prova även att frysa in som iskuber så kan du enkelt ta fram en isbit och tillsätta i matlagningen.


IMG 3292 2

Skaldjursfond

 

1 kg kräftor eller räkor

150 g morot

100 g fänkål

1 lök

ett par kvistar dill

2 msk tomatpuré

10 svartpepparkorn

3 lagerblad

2 dl vitt vin

1 liter vatten

1 tsk råsocker

 

Skala kräftorna eller räkorna. Spara skalet från klo, stjärt och sköld, men släng bort mage, gälar och mundelar eftersom de ger en besk smak. Spara de rensade kräftstjärtarna i kylen till soppa eller annan maträtt.

Skala moroten och löken. Tärna morot, lök och fänkål. Hetta upp en kastrull med olja. Fräs grönsakerna på hög värme under omrörning ett par minuter. Tillsätt skalen från skaldjuren och rosta så att det tar färg. Krossa pepparkornen grovt och smula lagerbladen. Tillsätt kryddorna i kastrullen tillsammans med dillkvistar, socker och tomatpuré. Rör om allting och tillsätt sedan vinet. Häll över vattnet och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda utan lock i 30 minuter.

Flytta bort kastrullen från värmen och låt stå i 30 minuter. Sila över fonden i en annan kastrull, låt rinna av ordentligt. Koka ihop fonden till 2/3. Använd fonden till soppor, grytor eller såser. Du kan även frysa in fonden till iskuber och tillsätta en isbit i maträtter.

IMG 3317 2

IMG 3344 2

Kräftsoppa

 

1 sats skaldjursfond, se recept ovan

3 dl grädde

1 dl färskost eller t.ex. koskenlaskija mat

ca 0,5 dl maizena

salt och peppar

cayennepeppar eller chilipulver

lökpulver

vitlökspulver

 

kräftstjärtar

dill

bröd, mörkt eller ljust

 

Koka upp skaldjursfonden. Häll i grädden och färskosten. Krydda med salt och peppar, samt övriga valfria kryddor. Provsmaka. Blanda maizenan med kallt vatten och rör ut alla klumpar. Häll i den kokande soppan under omrörning tills du har önskad tjocklek.

Lägg upp kräftstjärtar och dill i bottnen på tallrikarna. Häll upp soppan runt om. Servera med bröd.

IMG 3373 2


Kyckling-nudelsoppa med kokosmjölk

Skrivet av Jessica Nybacka 24.03.2017

IMG 9425 2

Det här är min version av den thailändska soppan Tom kha gai, en kycklingsoppa på kokosmjölk. Soppan har en fin blandning av surt, salt och hetta och har blivit en ny favorit hemma hos mig.

IMG 9446 2

IMG 9462 2

Kyckling-nudelsoppa med kokosmjölk

400 g kycklingfilé (eller strimlor)

200 g äggnudlar

3 morötter

150 g champinjoner

150 g blomkål

 

5 dl kokosmjölk

5 dl kycklingbuljong

1 stjälk citrongräs

1 röd chili

5 st kaffirlimeblad

1 tsk riven ingefära

1 msk röd currypasta

1 msk fisksås

½ lime, pressad saft

vårlök

 

Skala och riv ingefäran. Krossa citrongräset och skär det i grova bitar. Strimla chilin fint. Blanda kokosmjölk och buljong i en kastrull, tillsätt citrongräs, chili, ingefära, kaffirlimeblad och currypasta. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Plocka bort citrongräset och limebladen.

Koka upp vatten och koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Skölj nudlarna kalla och ställ åt sidan.

Skala moroten och skiva tunt. Skär kycklingfilén i skivor. Tillsätt morot och kyckling i soppan och låt koka ca 5 minuter. 

Skiva champinjonerna och skär blomkålen i små buketter. Tillsätt i soppan och låt koka ett par minuter. Smaka av soppan med fisksås och limesaft. 

Fördela nudlarna i fyra skålar. Häll över soppan och toppa med hackad vårlök.

IMG 9460 2