header2 2

Små smultron och vit chokladpajer

Skrivet av Jessica Nybacka 12.07.2018 | 0 Kommentarer

IMG 7312 2

Smultron växer vilt i hela landet och det är nu i juli som bären mognar. När jag är ute på promenad så ser jag att dikeskanterna är fyllda av de små bären, och stannar också hela tiden för att äta av dem. Trots att jag inte kan följa rådet själv när det kommer till smultron så ska man inte äta dem som växer nära vägar, var de får smuts och avgaser på sig. Smultronen på bilden är dock ändå odlade. Då mina föräldrar var bortresta fick jag lov att plundra deras smultronland, vilket kändes helt värt den nästan 40 km långa resan. Alla har vi olika prioriteringar.

Smultron smakar absolut bäst som färska och så valde jag också att använda dem. Det här enkla bakverket består av mandelskal som fylls med vit chokladgrädde och toppas med färska smultron. Får du inte tag på smultron så går det självklart att byta ut dem mot övriga färska bär. Det här receptet ger sex stycken små pajer, men om du föredrar så kan du även baka endast en stor paj eller en hög med små tarteletter. Vit chokladgrädden är väldigt simpelt att göra, men kräver en längre tid för att få kylas ordentligt innan den vispas upp. Jag föredrar att förbereda den dagen innan jag vispar upp den, för att garantera att den är tillräckligt kyld.

IMG 7252 2

IMG 7263 2

Små smultron och vit chokladpajer

6 små pajformar

 

100 g smör

2,5 dl vetemjöl

50 g mandelmjöl

1 dl socker

1 ägg

 

180 g vit choklad

3 dl vispgrädde

 

smultron

 

Dag 1:

Hacka vit chokladen i mindre bitar och lägg över i en bunke. Hetta upp grädden i en kastrull tills just före den börjar koka. Häll grädden över chokladen och rör slät. Dra plastfolie mot ytan av grädden och ställ i kylskåpet till nästa dag.

 

Dag 2:

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller för hand. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet upp till en timme. 

Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i lika stora bitar och tryck ut degen i pajformarna ända upp till kanterna. Grädda tills pajskalen får fin färg, ca 15-20 minuter. Låt svalna helt.

Vispa upp vit chokladgrädden. Fördela grädden i pajskalen. Toppa med färska smultron.

IMG 7324

IMG 7292 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar