header2 2

Skaldjursfond och kräftsoppa

Skrivet av Jessica Nybacka 01.09.2017 | 0 Kommentarer

IMG 3383 2

Att koka egen fond är inte svårt, men kräver lite tid. Däremot ger en egen kokt fond en djup smak och maten du lagar smakar mycket mera. Fond är en perfekt bas i soppor, såser och grytor och du får användning för alla delar av djuret. Koka en skaldjursfond efter kräftskivan när du har mycket kräftskal över. Om du aldrig har provat koka en egen fond så rekommenderar jag att du gör det direkt, det kommer att förhöja smaken på din mat ordentligt!

När jag kokar skaldjursfond så använder jag den oftast till att laga kräftsoppa. Min kräftsoppa har blivit en stor favorit hemma hos mig och jag är särskilt förtjust i den som förrätt. Om du inte har användning av din fond direkt så kan du även frysa in den. Prova även att frysa in som iskuber så kan du enkelt ta fram en isbit och tillsätta i matlagningen.


IMG 3292 2

Skaldjursfond

 

1 kg kräftor eller räkor

150 g morot

100 g fänkål

1 lök

ett par kvistar dill

2 msk tomatpuré

10 svartpepparkorn

3 lagerblad

2 dl vitt vin

1 liter vatten

1 tsk råsocker

 

Skala kräftorna eller räkorna. Spara skalet från klo, stjärt och sköld, men släng bort mage, gälar och mundelar eftersom de ger en besk smak. Spara de rensade kräftstjärtarna i kylen till soppa eller annan maträtt.

Skala moroten och löken. Tärna morot, lök och fänkål. Hetta upp en kastrull med olja. Fräs grönsakerna på hög värme under omrörning ett par minuter. Tillsätt skalen från skaldjuren och rosta så att det tar färg. Krossa pepparkornen grovt och smula lagerbladen. Tillsätt kryddorna i kastrullen tillsammans med dillkvistar, socker och tomatpuré. Rör om allting och tillsätt sedan vinet. Häll över vattnet och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda utan lock i 30 minuter.

Flytta bort kastrullen från värmen och låt stå i 30 minuter. Sila över fonden i en annan kastrull, låt rinna av ordentligt. Koka ihop fonden till 2/3. Använd fonden till soppor, grytor eller såser. Du kan även frysa in fonden till iskuber och tillsätta en isbit i maträtter.

IMG 3317 2

IMG 3344 2

Kräftsoppa

 

1 sats skaldjursfond, se recept ovan

3 dl grädde

1 dl färskost eller t.ex. koskenlaskija mat

ca 0,5 dl maizena

salt och peppar

cayennepeppar eller chilipulver

lökpulver

vitlökspulver

 

kräftstjärtar

dill

bröd, mörkt eller ljust

 

Koka upp skaldjursfonden. Häll i grädden och färskosten. Krydda med salt och peppar, samt övriga valfria kryddor. Provsmaka. Blanda maizenan med kallt vatten och rör ut alla klumpar. Häll i den kokande soppan under omrörning tills du har önskad tjocklek.

Lägg upp kräftstjärtar och dill i bottnen på tallrikarna. Häll upp soppan runt om. Servera med bröd.

IMG 3373 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar