header2 2

Sötstark senap med äppelmos

Skrivet av Jessica Nybacka 16.12.2017

IMG 4565 2

Senap är en av världens äldsta och mest använda smaksättningar. Senap görs på tre typer av senapsfrön, vita som även kallas för gula, bruna och svarta. De gula fröna är mildare i smaken medan de bruna och svarta fröna har en pepprigare smak. När man krossar senapsfrön frigörs enzymer som blandat med vatten utvecklar den heta smaken. Dock försvinner den brännande smaken snabbt om man inte blandar med någon form av syra, oftast i form av vinäger eller ättika. Låt senapen stå i ett par dagar efter att du har gjort den eftersom smakerna mognar och blir mildare.

Den här senapen har en stark smak, men får en viss sötma av att blanda i äppelmos. Kanske råkar du som jag ha hemmagjord äppelmos i frysen från tidigare i höst eller så köper du färdig från butiken. Ge bort en burk i present eller koka till julens skinka. 

 

Sötstark senap med äppelmos

2 stycken 1,3 dl burkar

 

60 g senapspulver

100 g socker

1 dl vatten

1 msk ättika

1 msk honung

1 dl (120 g) äppelmos

 

Sterilisera väl rengjorda glasburkar i 100 grader i 20 minuter.

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka i ett par minuter så att sockret smälter och senapen tjocknar till sig. Häll upp senapen i burkarna och förslut genast. Förvara i kylskåp i ett par dagar innan användning. Hållbar i minst 6 månader, dock kan smaken avta med tiden.


Helstekt filé med jordärtskocks­puré och blåbärssås

Skrivet av Jessica Nybacka 02.12.2017

Bild 1

Till huvudrätten i min tre rätters meny till självständighetsdagen valde jag att använda ingredienser från skogen. Använd viltkött av älg, hjort eller ren och ifall du inte får tag på vilt så går nötkött lika bra. Koka en rödvinsås med blåbär och en puré på jordärtskocka, servera med smörstekta kantareller. Även fast det är för sent att plocka både blåbär och kantareller så är det ingredienser som de flesta har färdigt i frysen eller som annars går att köpa fryst från butiken.

IMG 4418 2

Helstekt filé med jordärtskockspuré och blåbärssås

4 portioner

 

600 g filé av viltkött eller nötkött

salt och peppar

smör

1 kvist rosmarin

1 vitlöksklyfta

 

Jordärtskockpuré

400 g skalad jordärtskocka

200 g skalad potatis

0,25 dl grädde

salt

 

Blåbärssås

1 schalottenlök

1 klick smör

2 dl blåbär

1 dl rödvin

2 dl buljong

1 msk farinsocker

2 tsk maizena

salt

 

200 g kantareller eller annan svamp

smör, salt och peppar

 

 Ta fram köttet minst en timme på förhand och låt det bli rumstempererat. Värm ugnen till 120 grader. Klappa in salt och peppar på köttet. Skala vitlöksklyftan och krossa den med sidan av en kniv. Hetta upp en stekpanna tills den är riktigt het och lägg i en klick smör. Lägg i köttet, rosmarinkvisten och vitlöksklyftan. Bryn köttet på alla sidor så att det får fin färg. Lägg över på ett ugnståligt fat och häll över smöret och kryddorna från pannan. Placera en termometer i mitten av köttet och lägg in i ugnen. Grädda till en innertemperatur av 58-60 grader.

Skala jordärtskockorna och potatisen, lägg i en kastrull med vatten. Koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa slät med en stavmixer. Mixa i grädden och smaka av med salt.

Skala och hacka schalottenlöken. Fräs i smör i en kastrull. Häll över rödvinet och låt koka in i ett par minuter. Tillsätt blåbär, buljong och farinsocker. Låt koka samman. Blanda ut maizenan med kallt vatten och rör ut alla klumpar. Häll maizenan i såsen under omrörning. Sila eventuellt såsen om du vill ha den slät. Smaka av med salt.

Hetta upp en stekpanna med smör. Stek svampen mjuk, salta och peppra.

Vira in köttet i aluminiumfolie när du tar ut det ur ugnen. Låt vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

Lägg upp jordärtskockspuré på tallrikar, toppa med skivat kött, blåbärssås och kantareller.


Rönnbärsketchup

Skrivet av Jessica Nybacka 08.11.2017

IMG 4253 2

Rönnbär är, trots att många tror motsatsen, ätbara bär som dessutom är fyllda med vitaminer! Råa är de väldigt sura och beska, men efter att ha varit frysta minskar beskan. Därför är det bäst att plocka bären efter den första frosten eller att frysa in dem i ett dygn innan användning. Dessutom skiljer sig beskan i bären från träd till träd eftersom vi i Finland har fyra olika rönnbärsvarianter, så prova plocka bär från olika träd! 

Ketchup går att koka på andra ingredienser än tomat, bland annat på flera olika bär. Den här ketchupen med rönnbär och äpple blir en syrligare variant som jag tror faller de vuxna mer i smaken. Ett annorlunda alternativ att testa och kanske även en fin present att ge bort nu när vi sakta närmar oss jultider?

IMG 3883 2

IMG 4271 2

Rönnbärsketchup

 

500 g rönnbär

2 äpplen, ca 200 g

2 lökar, ca 300 g

3 vitlöksklyftor

0,5 dl olja

2 tsk torkad timjan

3 dl råsocker

1,5 dl äppelcidervinäger

1,5 dl vatten

0,5 tsk salt

0,5-1 tsk svartpeppar

 

Koka upp lättsaltat vatten. Koka rönnbären i ca 5 minuter, häll av vattnet.

Skala  och hacka lökarna och vitlöksklyftorna. Kärna ur äpplena och tärna dem. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs löken, vitlöken och timjan i ett par minuter. Tillsätt rönnbären och äpplena och fräs ytterligare en stund. Tillsätt sockret och häll över vinäger och vatten. Låt koka i ca 15 minuter, rör om med jämna mellanrum.

Mixa till slät massa. Smaka av med salt och peppar. Passera genom en sil om du vill ha ketchupen helt slät. Häll upp på steriliserade flaskor eller burkar och förvara i kylskåp. Hållbar i minst en månad. 

IMG 4214 2


Choklad-hasselnötskräm

Skrivet av Jessica Nybacka 16.04.2017

IMG 8357 2

Den här choklad-hasselnötskrämen är en hemmagjord variant av Nutella. Att laga sin egen hasselnötskräm är inte svårt, det kräver endast att du har en mixer. Nutella är väldigt omtyckt att använda i bakning, men den innehåller ingredienser som är dåliga både för miljön och människans hälsa. När du lagar din egen version så vet du exakt vad som finns i den, samtidigt som det smakar mycket bättre.

IMG 8227 2

Företaget Ferrero som tillverkar Nutella får mycket kritik för att det görs på palmolja och en kemiskt framställd vaniljessens som tros vara cancerframkallande. Framställningen av palmolja är starkt kritiserat eftersom stora mängder regnskog huggs ner för att göra rum för palmoljeplantagerna, samtidigt som människor, djur, ursprungsbefolkningen i produktionsländerna och unika växtarter trängs undan och förstörs. Omvandlingen av tropikskogar och plantager anlagda på torvmarker bidrar dessutom kraftigt med utsläpp av växthusgaser. Användningen av bekämpningsmedlet parakvat är vanligt på plantagerna, ett medel som är förbjudet inom EU eftersom det är skadligt för människans hälsa.

IMG 8305 2

Choklad-hasselnötskräm - hemmagjord Nutella

300 g hasselnötter

2 dl florsocker

1 dl kakao

1 tsk vaniljpulver

1 krm salt

ev. 1 msk olja

 

Värm ugnen till 200 grader. Rosta hasselnötterna ca 10 minuter tills de har fin brun färg, men akta att de inte bränns! Häll hasselnötterna på en kökshandduk och gnugga hårt så att det mesta av skalet lossnar.

Mixa nötterna i en matberedare tills oljorna frigörs och du får ett löst smör, det tar nästan 5 minuter. Tillsätt florsocker, kakao, vaniljpulver och salt. Mixa till en jämn kräm. Tillsätt eventuellt olja om du tycker att krämen är för tjock. 

Häll upp krämen på en steriliserad burk med tätt lock. Förvara i kylskåp upp till en månad.

IMG 8335 2