header2 2

Sallad med polkabetor och gratinerad getost

Skrivet av Jessica Nybacka 13.09.2017

IMG 3642 2

Polkabetan är släkt med rödbetan, men är röd- och vitrandig som en polkagris på insidan. Snittytan på polkabetor är väldigt dekorativa, men om du tillreder dem så försvinner färgkontrasten och de blir istället rosa. Därför passar det bra att skiva dem råa och servera dem i en sallad. 

Du har säkert hört att getost och rödbeta är en väldigt lyckad kombination, det samma gäller även med getost och polkabeta. Ringla över lite honung på osten och gratinera snabbt i ugnen, det doftar lika fantastiskt som det smakar!

IMG 3620 2

Sallad med polkabetor och gratinerad getost

2 portioner

 

100 g salladsbladsmix

100 g björnbär

0,5 dl pumpafrön

1 polkabeta

olivolja

salt & peppar

100-200 g getost, på rulle

flytande honung

2 skivor surdegsbröd

 

Skrubba polkabetan ren med en rotsaksborste. Skiva den tunt, gärna med mandolin. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar. 

Värm ugnen till 250 grader med grillelementet på. Skiva getosten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite honung. Lägg brödet bredvid osten, ringla över olivolja.

Lägg upp salladsblad på två tallrikar. Strö över pumpafrön och björnbär, lägg över skivad polkabeta. Lägg in plåten i ugnen och gratinera i ca 3-5 minuter, tills osten och brödet har fått färg. Toppa salladen med getosten och servera med bröd.

IMG 3630 2

IMG 3664 2


Färskpotatis­sallad med primörer och senaps­vinägrett

Skrivet av Jessica Nybacka 22.05.2017

IMG 1096 21

Snart börjar säsongen för färskpotatis! Den här salladen tillsammans med primörer och en vinägrett på grovkornig senap passar perfekt ihop med grillat.

 

Färskpotatissallad med primörer och senapsvinägrett

 

1 kg färskpotatis

500 g sparris

150 g rädisor

3 stjälkar vårlök

ca 50-70 g blandade gröna blad, t.ex. ruccola, spenat och mangoldskott

 

0,5 dl grovkornig senap

0,5 dl olivolja

1 msk honung

1 msk vitvinsvinäger

salt & peppar

 

Tvätta potatisen. Bryt bort den hårda ändan på sparrisen och skär dem i två delar. Skölj rädisorna och skiva dem tunt, gärna med mandolin. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten. Skiva vårlöken.

Rör ihop ingredienserna till vinägretten. Smaka av med salt och peppar.

Koka upp en kastrull med rikligt saltat vatten. Koka potatisen mjuk ca 20-30 minuter, se till att du inte överkokar dem! Plocka upp potatisarna ur vattnet och lägg i sparrisbitarna, låt koka 2-3 minuter. Blanda potatisen och sparrisen med senapsvinägretten.

Strö ut hälften av salladsbladen på ett fat. Lägg potatisen och sparrisen ovanpå. Toppa med rädisorna, vårlöken och resten av salladsbladen.

IMG 1109 2