header2 2

Runebergstårtor

Skrivet av Jessica Nybacka 04.02.2018 | 1 Kommentarer

IMG 8807 3

Imorgon firar vi Runebergsdagen i Finland, vilket såklart betyder att det är dags att baka Runebergstårtor! Det vanligaste sättet att baka bakelserna är att grädda dem i cylindriska formar. Eftersom jag inte har sådana formar så använder jag vanliga muffinsformar med lika fint resultat!

Ska Runebergstårtan hållas torr eller ska den fuktas med punsch eller rom? Det har blivit en stor fråga. Om du köper en Runebergstårta på ett bageri så är de högst troligen fuktade. Trots det så anses originalet som Fredrika bakade ha varit torra. Jag är definitivt på sidan för att hålla bakelserna torra, men oberoende av hur du vill göra så är det här ett gott och enkelt recept. Baka och njut, så väntar vi sedan ett år tills vi får äta dem nästa gång!

IMG 8830 2 

Runebergstårtor

ca 8 stycken (med 2 dl muffinsformar)

 

200 g rumsvarmt smör

2 dl socker

2 ägg

1 dl vetemjöl

2 dl ströbröd

2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

ev. 1 tsk kardemumma

2 dl vispgrädde

 

1 dl florsocker

1,5-2 tsk vatten

hallonsylt

 

Värm ugnen till 200 °c. Vispa ihop smöret med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop mellan varje ägg. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten växelvis med grädden. Vispa till en jämn smet.

Rada ut muffinsformar på en plåt. Fyll upp formarna med smet till 2/3 av formen. Grädda i 20-25 minuter tills de är torra i mitten. Låt svalna.

Rör ihop florsocker och vatten till en tjock glasyr. Klicka ut hallonsylt på varje tårta och spritsa glasyr i en ring runt sylten.

Kommentarer

  • Mia 06/02/2018 11:01pm (12 dagar sen)

    Bra recept,Super Goa och lätta att göra!

    • Jessica Nybacka 12/02/2018 4:32pm (6 dagar sen)

      Tack, vad roligt att du gillade dem!

Skriv en kommentar