header2 2

Red velvet cupcakes med vit chokladfrosting

Skrivet av Jessica Nybacka 13.02.2018 | 0 Kommentarer

IMG 8884

Imorgon är det alla hjärtans dag och vad passar då bättre än red velvet tårta? Fast här i form av cupcakes med en vit chokladfrosting på toppen!

Red velvet tårta härstammar från den Amerikanska södern. Tårtan har blivit en amerikansk klassiker som har ökat stadigt i popularitet under de senaste åren. Namnet red velvet, som alltså betyder röd sammet, kommer från tårtans röda färg och att konsistens är mjuk och luftig som sammet. Konsistens beror på en speciell ingrediens - vinäger. Syran i vinägern reagerar med bikarbonat och blir bubbligt, vilket gör kakan luftig.

Förr i tiden tillsattes ofta rödbeta i tårtan för att ge en rödare färg. Dock var det inte enbart av det som tårtan fick sin färg, utan även på grund av kakaon. Traditionellt innehåller nämligen kakao ämnet antocyanin, ett färgämne som blir rödare då det kombineras med syra. I dagens läge är kakaon ofta processad och reagerar inte på samma sätt med syra. Därför tillsätter vi numera istället röd karamellfärg i red velvet för att få fram samma färg.

IMG 8882

Red velvet cupcakes

ca 15 stycken

 

75 g rumsvarmt smör

2 dl socker

1 ägg

2 msk kakao

2 msk röd karamellfärg

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

1,5 dl filmjölk / piimä

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

0,5 msk vitvinsvinäger

0,5 tsk salt

 

Frosting

70 g vit choklad

100 g rumsvarmt smör

100 g philadelphiaost

3,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

ev. jordgubbar att dekorera med

 

Värm ugnen till 175 °c. Vispa smör och socker samman till en luftig massa. Tillsätt ägget under vispning och vispa ihop till en smet.

Blanda samman kakao, karamellfärg och vanilj, vispa ner i smeten. Rör ner hälften av filmjölken under långsam vispning, tillsätt hälften av mjölet och vispa jämnt. Tillsätt resten av filmjölken och mjölet.

Blanda samman bikarbonat och vinäger i en kopp, det skummar hastigt till. Tillsätt i smeten tillsammans med saltet och vispa ihop. 

Skeda upp smeten i muffinsformar, fyll till 2/3 av formen. Grädda i 20-25 minuter tills de är torra i mitten. Låt svalna.

 

Frosting

Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt svalna något.

Vispa ihop smör med florsocker och vaniljsocker luftigt. Vispa ner philadelphiaosten. Tillsätt den smälta chokladen i omgångar och vispa jämnt.

Lägg upp frostingen i en spritspåse med tyll. Spritsa upp på cupcakes på valfritt sätt. Dekorera eventuellt med jordgubbar eller annan dekoration. 

IMG 8867

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar