header2 2

Rabarbersaft

Skrivet av Jessica Nybacka 06.06.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

IMG 6561 2

Rabarbersaft är en favorit för mig med sin härligt syliga smak. Det går bra att koka saft på rabarber under hela sommaren, vilket är ett bra sätt att ta tillvara på den grovfibriga rabarbern i slutet av sommaren som man inte vill baka med. Då man kokar saft på rabarber så ska man inte skala den eftersom färgen sitter hos många rabarbersorter endast i stjälkens skal. Färgen på saften kan bli allt från ljust rosa till knall röd beroende på hur röd färg din rabarber har. Om du vill testa olika varianter av rabarbersaft så går det enkelt att smaksätta den, prova till exempel tillsätta en snittad vaniljstång eller två kanelstänger.

Rabarbersaft

 

1,5 kg rabarber

2 liter vatten

1 citron

 

ca 3 dl socker / liter saft

 

Skär rabarbern i grova bitar, du behöver inte skala dem. Lägg bitarna i en kastrull och häll över vattnet. Koka upp och låt koka i 15 minuter utan att röra om. Häll saften genom en silduk, låt stå och rinna igenom av sig själv upp till en timme. Pressa inte!

Mät upp mängden saft och räkna ut sockermängden. Pressa saften ur citronen. Häll upp saften i en ren kastrull och koka upp tillsammans med citronsaften. Tillsätt sockret och koka tills sockret har smält. Skumma av.

Häll upp den varma saften på steriliserade, varma flaskor. Förslut flaskan direkt och täck med en handduk medan de svalnar. Förvara svalt.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar