header2 2

Rabarber-­jordgubbs­cheesecake

Skrivet av Jessica Nybacka 18.06.2018 | 0 Kommentarer

IMG 6875 2

Rabarber och jordgubbar är en alltid lika lyckad smakkombination som passar perfekt i en cheesecake. Den här somriga cheesecaken görs med gelatinblad vilket ger en härligt krämig konsistens. Kakan på bilden är bakad i en 20 cm form vilket ger en högre kaka, men även en 24 cm form går bra till en lägre kaka. Dekorera kakan med ett berg av jordgubbar och servera den i midsommar!

IMG 6885 2

Rabarber-jordgubbscheesecake

 

250 g havrekex

75 g smör

 

200 g rabarber

100 g jordgubbar

1 dl socker

5 gelatinblad

600 g philadelphiaost

2 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

 

Jordgubbar till dekorering

 

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter, 20 cm i diameter för en högre kaka eller 24 cm i diameter för en lägre. Smält smöret. Smula sönder kexen och blanda ihop med det smälta smöret. Tryck ut kexsmulorna jämnt i formen och ställ i kylen.

Skär rabarbern i mindre bitar, du behöver inte skala dem. Snoppa jordgubbarna och dela större jordgubbar i mindre bitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda rabarbern och jordgubbarna med sockret i en kastrull. Låt stå en stund så att bären vätskar av sig och koka sedan upp. Koka tills rabarbern blir mjuk och mosig. Mixa blandningen med en stavmixer. Rör ner gelatinbladen i den varma purén och låt svalna.

Rör philadelphiaosten mjuk i en bunke och blanda med vaniljsockret. Vispa grädden tjock i en annan bunke. Rör ner den avsvalnade rabarberpurén i philadelphiaosten och rör ihop. Blanda till sist ner den vispade grädden och vänd ihop. Häll smeten över kexbottnet och stryk ytan jämn. Låt stå i kylen över natten och stelna.

Dekorera med jordgubbar och eventuellt ätbara, obesprutade blommor.

IMG 6870 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar