header2 2

Pavlova med passionscurd

Skrivet av Jessica Nybacka 02.04.2018 | 0 Kommentarer

IMG 5425 2

Pavlova är en tårtliknande dessert som består av marängbotten som toppas med grädde och bär. Desserten uppfanns i antingen Australien eller Nya Zeeland och har fått sitt namn efter den ryska ballerinan Anna Pavlova. Det fina med en pavlova är att den inte behöver se perfekt ut, utan får ha ett slarvigt, ihopkastat utseende. Laga klart de olika komponenterna på förhand och montera ihop den precis innan den ska ätas, så blir inte marängen blöt. Det går också enkelt att laga i portionsstorlekar istället för en stor tårta, spritsa då ut flera små rundlar av marängen.

I flera recept görs marängbotten på en kallvispad maräng som det tillsätts majsstärkelse och vinäger till. Det beror på att majsstärkelsen ger marängen stadga och vinägern hjälper äggvitan att binda luft. Hjälpmedlen är inte ett måste och kan ge bismak till marängen, så därför valde jag att lämna bort dem. Jag valde även att göra en varmvispad maräng, eftersom det ger en frasig yta med en seg mitt. Ifall du inte ska äta pavlovan direkt så är det ändå en bättre idé att använda vanlig kallvispad maräng som är torrare i konsistensen. 

 

Pavlova med passionscurd

 

4 äggvitor

2 dl socker

 

3 passionsfrukter

0,5 dl citronsaft

1 dl vatten

1 dl socker

2 msk maizena

2 äggulor

25 g smör

 

2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

2 passionsfrukter

 

Värm ugnen till 125 grader. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg äggvitorna och sockret i en värmetålig bunke som passar över kastrullen. Värm marängsmeten över vattenbad medan du vispar. Vispa tills smeten har en temperatur på 55-60 grader, eller känn efter när sockerkristallerna har smält. Plocka bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten har kallnat.

Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten lite slarvigt till en cirkel, gärna med en fördjupning i mitten. Grädda i 60 minuter, stäng sedan av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen har kallnat. Låt marängen svalna helt innan du lyfter upp den från plåten.

 

Passionscurd 

Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet i en kastrull. Blanda med citronsaft, vatten, socker och maizena. Koka upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Rör ner äggulorna och låt försiktigt sjuda upp under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och klicka i smöret. Rör till en jämn kräm. Låt svalna.

 

Montering

Vispa grädden med vaniljsockret löst. Lägg marängen på ett tårtfat och toppa med passionscurd. Stryk över den lösvispade grädden. Gröp ur passionsfrukterna och sprid ut fruktköttet över grädden.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar