header2 2

Sparrispaj med kirskål och getost

Skrivet av Jessica Nybacka 31.05.2018 | 1 kommentar(er)

IMG 6521 2

En sparrispaj blir extra fin då man radar sparrisen tätt efter varandra på ytan! Som fyllning finns trädgårdens fiende nummer ett, ogräset kirskål som även är en ätbar vild växt. Kirskålen sprider snabbt ut sig och tar över trädgården så passa på att äta av den! Växten smakar bäst nu på våren då man plockar de späda, små bladen, men om du fortsätter skörda under sommarens gång så kommer det upp nya små blad hela tiden. Växten jämförs i smaken med morot, persilja och selleri, men kan användas på samma sätt som spenat i matlagningen.

 

Sparrispaj med kirskål och getost

 

1 sats pajdeg

 

500 g sparris

150 g mjuk getost

ett knippe kirskål (ca 20-30 g) eller spenat

 

3 dl grädde

2 ägg

150 g riven ost

0,5-1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

1 tsk lökpulver

 

Gör pajdegen enligt receptet. Värm ugnen till 200 grader. 

Vispa upp äggen och blanda ihop med grädden. Rör ner kryddorna och den rivna osten.

Bryt av den hårda ändan på sparrisen. Riv eller skär kirskålen i grova bitar. Skär getosten i bitar och lägg ut den över pajdegen. Strö över kirskålen och häll äggstanningen ovanpå. Rada ut sparrisen i rader. Pensla ytan på sparrisen med lite olja så bränner de inte i ugnen. Grädda pajen i ca 35-40 minuter tills den har fin brun färg. 

IMG 6509 2


Rödbetspaj med fetaost och rosmarin

Skrivet av Jessica Nybacka 06.09.2017

IMG 3549 2

Det här är en paj som alltid överraskar mig med hur god den är! Kombinationen av rödbeta, fetaost, rosmarin och honung passar ihop så bra. Byt ut fetaosten mot getost om du föredrar det! Pajen får en härlig färg när den röda färgen från betorna blandar sig med resten av ingredienserna.  

IMG 3501 3

IMG 3522 2

Rödbetspaj

 

1 sats pajdeg

 

3 rödbetor

100 g fetaost eller getost

en kvist färsk rosmarin

 

2 dl grädde

1 ägg

0,5 msk honung

0,5 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar

0,5 tsk lökpulver

30 g riven ost

 

Gör pajdegen enligt receptet.

Tvätta rödbetorna och koka dem med skalet på tills de är mjuka. Spola dem kalla under kallt vatten. Skala och skiva rödbetorna.

Värm ugnen till 200 grader. Rada ut rödbetsskivorna över pajdegen. Smula över fetaosten. Plocka bladen från rosmarinstjälken och strö dem ovanpå.

Vispa upp ägget och blanda ihop med grädden. Tillsätt honung och kryddor. Häll äggstanningen över pajen och strö riven ost på toppen. Grädda pajen tills äggstanningen har stannat och pajen har fin färg, ca 30-40 minuter.

IMG 3537 2

IMG 3560 2


Galette med knipplök och färskpotatis

Skrivet av Jessica Nybacka 25.07.2017

IMG 2743 2

Galette är en frasig paj som bakas utan form, där degkanterna viks upp över fyllningen. De kan göras både med söt och salt fyllning, med allt från bär och frukt till grönsaker och kött. Denna gång blev min fyllning knipplök med blasten kvar som fått koka i balsamvinäger och honung, tillsammans med tunt skivad färskpotatis. Pajdegen är bakad med kvarg och anses därför vara ett hälsosammare alternativ mot normal pajdeg eftersom det innehåller mindre fett.

IMG 2627 2

IMG 2723 2

Galette med knipplök och färskpotatis

 

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl grahamsmjöl

50 g smör

200 g kvarg

1 krm salt

 

8 st knipplök med blast

2 vitlöksklyftor

2 kvistar timjan

0,5 dl balsamvinäger

2 msk honung

salt och peppar

 

200 g färskpotatis

100 g riven ost

färsk timjan

1 ägg

 

Rör samman mjöl med smör, i en matberedare eller för hand. Tillsätt kvarg och salt, blanda samman till en deg. Plasta in degen och ställ den i kylskåpet i en halv timme.

Skär löken och blasten i grova bitar. Finhacka vitlöken och repa bladen från timjankvistarna. Hetta upp en stekpanna med smör och stek löken mjuk i ett par minuter. Tillsätt vitlök och timjan. Häll över balsamvinäger och honung, låt vätskan koka in i löken på medel värme. Salta och peppra.

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta potatisen och skiva den tunt. Arbeta upp pajdegen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en rund cirkel. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö ut den rivna osten på mitten av degen, lämna en kant utan fyllning. Rada ut potatisskivorna ovanpå osten och strö timjan på. Toppa med löken. Vik upp kanterna runt om. Vispa upp ägget och pensla kanterna. Grädda tills kanterna har fått fin färg, ca 25 minuter.

 

IMG 2746 2


Pajdeg till salta pajer

Skrivet av Jessica Nybacka 30.06.2017 | 1 kommentar(er)

IMG 2066 2

Det här är mitt favorit recept på pajdeg som jag alltid använder när jag gör salta pajer. Pajskalet behöver inte förgräddas och blir ändå frasigt och gott. Jag brukar kombinera vetemjöl och grahamsmjöl, men du kan också använda enbart vetemjöl eller testa byta ut grahamsmjölet till ett helt annat mjöl.

 

Pajdeg till salta pajer

 

1 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

100 g smör

1 msk kallt vatten

 

Mixa samman alla ingredienser i en matberedare eller toppa ihop till en deg för hand. Plasta in degen och ställ den i kylen i en halv timme. Ta fram degen och arbeta upp till en smidig deg. Kavla ut på mjölat bakbord till en rundel lite större än pajformen. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över formen. Tryck ut degen i formen och ta bort överlopps deg som hänger över kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ formen i kylen under tiden som du förbereder valfri fyllning.

Grädda pajen i 200 grader i ca 30-40 minuter. 

IMG 2084 2


Kirskålspaj

Skrivet av Jessica Nybacka 11.05.2017

IMG 4529 2

En av de mest hatade växterna i trädgården är kirskål, ett ogräs som breder ut sig överallt. Men kirskål är också en ätbar växt som kan användas i matlagningen både färsk och tillagad på ganska samma sätt spenat. Kirskål är som bäst nu på våren när bladen är späda, större blad och grova stammar blir beska i smaken. Fast även de grövre bladen från senare på sommaren går bra att mixa ner i smoothie. Bladen går även bra att förvälla och frysa in eller att torka så kan du njuta av växten hela året. Kom bara ihåg att inte plocka vilda växter för nära vägar och stigar där de utsätts för avgaser, hundkiss och annan smuts. 

IMG 4561 2

Kirskålspaj

 

100 g smör

1 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 msk kallt vatten

 

ca 100 g kirskål

100 g fetaost

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

 

2,5 dl grädde

2 ägg

100 g riven ost

0,5-1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

0,5 tsk lökpulver

2 tsk kantarellfond

 

Lägg smör, mjöl och vatten i en bunke och toppa ihop till en deg. Plasta in degen och ställ den i kylen en halv timme. Arbeta upp degen och kavla ut den på mjölat bakbord. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över pajformen. Tryck ut degen i formen och nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen medan du lagar fyllningen.

Värm ugnen till 200 grader. Rensa bort grova stammar och dåliga blad på kirskålen. Skölj bladen och lägg ut dem på en handduk och torka. Skala och skiva löken och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs löken i smör. Grovhacka kirskålen och tillsätt i stekpannan, låt fräsa med hastigt. Bred ut på pajdegen och toppa med fetaost.

Vispa upp äggen och rör ner grädden och den rivna osten. Krydda med salt, peppar, lökpulver och fond. Häll äggstanningen över pajen. Grädda i 30-40 minuter tills den har fin färg och äggstanningen har stelnat. Låt stå i 10 minuter innan servering.

IMG 4552 2