header2 2

Osso buco med gremo­lata

Skrivet av Jessica Nybacka 21.02.2018 | 0 Kommentarer

IMG 5139 2

Osso buco är en klassisk Italiensk gryträtt som härstammar från Milano. Till rätten använder man kalvlägg i skivor som har både ben och märg kvar, en smakrik del som kräver aningen längre tillagningstid för att bli mört. Det går att hitta kött till osso buco i de flesta köttdiskar i vanliga mataffärer. Kalvläggen bräsera man med grönsaker, vitt vin och buljong och i modernare versioner även med tomat, vilket jag har valt att göra. På klassiskt vis serveras rätten med gremolata, en blandning av persilja, citronskal och vitlök, och antingen risotto eller polenta. Glöm inte att smaka på benmärgen i mitten av benet!

IMG 5156 2 

Osso buco med gremolata 

 

4 stycken kalvlägg

0,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

0,5 tsk peppar

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter, ca 300 g

1 bit rotselleri, ca 250 g

1 tsk torkad timjan

 

500 g krossade tomater

3 dl vitt vin

3 dl vatten

2 msk kalvfond

2 lagerblad

 

1 dl finhackad persilja

rivet skal av 1 citron

1 vitlöksklyfta

 

Skala och hacka lök och vitlök. Skala morot och rotselleri och tärna dem. Skär ett par snitt längs med kanterna av kalvläggen, det förhindrar att köttet drar ihop och böjer sig när du steker det. Blanda ihop vetemjöl, salt och peppar och vänd köttet i mjölet.

Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Bryn köttet på båda sidorna så att det får färg. Lägg över köttet i en gryta. Fräs grönsakerna tillsammans med timjan i fett i ett par minuter. Lägg över grönsakerna i grytan. 

Tillsätt krossade tomater, vin, vatten, fond och lagerblad i grytan. Låt koka upp och koka sakta under lock i ca 1,5-2 timmar tills köttet är mjukt. Red av med mjöl eller maizena om du tycker att såsen är för tunn och smaka av med salt och peppar.

Skala och finhacka vitlöksklyftan och finhacka persiljan. Riv skalet av citronen. Blanda samman till gremolatan.

Servera köttet med t.ex. risotto, potatismos, polenta eller pasta och strö gremolatan över.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar