header2 2

Kärna smör

Skrivet av Jessica Nybacka 19.02.2018

IMG 5096 2

Att framställa eget smör är enkelt, allt du behöver är en ingrediens - grädde. Förr i tiden när enskilda hushåll ännu framställde sitt eget smör så fanns det flera särskilda redskap för att kärna smör, var stötkärna var den vanligaste. Idag krävs det inte mera än en elvisp för att enkelt få hemmagjort smör på ca 10 minuter.

Då man kraftigt övervispar grädde bildas smörkorn och kärnmjölk. Kärnmjölken är en biprodukt, men den behöver inte slängas bort, den går bra att använda som degvätska då du bakar bröd eller bullar. Smöret ska ännu tvättas i isvatten så att så mycket som möjligt av kärnmjölken kommer bort, eftersom det förlänger hållbarheten. Vet du om att du snart ska använda smöret så behöver du inte tvätta smöret lika noggrant, eftersom en del av smaken försvinner med kärnmjölken.

Smöret kan ännu smaksättas med olika ingredienser, var det vanligaste är salt. Alla har en personlig mängd salt som de föredrar, så testa dig fram. Saltar du smöret för mycket så kan du tvätta det i vatten en gång till för att få bort en del av saltet. Utöver det så kan du ännu smaksätta ditt smör med till exempel citronskal, olivolja eller olika örter.  

IMG 5063 2

Smör

 

5 dl grädde, 40 %

2-4 krm salt, fint havssalt eller flingsalt 

 

eventuell smaksättning som t.ex. rivet citronskal, olivolja eller örter

 

Ta fram grädden i rumsvärme och låt den blir ca 15 grader varm. 

Vispa grädden med elvisp eller i en hushållsassistent. Vispa tills det blir från övervispad grädde till en grynig massa och slutligen kärnmjölken släpps helt.

Sila bort kärnmjölken (spara den och använd den som degvätska då du bakar bröd eller bullar).

Fyll en bunke med iskallt vatten. Knåda smöret i vattnet så att ytterligare kärnmjölken frigörs. Byt vatten några gånger tills vattnet inte längre blir grumligt. Ju noggrannare du tvättar smöret, desto bättre hållbarhet får det. Om du ska använda smöret snart så behöver du inte tvätta det lika noggrant, då håller det ca 2 dagar.

Knåda in salt i smöret och eventuell smaksättning. Vira in i papper eller lägg i en lufttät burk och förvara i kylskåp. Smöret håller i ca 1 vecka.