header2 2

Marinad, rub och glaze

Skrivet av Jessica Nybacka 28.06.2018 | 0 Kommentarer

En marinad, rub eller glaze har alla uppgiften att tillföra extra smak och saftighet vid grillningen. Vanligen används de vid grillning av kött, men de går också till fisk, skaldjur och grönsaker. Medan en marinad kräver sina timmar för bästa resultat, så kan en rub eller glaze användas på kortare varsel. Tänk alltid på att låta köttet bli rumstemperatur innan du tillagar det!

IMG 4612 2

Marinad

Med en marinad blir köttet både smakrikare, saftigare och mörare. För bästa resultat bör köttet marineras minst ett par timmar till över natten, så hinner smaken tränga in ordentligt. Fyll upp marinaden i dubbla fryspåsar och för runt köttet så att alla ytor täcks. Tryck ut så mycket av luften som möjligt och knyt fast påsen. Förvara i kylskåpet i en djup tallrik, ifall det skulle bli hål i plasten, och vänd på påsen ett par gånger under marineringen.

I en marinad vill man kombinera sälta, sötma, syra och fett med kryddor och smaksättningar. Sältan från salt eller saltiga ingredienser som sojasås tränger sig in i köttet och binder vätska vilket ger ett saftigt kött. Sötma kan komma från socker eller honung och hjälper till att framhäva smakerna. Dock bränner socker lätt, så använd inte för mycket! Syra i form av citron, vinäger eller vin ger inte enbart smak utan mörar även köttet. Även enzymer från ananas och kiwi samt mjölksyrabakterier från yoghurt hjälper till att göra köttet mörare. Fettet fungerar som smakförstärkare och hindrar att köttet bränner fast vid grillningen.

Torka lätt bort marinaden från köttet innan grillningen eftersom den annars rinner och klottar ner grillen.

 

Mild chilimarinad

Min favoritmarinad till gris, men den går även fint till nötkött.

 

1 dl tomatbaserad chilisås (felix eller heinz)

1 dl olivolja

4 vitlöksklyftor

3 msk vinäger

1 msk sojasås

2 tsk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

0,5 tsk krossad svartpeppar

 

Blanda samman chilisås med olivolja, vinäger och sojasås. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda med i marinaden tillsammans med kryddorna. Marinera köttet i minst ett par timmar till över natten. Vänd köttet ett par gånger under marineringen.

 

Balsamico-vitlöksmarinad

Passar perfekt till nötkött, men prova även till lamm!

 

1 dl balsamvinäger

1 dl citronsaft

1 dl vitlöksklyftor

1 dl rypsolja

2 tsk torkad timjan eller rosmarin

1 tsk krossad svartpeppar

 

Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med sidan av kniven. Skär dem i grova bitar. Blanda samman balsamvinäger med pressad citronsaft och olja. Rör ner vitlöken och smaksätt med kryddorna. Marinera köttet i minst ett par timmar till över natten. Vänd köttet ett par gånger under marineringen.

 

Yoghurtmarinad

God till kyckling, men också till lamm och gris!

 

2 dl naturell yoghurt

2 tsk paprikapulver

2 tsk spiskummin

2 tsk chilipulver

0,5 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

1 vilöksklyfta

 

Häll upp yoghurten i en bunke. Tillsätt kryddorna och rör jämnt. Skala vitlöksklyftan och finhacka den, tillsätt i marinaden. Marinera köttet i minst ett par timmar till över natten. Vänd köttet ett par gånger under marineringen.

 IMG 6083 2

Rub

En rub är en torr kryddblandning som används som en torr marinad till kött och fisk. Konceptet är fortfarande relativt nytt hos oss, men är en viktig del av BBQ-kulturen i Amerika. Klappa in kryddblandningen i köttet ca 15-30 minuter innan tillagning, så drar köttet snabbt i sig smak av kryddorna.

En rub går snabbt att förbereda istället för en marinad som ska marineras flera timmar i förväg. Samtidigt slipper du droppande fett som bränner fast i grillen. Tänk bara på att torra kryddor lätt kan bränna, så ha inte för stark värme på grillen!

 

Allround red rub

Den här ruben passar ihop med alla kött. Receptet ger en stor mängd som räcker till flera grillningar, minska på receptet om du endast vill prova!

 

1 dl paprikapulver

0,5 dl salt

2 msk farinsocker

2 msk spiskummin

2 msk lökpulver

1 msk vitlökspulver

1 msk chilipulver

1 msk senapspulver

1 msk malen svartpeppar

 

Blanda samman samtliga kryddor. Klappa in ordentligt av kryddblandningen i köttet innan grillning. Förvara resten av ruben i en burk med tätslutande lock.

 

Kafferub

En annorlunda rub gjord på kaffepulver med toner av lakrits från fänkålen. Passar till lamm och nötkött.

 

0,5 dl mörkrostat kaffepulver

1 msk fänkålsfrön

2 tsk torkad timjan

1 msk salt

1 msk farinsocker

0,5 tsk malen svartpeppar

 

Blanda fänkålsfrön och timjan i en mortel och krossa kryddorna så fint som möjligt. Blanda samman med kaffepulver och resten av kryddorna. Klappa in ordentligt av kryddblandningen i köttet innan grillning. Förvara överlopps rub i en burk med tätslutande lock.

 IMG 6061 2

Glaze

Med en glaze menas en tjock, smakrik sås som penslas på köttet i slutskedet av grillningen. En glaze ska ha en trögflytande konsistens som hålls kvar på ytan och inte rinner bort. För att få till rätt konsistens kokas ofta ingredienserna ihop till en tjockare sås.

Då du använder en glaze är du ute efter en kladdig och karamelliserad yta. Oftast består glazen av söta ingredienser som socker, honung och sirap som karamelliseras av hettan från grillen. Tänk dock på att socker lätt bränner, så passa värmen!

 

Chili-limeglaze

 

1 dl tomatbaserad chilisås (Felix eller Heinz)

0,5 dl sweet chilisås

0,5 dl farinsocker

0,5 dl limesaft

0,5 dl sojasås

1 vitlöksklyfta

 

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka ihop blandningen i ca 5-10 minuter tills den börjar tjockna. Rör om nu och då. Pensla på köttet i slutskedet av grillningen och låt karamelliseras på ytan.

 

Äppel-whiskeyglaze

 

1 dl äppelmos

0,5 dl honung

0,5 dl whiskey eller bourbon

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk senap

0,5 tsk salt

 

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka ihop blandningen i ca 5-10 minuter tills den börjar tjockna. Rör om nu och då. Pensla på köttet i slutskedet av grillningen och låt karamelliseras på ytan.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar