header2 2

Linsgryta på kokosmjölk med blomkålsris

Skrivet av Jessica Nybacka 31.10.2017 | 0 Kommentarer

IMG 8799 2

Den här linsgrytan är en version av den indiska linsgrytan dhal. Rätten är både enkel och billig och dessutom helt vegetarisk. Linsgrytan är kryddstark och blir snabbt en ny favorit! Här serverar jag den med ett alternativ till vanligt ris, blomkålsris. Genom att riva blomkålen och snabbt koka den så får du på endast ett par minuter ett nyttigt, enkelt tillbehör. 

IMG 8763 2

Linsgryta

 

1 gul lök

2 morötter

1 röd chili

2 vitlöksklyftor

 

4 dl röda linser

2 msk röd currypasta

1 msk tomatpuré

500 g krossade tomater

500 ml kokosmjölk

1 buljongtärning

1 dl vatten

 

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk salt

0,5 tsk lökpulver

0,5 tsk kanel

 

Skala löken och morötterna. Hacka löken och tärna morötterna i små tärningar. Finhacka chilin, lämna kvar kärnorna för starkare smak, finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp en kastrull med olja. Fräs löken och morötterna i några minuter, tillsätt chili och vitlök. Tillsätt linserna tillsammans med currypasta och tomatpuré och låt fräsa med en stund under omrörning. Häll över tomatkross, kokosmjölk, vatten och buljongtärningen. Tillsätt kryddorna. Låt koka på svag värme ca 10-15 minuter, rör om med jämna mellanrum eftersom linserna lätt fastnar i botten av kastrullen. Tillsätt mera vatten ifall grytan verkar för tjock.

Servera med antingen blomkålsris (recept nedan) eller vanligt ris och naanbröd

IMG 8745 3

Blomkålsris

 

1 stort blomkålshuvud

 

Plocka bort bladen från huvudet. Riv blomkålen grovt, även roten. Koka upp en kastrull med vatten, salta lätt. Lägg ner den rivna blomkålen i det kokande vattnet i 30 sekunder. Häll av blomkålen i ett durkslag och låt rinna av ordentligt, servera direkt.

IMG 8785 2

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar