Jambalaya med chorizo och räkor
Jambalaya är en risrätt som härstammar från New Orleans, men påminner starkt om den spanska rätten paella. Rätten består av ris blandat med grönsaker och kött, kyckling eller skaldjur. Jambalaya delas upp i två huvudsakliga kategorier, den kreolska jambalayan och cajun jambalaya. Största skillnaden mellan dem är användningen av tomat och i vilken ordning ingredienserna tillsätts.
Jag använder mig av samma grund när jag tillverkar både jambalaya och paella. På grund av det skiljer sig min jambalaya från originalet en del, bland annat genom att jag tillsätter saffran. Rätten är kryddig, med lätt styrka och är en favorit hemma hos mig!
Jambalaya med chorizo och räkor
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl ris (vildrisblandning eller långkornigt ris)
0,5 g saffran
1 tsk chiliflakes
6 dl buljong
300 g krossade tomater
0,5 dl vitt vin
2 tsk cajunkrydda
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk pepparmix
1 tsk salt
400 g chorizo
1 stor röd paprika
200 g ärter
150 g majs
150 g räkor
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull eller traktörpanna med olja. Fräs löken tills den är mjuk. Tillsätt vitlöken, riset, saffran och chiliflakes, fräs under omrörning ett par minuter. Häll över buljong, krossade tomater och vin. Tillsätt kryddorna, rör om och lägg på locket. Låt koka på medel värme under lock, rör om nu och då.
Under tiden, tärna paprikan och skär chorizon i slantar. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek chorizon och paprikan i några minuter tills paprikan mjuknar och korven börjar ta färg.
När största delen av vätskan har kokat in i riset, tillsätt chorizo och paprika. Låt koka tills all vätska har kokat in och riset är färdigt. Tillsätt ärter och majs. Rör sist ner räkorna och servera direkt.
Tunnbröd med varm batat-linssallad och chorizokorv
Jag älskar att delta i tävlingar där man ska ta fram recept. Så när jag fick en förfrågan om jag ville delta i en tävling för att ta fram ett recept för Snellmans All Natural korvar så funderade jag inte allt för länge innan jag anmälde mig. Min maträtt består av tunnbröd med lätt smak av örter och vitlök som går bra att både steka eller grilla. Till det har jag en varm batat-linssallad som består av ugnsrostad batat blandat med belugalinser och ruccola. Toppa det hela med grillade eller stekta chorizokorvar och en enkel yoghurtsås. Receptet ger 6 portioner. Vill du göra det enklare för dig så kan du såklart köpa färdigt tunnbröd, då har du maten klar på nolltid!
Ört-vitlöks tunnbröd
6 stycken
20 g jäst
2,5 dl rumsvarmt vatten
3,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk torkad timjan
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
0,5 msk honung
0,5 tsk salt
Smula ner jästen i en vispmaskin med degkrok eller i en bunke. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt mjöl, timjan, olivolja, honung och pressad vitlök. Kör ihop till en deg och tillsätt sedan saltet. Knåda degen i några minuter, degen kommer att vara lätt kladdig. Strö över mjöl och lägg en fuktad bakduk över bunken. Låt jäsa till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela upp degen i 6 lika stora bitar, ca 95 gram styck. Knåda till runda bullar. Låt vila under bakduk ett par minuter.
Hetta upp en lätt oljad stekpanna eller grillen. Kavla ut bullarna till tunna bröd. Nagga bröden och grädda dem en åt gången, 2-3 minuter per sida så att de tar färg. Bröden smakar bäst när de är nygräddade.
Varm batat- linssallad
500 g batat
1 dl belugalinser
1 tsk buljongpulver (eller ½ tärning)
flingsalt
peppar
torkad timjan
olivolja
en stor näve ruccola
Värm ugnen till 200 grader. Tvätta bataten, du behöver inte skala den. Skär den i jämnstora tärningar och lägg över tärningarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, krydda med flingsalt, peppar och timjan. Grädda ca 15 minuter tills tärningarna är mjuka.
Koka upp 2 dl vatten. Skölj linserna under kallt vatten och lägg dem i kastrullen tillsammans med buljongpulver. Koka i 20-25 minuter tills linserna har lätt tuggmotstånd. Blanda linserna med batattärningarna och ruccola.
Yoghurtsås
100 g turkisk yoghurt
1 msk citronsaft
1 tsk honung
salt och peppar
Blanda yoghurt med pressad citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.
Chorizo
3 paket Snellmans All Natural Chorizo korv (2 korvar per bröd)
Stek eller grilla korven. Lägg ihop bröden med batat-linssallad, yoghurtsås och två chorizokorvar.
Tips! Citronhalvan som blir överlopps från såsen kan du prova grilla. Grilla snittytan av citronhalvan tills den får färg, citronen får då en sötare smak. Pressa saften över maträtten.