header2 2

Jambalaya med chorizo och räkor

Skrivet av Jessica Nybacka 19.07.2017 | 1 Kommentarer

IMG 2566 2

Jambalaya är en risrätt som härstammar från New Orleans, men påminner starkt om den spanska rätten paella. Rätten består av ris blandat med grönsaker och kött, kyckling eller skaldjur. Jambalaya delas upp i två huvudsakliga kategorier, den kreolska jambalayan och cajun jambalaya. Största skillnaden mellan dem är användningen av tomat och i vilken ordning ingredienserna tillsätts.

Jag använder mig av samma grund när jag tillverkar både jambalaya och paella. På grund av det skiljer sig min jambalaya från originalet en del, bland annat genom att jag tillsätter saffran. Rätten är kryddig, med lätt styrka och är en favorit hemma hos mig!

IMG 2598 2

Jambalaya med chorizo och räkor

 

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

4 dl ris (vildrisblandning eller långkornigt ris)

0,5 g saffran

1 tsk chiliflakes

6 dl buljong

300 g krossade tomater

0,5 dl vitt vin

 

2 tsk cajunkrydda

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 tsk lökpulver

1 tsk pepparmix

1 tsk salt

 

400 g chorizo

1 stor röd paprika

200 g ärter

150 g majs

150 g räkor

 

Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull eller traktörpanna med olja. Fräs löken tills den är mjuk. Tillsätt vitlöken, riset, saffran och chiliflakes, fräs under omrörning ett par minuter. Häll över buljong, krossade tomater och vin. Tillsätt kryddorna, rör om och lägg på locket. Låt koka på medel värme under lock, rör om nu och då.

Under tiden, tärna paprikan och skär chorizon i slantar. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek chorizon och paprikan i några minuter tills paprikan mjuknar och korven börjar ta färg.

När största delen av vätskan har kokat in i riset, tillsätt chorizo och paprika. Låt koka tills all vätska har kokat in och riset är färdigt. Tillsätt ärter och majs. Rör sist ner räkorna och servera direkt.

IMG 2603 2

Kommentarer

  • Rikard Branting 25/07/2017 7:10pm (17 månader sen)

    TACK.
    Detta måste var det receptet farsan använde som jag letat efter, för detta stämmer exakt med mitt minne,
    inte alla andra sunkiga varianter som sprids.
    Denna skall göras.
    Är det någon speciell cajunkrydda eller använder du bara en"vanlig" cajunmix?

    • Jessica Nybacka 25/07/2017 11:01pm (17 månader sen)

      Vad roligt att höra, hoppas att du blir nöjd!

      Jag använder mig av vanlig cajunmix som går att köpa i affären, min krydda var av märket Meira.

Skriv en kommentar