header2 2

Ugnstorkade tomater

Skrivet av Jessica Nybacka 03.09.2017

IMG 3433 2

Ugnstorkade tomater inlagda i olja blir söta i smaken och passar perfekt till salladen eller som ett tillbehör till maten. Det tar lite tid att torka tomaterna, men det är väl värt tiden. Även fast olivolja verkar som det självklara valet att lägga in de torkade tomaterna i så föredrar jag rypsolja. Helt enkelt av den enkla orsaken att tomaterna ska förvaras i kylskåp var olivolja blir grumligt och klumpar sig. Då är rypsolja det bättre valet!

Tomaterna smakar även bra som halvtorkade, höj i så fall lite på ugnstemperaturen, ringla över lite honung och ta ut dem efter två timmar. Servera dem direkt till en sallad, det blir väldigt gott!

IMG 3409 2

IMG 3423 2
Ugnstorkade tomater

 

500 g blandade små tomater

vitlöksklyftor

färsk timjan

flingsalt och peppar

ca 2 dl rypsolja

 

Värm ugnen till 100 grader. Halvera tomaterna och sprid ut dem på en plåt med snittytan uppåt. Skala vitlöksklyftorna och lägg ut dem bland tomaterna. Strö över lite flingsalt, peppar och timjan. Ugnstorka tomaterna i ca 4-6 timmar. Öppna ugnsluckan nu och då och släpp ut fukt. Nagga snittytan på tomaterna efter halva tiden så att saften rinner ut lättare. Tiden varierar beroende på ugn och storlek på tomaterna.

Låt tomaterna svalna och lägg över dem i en steriliserad glasburk. Lägg med vitlöksklyftorna och färska kvistar timjan. Täck med rypsolja och förvara i kylskåpet.

IMG 3479 2


Inlagd gurka med rödlök och krondill

Skrivet av Jessica Nybacka 18.08.2017

IMG 3108 2

Hemmagjord inlagd gurka har en fantastisk smak, med knapriga, saltiga skivor. Med det här receptet får du snabbt och enkelt ihop ett par vackra burkar!

IMG 3068 2

Inlagd gurka

 

1 kg frilandsgurka

2 rödlökar

0,5 dl gula senapsfrön

ett par dillkronor

 

400 g socker

2 dl ättika

3 dl vatten

0,5 dl salt

 

Tvätta gurkorna och skiva dem i lika tjocka skivor, enklast är det att använda en mandolin. Skala löken och skiva dem. Varva gurka, rödlök och dillkronor tätt i steriliserade burkar. Häll över senapsfrön.

Blanda ättika och vatten med socker och salt. Rör om i blandningen tills allt socker har lösts upp. Häll ättikslagen i burkarna upp till kanten så att allt täcks. Låt stå svalt ett par dagar och mogna.

IMG 3123 2